EUROBASKET

Košarkaš BiH preživio genocid u Srebrenici: Pokojna majka me rodila u šumi

Foto: EPA

BOSNA I HERCEGOVINA pobijedila je aktualnog europskog prvaka Sloveniju 97:93 u trećem kolu Eurobasketa. BiH je u prvom kolu bila bolja od Mađarske 95:85, zatim je izgubila od Njemačke 92:82, a onda je senzacionalno srušila Luku Dončića i Slovence u njemačkom Kolnu. 

U toj pobjedi sudjelovao je i krilni centar Emir Sulejmanović (27), koji po utakmici ostvaruje 1.5 poena, 0.5 skokova i jednako toliko asistencija. Sulejmanović igra u prosjeku nešto više od četiri minute po utakmici, a iza košarkaša Bilbaa je nevjerojatno teška priča. 

Rođen je u šumi

Sulejmanović je rođen 13. srpnja 1995. u šumi između Žepe i Srebrenice. Preživio je genocid u Srebrenici, a redovno sudjeluje koloni Marša mira do Potočara. Za Federalnu je rekao: "To je moja obaveza, da ne zaboravim odakle sam. Ovdje se osjećam kao kod kuće, kao svoj na svome. Imam puno obitelji ovdje. Dok sam živ, vraćat ću se u Srebrenicu."

Majke se gotovo ne sjeća jer je umrla kada je on imao četiri godine. S ocem Nedžadom prolazi put Marša mira: "Sa svih strana su padale granate, tražiš gdje se sakriti da preživiš. Moja rahmetli (pokojna, op. a.) majka je u tim trenucima bila trudna, rodila me u šumi. Zahvaljujem i ovom prilikom ljudima koji su joj pomogli da to sve prođe u najboljem redu. Mene je doktor vidio prvi put nakon mjesec-dva", rekao je Emir.

Otac mu je bio zarobljen

"Moj otac je bio zarobljen. Nakon izlaska iz logora otišao je u Finsku. Mi smo mu se pridružili nakon tri mjeseca. Kažu mi da sam ga se kao beba bojao, nisam ga poznavao, nisam znao tko je čovjek", dodao je.

Sulejmanović je odrastao u Finskoj i igrao za tamošnje reprezentativne selekcije. Profesionalnu karijeru započeo je 2011. u Union Olimpiji. Igrao je i u Barceloni, a član Cibone je bio u sezoni 2016./2017.