FINALE LIGE PRVAKA

Evo koliko je ulazak u finale koštao PSG, a koliko Bayern

Foto: Getty Images/Guliver Image

KATARSKI milijuni napokon su uspjeli.

Nakon devet godina i stotina milijuna eura uloženih u momčad PSG je napokon stigao na vrata raja, do finala Lige prvaka. Strašna skupina pojedinaca, koju je Thomas Tuchel pretvorio u strašnu momčad, imat će vrlo težak zadatak protiv jednako dobrog Bayerna u finalu. No nakon silnih razočaranja, PSG je konačno “tu”, u borbi za velike stvari.

Put je bio dug. Promašaji s nekim igračima, promašaji s trenerima, nesreća, neiskustvo. Carlo Ancelotti nije mogao dalje od četvrtfinala, Unaija Emeryja pamtit će po onom porazu od Barcelone 6:1, a Tuchela je prošle sezone protiv Uniteda zaustavio VAR i penal u sudačkoj nadoknadi.

Ove godine, u krnjoj Ligi prvaka, sve se vratilo Parižanima koji su unatoč briljantnom nogometu koji igraju i dalje možda i najomraženiji europski klub. “Umjetan”, “napumpan”, ovakav i onakav, PSG je smatran oličenjem svega onoga što fanovi ne vole u modernom nogometu, ali zapravo zadnjih godina nije ništa drukčiji od nekih velikih i slavnih europskih klubova koji troše isto ili više od PSG-a.

Nogomet se promijenio, ali ni novac ništa ne garantira

Nogomet se promijenio i bez love više ne ide iako ni stotine pa čak i milijarde uloženih eura u momčad ne jamče ono za što je taj novac uglavnom potrošen - naslov prvaka Europe. Ušati trofej godinama izluđuje klubove poput Juventusa, PSG-a te oba Manchestera, ali ni dovođenje najboljih igrača na svijetu ništa ne garantira. 

To se najbolje vidi po tablici koja prikazuje uloženi novac u momčad u zadnjih pet sezona, od sezone 2015./2016. U ljeto 2015. Barcelona je u finalu u Berlinu pregazila Juventus 3:1 i malo tko je vjerovao da će joj to biti zadnja titula u najelitnijem natjecanju. Uslijedila je vladavina Zidaneova Reala, pojavio se i Liverpool i stvari su se počele mijenjati.

Barcelona je godinama, desetljećima bila poznata kao momčad koja je živjela od svoje omladinske škole i koja je pametnim kupovinama velikih zvijezda stvarala moćnu ekipu. No La Masia već godinama šteka i ne izbacuje igrače zbog čega se Barcelona upustila u sumanuto trošenje pa je u pet godina, od zadnje europske titule, potrošila nevjerojatnih 1,07 milijardi eura na igrače. 

Barca je u tom periodu prema podacima Transfermarkta kupila 90 igrača, a iz ljeta u ljeto rušila je vlastite rekorde u visinama odštete. U ljeto 2018. godine došli su Ousmane Dembele i Coutinho za ukupno 250 milijuna eura, a njihovi transferi su u međuvremenu s bonusima narasli. Dembele je do sada stajao Barcelonu 138, a Coutinho 145 milijuna. Iste godine iz kineskog Guangzhoua doveden je Paulinho za 40 milijuna, a Nelson Semedo je Benfici plaćen 36 milijuna eura. Samo tog ljeta Barca je spiskala više od 350 milijuna eura, a sve što je dobila bio je naslov prvaka Španjolske i debakl protiv Rome u uzvratnoj utakmici četvrtfinala LP-a.

No Barca je čak potrošila 100 milijuna eura manje od Juventusa koji predvodi ljestvicu klubova koji su najviše potrošili, ali je Juventus svojih 1,08 milijardi eura potrošio na čak 309 igrača što je jednako nevjerojatan podatak. Taj podatak treba uzeti s rezervom jer Transfermarkt u dolaske i odlaske ubraja i igrače koji odlaze na posudbe. Pobrojili smo igrače koje je Juventus doveo kao transfere i njih je 58, što znači da je Juve trošio čak i više od Barcelone “po glavi”.

Gdje su na toj ljestvici ovogodišnji finalisti?

PSG je na četvrtom mjestu, odmah iza Juventusa, Barce i Manchester Cityja. Ta tri kluba jedini su koji su prešli milijardu uloženih eura, a nakon njih dolazi PSG koji je u pet godina u momčad investirao 860 milijuna eura. Katarski šeici doveli su 20 igrača za 30 i više milijuna eura, a svjetski rekord srušili su u ljeto 2018. kad su aktivirali Neymarovu klauzulu od 222 milijuna eura i doveli ga na Park prinčeva.

Pogledamo li te brojke u relativnim odnosima, najveći gubitnik je Manchester City koji je u navedenom razdoblju u minusu od čak 700 milijuna eura. Odmah iza njih su susjedi s Old Trafforda kojima ide titula za najlošije potrošenih 836 milijuna eura (jedna Europa liga), a upravo PSG bilježi čak 450 milijuna eura minusa. No ništa to neće značiti šeicima ako Neymar i Mbappe u nedjelju podignu pehar pobjednika Lige prvaka.

Koliko uloženi novac znači u vidu rezultata i koliko sreća ima golemi faktor, najbolje se vidi po klubovima koji su u zadnjih pet godina osvajali Ligu prvaka ili igrali u finalu. Real, najbolja momčad 21. stoljeća, koji je bio sinonim za besramno trošenje na igrače dok nisu došle azijske milijarde, tek je na devetom mjestu sa 678 milijuna eura potrošenih na prinove. Realov minus iznosi prihvatljiva 182 milijuna eura.

Fantastičan posao Liverpoola

Liverpool, aktualni europski i engleski prvak, pametnim Kloppovim planiranjem potrošio je “samo” 580 milijuna eura na transfere te je u minusu od 120 milijuna. Ako to podijelimo na pet godina, Liverpool je na transferima u minusu od 20-ak milijuna godišnje što je zanemarivo uračunamo li goleme prihode od televizijskih prava i svih ostalih izvora zarade.

Bayern je na tek 19. mjestu ove ljestvice s potrošenih 475 milijuna eura uz minus od 220 milijuna. Bavarci su se godinama rugali europskim klubovima koji su trošili goleme novce na igrače da bi prošlog ljeta i sami platili 80 milijuna eura za Lucasa Hernandeza, a bili su spremni potrošiti i 100 na Leroya Sanea prije nego što se ozlijedio. Sanea su doveli ovog ljeta za puno manje, 45 milijuna eura.

Sve do prošlog ljeta Bayern se disciplinirano držao svoje politike da neće plaćati više od 40 milijuna eura za igrače. U Njemačkoj je Bayern suvereno vladao prvenstvom, ali to mu nije bilo dovoljno za pravi europski iskorak. Ili nije imao sreće, kako vam je draže, budući da je u dva navrata bio jako blizu, ali i - predaleko.

Jedini su klubovi na ljestvici onih koji su najviše potrošili, a u plusu su Monaco, Roma i Borussia Dortmund. Nakon što je 2017. senzacionalno ušao u polufinale Lige prvaka, Monaco je na ljeto rasprodao kompletnu momčad. Zaradio je 122 milijuna eura i posudio Kyliana Mbappea PSG-u kojeg su se šeici obvezali sljedećeg ljeta otkupiti za 145 milijuna. U ljeto 2018. otišlo je još deset igrača za čak 330 milijuna.

A gdje je Dinamo?

Hrvatski prvak u Transfermarktovoj “money league” stoji ne dobro nego fantastično. Kad su relativne brojke u pitanju, Dinamo je 14. najuspješniji klub ne u Europi nego u svijetu. Tu ljestvicu predvodi nedodirljiva Benfica koja je u zadnjih pet godina u plusu čak 430 milijuna eura, a drugi je Ajax s 225 milijuna. 

Dinamo je u zadnjih pet godina prodao 131 igrača za ukupno 149,9 milijuna eura što znači da je u plusu od, za hrvatske pojmove, golemih 115 milijuna eura te je zauzeo 14. mjesto. Dinamo je bolji od velikih brazilskih klubova poput Sao Paula, Santosa i Flamenga, koji su poznati kao veliki “izvoznici” igrača u Europu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.