Konačno znamo kako izgleda udarna postava hrvatske reprezentacije u FIFA-i. Brutalno

Foto: Getty Images/Guliver Image
 
BLIŽI nam se Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Izbornik Zlatko Dalić sljedeći tjedan mora predati širi popis igrača, a naša reprezentacija 24. svibnja kreće na pripreme. Krajem mjeseca u popularnu FIFA-u 18 stiže besplatan mod za SP u Rusiji koji donosi brojne novitete uključujući i 12 novih reprezentacija među kojima je Hrvatska. Odlučili smo provjeriti kako bi najjača postava hrvatske reprezentacije djelovala u igri i pomalo se iznenadili.
 
>>Svjetsko prvenstvo stiže u FIFA-u 18, a s njim i hrvatska reprezentacija
 
Formacija za koju smo se odlučili je 4-3-2-1 u kojoj smo pod Dalićevim vodstvom često mogli vidjeti našu reprezentaciju. Kriterij je bio da za svaku poziciju odaberemo igrača s najboljim ocjenama od onih koji se već nalaze u igri, uključujući i posebne kartice koje su naši reprezentativci dobivali na temelju odličnih nastupa za svoje klubove. Kao što smo i očekivali, najveća gužva je u sredini veznog reda u kojem uz Rakitića i Modrića ima mjesta samo za još jednog nogometaša, a konkuriraju Brozović, Badelj i Kovačić. Naravno, puno toga će ovisiti i o formaciji za koju će se na kraju izbornik odlučiti. Koristili smo podatke iz FIFA-e 18 uz pomoć portala Futhead i FUTWIZ.
 
Prema navedenim kriterijima na vratima bi bez rasprave trebao biti golman Monaca Danijel Subašić, koji u FIFA-i 18 ima visoku ukupnu ocjenu 85. Subašić u reprezentaciji nema pravu konkurenciju, a najbliži mu je Lovre Kalinić iz Genta s ocjenom 77. Bude li sve u redu, mrežu reprezentacije sigurno će braniti Subašić iza kojeg je vrlo solidna sezona u Francuskoj, iako se u Ligi prvaka oprostio već  u skupinama.
 
Foto: Getty Images/Guliver Image
Ispred Subašića, u zadnjoj liniji također ne bi trebalo biti previše nepoznanica, osim lijevog beka koji je ujedno i najslabija karika reprezentacije, kako na travnjaku tako i u igri. U slučaju da svi igrači igraju svoje prirodne pozicije najbolja opcija na lijevoj strani je Ivan Strinić, koji je s ocjenom 75 najlošije ocijenjen igrač u reprezentaciji. Najbolja alternativa je bivši igrač Hajduka i lijevi bek Napolija Hrvoje Milić s ocjenom 74.
 
Za stoperski par nema sumnje, Vedran Ćorluka s 82 i Dejan Lovren s 84 trebali bi predvoditi obranu reprezentacije. Ćorluka je već proslavio naslov prvaka Rusije s Lokomotivom iz Moskve, a Dejan Lovren će krajem svibnja igrati finale Lige prvaka za Liverpool. Domagoj Vida s ocjenom 79 tek malo zaostaje za Čarlijem. Nakon odlaska Darija Srne iz reprezentacije desni bok je rezerviran za Šimu Vrsaljka dok druge prave opcije na toj poziciji nema. Prema navedenim kriterijima Vrsaljka bi mogao zamijeniti Mato Miloš iz Lechia Gdanska, koji s ocjenom 71 ima čak 13 poena lošiju ocjenu od one najbolje Vrsaljka. 
 
Vezni red hrvatske reprezentacije bio bi slatka briga svakog izbornika. Ključna figura cijele reprezentacije je Luka Modrić, ujedno i najbolje ocijenjen reprezentativac u igri s ukupnom ocjenom 96 zahvaljujući ulasku u najbolju momčad godine. Centralnu poziciju trebao bi preuzeti Ivan Rakitić koji je s Barcom osigurao titulu prvaka Španjolske. U formaciji 4-3-2-1 u sredini ima mjesta za samo još jednog veznjaka, a prema ocjenama u FIFA-i 18 to bi trebao biti Marcelo Brozović, čija je najbolja kartica 84 za samo jedan bod bolje ocijenjena od one Matea Kovačića. Na istoj poziciji mogli bi zaigrati Milan Badelj (78), Filip Krovinović iz Benfice (76), Mario Pašalić (76) iz moskovskog Spartaka te Marko Rog (76) iz Napolija.
 
Screenshot: Futhead
 
Na lijevom krilu trebao bi zaigrati sjajni Ivan Perišić koji je ove sezone za Inter upisao 11 pogodaka i osam asistencija. Perišić se na tu poziciju sjajno uklapa i zbog talijanske veze Strinić - Brozović - Perišić - Mandžukić koja je u FIFA-i 18 označena kemijom. Na desnom krilu ispred Vrsaljka trebali bismo vidjeti Andreja Kramarića koji se u Hoffenheimu nakon posta vratio u golgetersku formu. U slučaju da Perišića treba zamijeniti, prema FIFA-i 18 to bi mogli učiniti Mislav Oršić sa solidnom ocjenom 75 ili Ante Rebić sa 72. Na desnoj strani situacija je puno gora, tako da iza Kramarića dugo nema nikog, a najbolja solucija je pomalo zaboravljeni Ivan Tomečak koji grije klupu u Club Bruggeu. Zanimljivo, bolju ocjenu od Tomečaka ima 38-godišnji Mihael Mikić koji i dalje igra u Japanu. 
 
Screenshot: FIFA 18
 
U napadu, u slučaju da Kramarić zaigra na desnoj strani, trebao bi biti Mario Mandžukić s ocjenom 83 koji je ove sezone za Juventus zabio deset pogodaka, ali njegov doprinos ekipi je uvijek značajniji od samog postizanja zgoditaka. Alternativa u napadu ne nedostaje. Prva je svakako Nikola Kalinić s ocjenom 81, a tu je i Ante Budimir koji nastupa za Crotone, čija je najbolja kartica u igri ocijenjena s visokih 78. Budimir je ove sezone u 24 nastupa postigao sedam golova. Blizu Budimiru i kao potencijalne opcije nude se još Ivan Santini i Marko Livaja. 
 
Evo kako bi na kraju izgledala najjača postava hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.
 
Screenshot: FUTWIZ
 
Ukupne ocjene za našu reprezentaciju izgledaju odlično. Prema cijenama u igri u trenutku pisanja članka ovakva ekipa bi u Ultimate Teamu koštala više od milijun novčića. Najbolju ukupnu ocjenu ima vezni red s 88, a najslabiji smo u obrani zbog niske ocjene Strinića. Najjače karakteristike ove ekipe su tehnika, odnosno dribling, dodavanje te fizička snaga. Igrači iz La Lige, Vrsaljko, Modrić i Rakitić, te ranije spomenuta lijeva strana iz Serie A, Strinić, Brozović, Perišić, Mandžukić, zaslužni su za kemiju 98 od 100. Sve u svemu, ovakva reprezentacija bi se trebala moći nositi s bilo kojom ekipom na svijetu. Budu li igrači zdravi i na visini zadatka. 
 
Naravno, tko će istrčati na travnjak za reprezentaciju odlučit će izbornik Zlatko Dalić. Brojni naši igrači mogu kvalitetno odigrati više pozicija, a puno toga će ovisiti o trenutnoj formi, fizičkoj spremi i formaciji. Bude li sve u redu trebali bismo od naših momaka očekivati velik rezultat, ali u toj situaciji smo bili i već nekoliko puta pa od SP-a u Francuskoj 1998. nije bilo pravog konkretnog rezultata. Ovo će biti možda i posljednja prilika za izvrsnu generaciju, nadajmo se da će je iskoristiti.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.