Kramarić je bio svijetla točka Hrvatske. Ostali ga nisu mogli ili željeli pratiti

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA se uvelike oslanjala na napadača Andreja Kramarića dok je okončavala šanse Kanade za prolazak skupine pobjedom 4:1 u enigmatičnoj predstavi, a sada čeka obračun protiv slično posrnule Belgije za mjesto u osmini finala.
Budući da im treba remi za prolaz, hrvatski navijači pitat će se na koja će se momčad pojaviti protiv Belgijaca - ona traljava u prvih nedjeljnih pola sata na Khalifa stadionu ili na onu koja je u posljednjih 60 minuta zabila četiri gola, piše Reuters u svojoj analizi.

Kramarić je zabio dva izvrsna gola i još jedan mu je isključen zbog ofsajda, a njegova je momčad konačno pokazala nešto što nalikuje njenoj vrhunskoj tehničkoj kvaliteti protiv Kanade, ali mnogi u hrvatskom dresu odigrali su slabije nego što mogu. Cijela je obrana griješila u prvim minutama, ostala je ukopana u ulozi promatrača dok je Alphonso Davies glavom zabijao prvi pogodak Kanade u povijesti svjetskih prvenstava.

Čak ni to nije bilo dovoljno da potakne Hrvatsku na akciju, a veći dio prvih pola sata bio je repriza njihovog tvrdog remija 0:0 s Marokom, obilježenog pogrešnim dodavanjima i prekidima u komunikaciji. Činilo se da Hrvati nemaju nikoga tko bi mogao parirati snazi ​​i agresivnosti napaljenih Kanađana, no Kramarić ih je nakon pola sata konačno trgnuo iz uspavanosti.

Mislio je da svojoj momčadi donio izjednačenje hladnokrvnom egzekucijom u akciji koja se činila kao da je došla niotkuda, ali taj je gol poništen zbog zaleđa.

Povratak u život

To kao da je vratilo Hrvate u život i prvi su put u Kataru počeli igrati sa svrhom kakva ih je prije četiri godine dovela do finala Svjetskog prvenstva. Neizbježno, Kramarić je izjednačio, a kanadski balon odjednom se ispuhao. Počele su se pojavljivati ​​rupe, a Hrvatima ništa nije draže od vijuganja kroz prostor kratkim dodavanjima i brzim, inteligentnim driblinzima.

Dok je sat otkucavao prema poluvremenu, Josip Juranović je odigrao dupli pas, gurnuvši loptu kroz noge obrambenog igrača do Marka Livaje, koji ju je zakucao u mrežu.

Dok ostatak njegove momčadi povremeno nije mogao ili želio parirati njegovim naporima na terenu, Kramarić je otklonio svaku sumnju drugim golom nakon što je prekrasno smirio loptu na drugu nogu i okinuo u mrežu u 70. minuti.

Ubrzo nakon toga 31-godišnji napadač je zamijenjen, jer posao je bio obavljen, a Belgija tek predstoji. Možda je morao žrtvovati svoju priliku da zabije hat-trick, ali plasman u osminu finala puno je veća nagrada.

Dobra vijest za Hrvatsku je što su postigli četiri gola iz svojih 10 udaraca na gol. Ali više zabrinjava to što se playmaker Luka Modrić opet mučio da se nametne u igri, pokazivao se tu i tamo, ali bio je nevidljiv na duže periode.

Ivan Perišić imao je sličnu utakmicu, asistirao je za oba Kramarićeva pogotka, ali je inače bio nedosljedan u igri protiv tipa protivnika nad kakvima redovito dominira.

Ipak, Hrvati su prvi u skupini s četiri boda, ispred Maroka zbog bolje gol-razlike te s bodom ispred slabašnih Belgijaca, protiv kojih im je dovoljan remi za prolazak.

Koliko god loša bila u prve dvije utakmice, Belgija će biti puno opasnija od Maroka ili Kanade, a Hrvatsku će gotovo sigurno kazniti za bilo kakav manjak koncentracije. Kao ni Kramariću, nije u prirodi Hrvata da igraju konzervativno, ali bi im to moglo pružiti najbolje izglede za ulazak u osminu finala.