Kosovar kojeg su Boysi obožavali objavio genijalnu fotku s Bobanom iz 1990.

KUJTIM SHALA je Kosovar koji je zadužio Dinamo, ali i hrvatski nogomet. Shala je jučer na svom Facebook profilu objavio genijalnu fotografiju iz 1990., na kojoj se nalaze on i kapetan tadašnjeg Dinama, Zvone Boban. Njih dvojica se nalaze u automobilu, a posebno je zanimljivo pogledati fotografiju jer otkriva kakvi modni trendovi su tada bili aktualni. Shala se ponosio svojom čuvenom ''fudbalerkom'', dok je Boban pozirao s pedantno sređenom ''talijankom'' i Ray Ban naočalama.

Kujtim Shala nastupao je za Dinamo u sezonama 1989/90. i 1990/91. Stigao je iz Prištine, a prije toga igrao je i u Partizanu i Liriji. Ubrzo nakon dolaska postao je miljenik navijača, a dobio je i hrvatsko državljanstvo te je nastupio u povijesnoj utakmici Hrvatske i SAD-a na Maksimiru.

Dok su se mnogi Hrvati plašili igrati za Hrvatsku, Shala je prihvatio poziv. Zbog toga deset godina nije smio otići na svoje Kosovo

Bila je to ona čuvena utakmica odigrana 17. listopada 1990., a jaki srpski lobi svim se silama trudio zabraniti odigravanje te utakmice. Izbornik Dražan Jerković imao je velikih problema sastaviti momčad, a dok su se mnogi Hrvati plašili posljedica igranja za Hrvatsku u tom trenutku, Grega Židan, Slovenac i Kujtim Shala, Kosovar, bez razmišljanja prihvatili su rizik i obukli su dres s hrvatskim grbom. Zbog te odluke Shala nije smio više od deset godina otići na Kosovo dok je ono bilo u sastavu Srbije.

U modrom dresu je odigrao 53 službene utakmice i postigao 19 golova. Nakon odlaska iz Dinama 1991. godine igrao je za francuski Rennes i nekoliko njemačkih klubova.

Shala danas živi u Njemačkoj, a uvijek se rado sjeća zagrebačkih dana i posebno izdvaja odnos sa Zvonom Bobanom.

''Zvone će mi uvijek biti drag''

''Čujem da je savjetnik predsjedniku FIFE. To je sjajno i za njega i za Hrvatsku, ja mu želim da bude i predsjednik. Inteligenciju ima, jezike zna. Ne čujemo se, pokušao sam stupiti u kontakt s njim dva puta, ali ako ne ide, ne ide... Nije me zvao na oproštaj, ali ja sam čovjek koji sve oprašta. Nikada ne zaboravlja, ali uvijek oprašta. Uvijek će mi ostati drag'', rekao je nedavno Shala za hrvatske medije.

Shala nije bio u sastavu Dinama onog čuvenog 13. svibnja 1990., kad su se na Maksimiru sukobili navijači Dinama i Zvezde. Bio je suspendiran.

''Sreća da nisam bio blizu Bobana onog 13. svibnja. Možda bi bilo mrtvih''

''Da, kaznili su me nakon utakmice u Sarajevu i, kad razmislim, hvala Bogu što tada nisam bio na terenu. Ponekad se upitam kako bih ja reagirao da me milicajac udario pendrekom kao što se iživljavao na Zvoni Bobanu? Vidio sam kako je Zvone Boban, dok je spašavao rođaka od brutalne milicije, dobio pendrekom po glavi i leđima, a naravno vidio sam i njegov povijesni nasrtaj na tog milicajca. Kasnije sam čuo kako je milicajac zamalo pucao u Bobana zbog toga i kad se toga sjetim, prođu me trnci. Da sam bio blizu, možda bi bilo i mrtvih! Znate, na tribinama je bilo puno mojih prijatelja i rođaka s Kosova i iz Albanije, a tko zna kako bi reagirali da su mene milicajci izudarali pendrekom'', prisjećao se Shala utakmice koju mnogi smatraju početkom rata na ovim prostorima u razgovoru s kolegom Vladom Radičevićem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.