Kozniku: Modrić je potpuno nelogično gubio neke lopte, možda mu je smetalo sunce

Foto: Profimedia, Davor Puklavec/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija u Hamburgu je odigrala 2:2 s Albanijom u 2. kolu grupne faze Eura 2024., nakon što je primila gol u šestoj minuti sudačke nadoknade. Ipak, ovim raspletom obje reprezentacije ostaju u igri za plasman u osminu finala, ali samo u slučaju pobjede u zadnjem kolu.

Utakmicu je kod kuće u Splitu pratio Ardian Kozniku, bivši napadač kosovskog podrijetla i nekadašnji hrvatski reprezentativac te pomoćni trener u hrvatskoj U-19 selekciji, koji je posljednjih godina radio u Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji. Kozniku (56) žali zbog propuštene pobjede Hrvatske i pita se zašto u završnici nije čuvala rezultat, ali smatra da je remi pravedan i realan ishod.

Kako ste vidjeli utakmicu?

Albanija je počela čvrsto otraga, znala je da igra protiv protivnika koji je godinama svjetska velesila i zato je imala visoku koncentraciju i angažman da lopta što manje dolazi u zonu udarca. Ne znam je li u prvom poluvremenu Hrvatska uopće imala udarac, a oni su uspjeli zabiti gol i poslije pokušavali iz kontri, još nas je jedanput Livaković spasio.

Odavno Hrvatska nije izgubila ovoliko lopti bez presinga, sama od sebe, neke smo lopte zaista bezveze izgubili. U drugo poluvrijeme Hrvatska je ušla malo bolje, a kad su i jedni i drugi promijenili po dva igrača, uzeli smo inicijativu, dali dva gola, a mogli smo i treći.

Ali, sa zadnje dvije izmjene pokazalo se da ne želimo čuvati rezultat, nego smo htjeli dati i treći gol, a Albanci nisu imali što izgubiti i uspjeli su izjednačiti jer smo im ostavili dosta prostora, što se vidjelo i kad je Hoxha izašao jedan na jedan na Livakovića i kod gola. Prelagano su nam zabili.

Možda su htjeli zabiti treći zbog gol-razlike nakon teškog poraza u 1. kolu?

S pobjedom 2:1 si 99% unutra, možda i sa samo tri boda, ali to je želja, možda su osjetili da mogu napasti i zabiti još jedan. Dok sam igrao, sam sam najbolje mogao osjetiti kakav mi je protivnik, kakav je u duelu, mogu li proći i hoću li tražiti treći gol. A nekad si mrtav i uopće ne želiš naprijed, to može osjetiti smo igrač iznutra.

U rukometu ili košarci možeš pozvati time-out i smiriti ekipu, ali u nogometu ne. Baturina je onaj put fantastično prošao, ali možda je bila prevelika želja da zabijemo treći gol, možda je trebalo stati, čuvati loptu i pobijediti 2:1. Da smo dobili, bila bi gotova priča, ovako je sve još otvoreno.

Je li vas iznenadilo što je Dalić na poluvremenu ostavio Majera u svlačionici, iako je bio možda i naš najbolji igrač?

Mogu samo reći da je Majer meni bio dobar, ali ne bih se volio upuštati u to je li ga trebalo zamijeniti ili ne. Možda je Dalić htio postići nešto drukčije, više igrati po bokovima, možda mu je Majer sam rekao da nešto nije u redu... Ne bih to komentirao.

Kako ste vidjeli izvedbu Luke Modrića?

O njemu je suvišno govoriti, htijenje, želja i volja reprezentacije drukčiji su kad je on u igri. Ali istina je da je izgubio puno lopti, neke koje je potpuno nelogično da izgubi. Dao je svoj maksimum, htio je pomoći, sve pokriva, trči, trudi se, ali nije bio to onaj Luka kakvog znamo i iz Reala i iz reprezentacije.

Nije lako igrati tu poziciju, stalno je morao sprintati gore-dolje, a igralo se u visokom ritmu. Možda je problem bila i vrućina, igralo se u 15 sati, pola terena je bilo u suncu, a igrač od 20 godina to će lakše podnijeti nego onaj od 35. Evo, kad sam radio u Kuvajtu, mladi domaći igrači bi govorili kako je baš lijep dan, a ja nisam mogao disati.

Modrić nije bio očajan, ali nije bio ni top, što ne znači da neće biti protiv Talijana. Sve ovisi o tome kakav dan imaš. Na primjer, Budimira se puno kritiziralo protiv Španjolske, a danas je igrao fantastično i izvukao Hrvatsku.

Tko vam je bio najbolji igrač Hrvatske?

Možda Kramarić, osim što je dao gol, trudio se, pokušavao proći, bio je pokretljiv, puno puta primio loptu, okretao se i prolazio. Budimir je također bio dobar, ali u manje vremena na terenu, a Kramariću je danas i rođendan, pa recimo da je on bio najbolji.

Što očekujete od zadnjeg kola?

Albanija ima tešku utakmicu protiv Španjolske, koja igra poput nas, s puno posjeda, pasova i kombinatorike, a Hrvatsku protiv Italije očekuje sasvim drukčija utakmica od ove, a moramo ići po pobjedu. 

Svi očekuju da Hrvatska opet bude u vrhu, pogotovo nakon utakmice protiv Portugala koja nam je dala nadu, ali onda su uslijedili padovi. Ipak, to je iskusna ekipa i siguran sam da će protiv Italije, kad je najpotrebnije, napraviti što treba.

Albaniji svaka čast, jako mi je drago da dobro igraju, zabili su gol Talijanima i dva Hrvatskoj, a mogu samo rasti. Imaju puno mladih igrača kojima je ovo prvi Euro, njima je to veliko iskustvo, a Španjolska im je zadnja utakmica u kojoj će uživati i dati još više nego u prve dvije, u kojima su se stvarno dobro pokazali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.