Kostelić nakon prvog mjesta u Italiji osvojio drugo u Francuskoj

Foto: Facebook/Ivica Kostelić

IVICA KOSTELIĆ ostvario je još jedan značajan uspjeh u svojoj jedriličarskoj karijeri. Nakon što je sa svojim kolegom Darkom Prižmićem osvojio prvo mjestu na regati Roma per due, proteklog vikenda osvojio je drugo mjesto u regati Paprec 600 Saint Tropez.

Kostelić i Prižmić cijelu su regatu bili na prvom mjestu, uoči zadnjeg dana vodili su osam nautičkih milja ispred drugoplasiranog broda i 29 milja ispred trećeplasiranog. A onda je uslijedilo ogromno razočaranje. Evo kako je Ivica opisao taj zadnji dan regate.

"Na otvorenom moru između Korzike i Francuske najavljeno je veliko polje bonace. Ništa što već nismo vidjeli. U svakoj bezvjetrici na ovoj regati, a bilo ih je nekoliko, izašli smo kao pobjednici i zašto bi ovoga puta bilo drugačije? Naši prvi pratioci, duo Pavant/ Revil pritisnuli su nas čim je vjetar pao, ali smo se vješto odupirali diveći se usput našem brodu i njegovim kvalitetama.

Optimus Prime opravdavao je svoju reputaciju kontra novijeg konkurentskog broda. Pa nije moj starac Optimus bez veze najuspješniji brod u povijesti Klase 40! Zadržavamo minimalnu prednost od dvije nautičke milje, kada potpuna bezvjetrica zaustavlja oba broda.

Grozničavo batrganje u bonaci

Ni mi ni suparnici ne mirujemo: nekoliko sati pokušavamo pokrenuti brodove, postavljajući se na svako primjetno I neprimjetno strujanje zraka, trimajući prazna jedra, osluškujući brod i mjerkajući jedni druge, da si ne pobjegnemo.

Mi smo stajali sjeveroistočno od konkurencije. Prema prognozi, postojale su dvije opcije: Ili će probiti sjeveroistočnjak - pri čemu bismo mi profitirali, ili će probiti zapadnjak, pri čemu bi profitirali nasi suparnici. 

Naoko stoje, ali nas AIS sustav nam otkriva da su se Francuzi pokrenuli. Ne shvaćamo kako, jer ne vidimo vjetar na morskoj površini, a prema polozaju njihovih jedara vidimo da imaju vjetar sa sjeveroistoka. Kako? Vjetar sa sjeveroistoka prvo je trebao doći do nas jer smo mu mi stajali bliže. Ne vjerujemo što se događa I usmjeravamo brod prema poziciji koju su netom bili ostavili.

Ogorčeni promatramo kako suparnici odmiču dok mi stojimo. Dva ili tri sata nakon što su suparnici otišli, mučno i grozničavo se batrgamo u bonaci te vidimo da se približava treći brod. Zar će nas i oni prijeći? Grizemo se od muke.

Vidimo raz povjetarca na morskoj površini, napokon ulazimo u vjetar i ne možemo vjerovati: vjetar je puhao sa sjeveroistoka. Nekako nas je preskočio i zapuhao iza nas. Takvo što nisam još vidio, a nije to vidio ni Prižma u svojem dugom mornarskom životu. Fortuna je ovoga puta odabrala naše suparnike.

Vodili 360 od 400 milja i završili drugi

Francuzi sada imaju 6 milja prednosti. Ogorčeni, postajemo borbeni, sanjamo neki okret sudbine u kojem ćemo nadoknaditi nenadoknadivi zaostatak. Pala je noć, vide se svjetla Saint Tropeza. Tjeramo svoj brod do maksimuma, ali tjeraju i oni svoj. Taj okret sudbine, minimalna šansa, osmjehnula nam se na samom ulasku u zaljev Saint Tropeza.

Na trackeru vidimo da su Francuzi upali u bonacu. Stoga ulažemo luđački, zadnji napor da ih dohvatimo. Nadoknađujemo svoj zaostatak i neko vrijeme se čini da nas Fortuna favorizira.  Ali ne...zapuhne lokalni vjetar iz širokog zaljeva Saint Tropeza i suparnici se pokrenu.

U tom zadnjem gambitu, od 6 milja zaostatka uspjeli smo nadoknaditi 5 milja. U zoru, lagani povjetarac koji s kopna donosi miris svježih croissanta, poveo nas je do cilja ispred uspavanog Saint Tropeza. Nakon sto smo prejedrili 400 milja od kojih smo u vodstvu proveli njih 360, zaostali smo jednu jedinu milju i zauzeli drugo mjesto.

Biste li vi bili zadovoljni da ste izgubili utrku u kojoj ste stalno vodili? Ne. Ali ako ste uložili sve, ako možete s ponosom pogledati na svoj napor i SVOJU utrku, onda možete biti spokojni. A spokoj i zadovoljstvo nisu daleko jedno od drugoga."