Kreće luda završnica skupina SP-a. Evo kako izgleda novi raspored i kome što treba

Foto: EPA/Shutterstock

ZAVRŠENE su sve utakmice drugog kola grupne faze Svjetskog prvenstva. Od utorka se igra treće i odlučujuće kolo, i to po novom rasporedu. Razlog je to što se utakmice zadnjeg kola iste skupine moraju igrati u isto vrijeme kako bi se smanjila mogućnost za manipulaciju.

Tako će se čitav treći krug odigrati u četiri dana, od utorka do petka, a igrat će se u dva termina - u 16 te u 20 sati. Podsjetimo, Hrvatska protiv Belgije igra u četvrtak u 16 sati. Ovo su kalkulacije za svaku skupinu uoči posljednjeg kola grupne faze.

Skupina A

Nizozemska - Katar

Senegal - Ekvador

U prvoj skupini je situacija vrlo jednostavna. Katar je ispao i više nema nikakve šanse za prolazak. U posljednjem kolu igra protiv Nizozemske, kojoj će bod biti dovoljan za prolaz. Nizozemci mogu ispasti jedino ako izgube od Katara i to većom razlikom nego Ekvador od Senegala.

Podsjetimo, prvi kriterij u slučaju istog broja bodova je gol-razlika, a tek ako je ona poravnata, gleda se međusobni omjer. Senegal i Ekvador igraju međusobnu utakmicu za prolaz. Senegalcima igra samo pobjeda.

Skupina B

SAD - Iran

Engleska - Wales

Za Sjedinjene Američke Države u zadnjem kolu igra samo pobjeda protiv Irana. U svakom drugom scenariju ispadaju. Iran pobjeda sigurno vodi dalje, ali bit će mu dovoljan i bod ako Englezi ne izgube od Walesa.

Englezima je dovoljan i bod protiv Walesa. Međutim, oni porazom i dalje mogu ispasti. To će se dogoditi ako izgube od Walesa visokom razlikom (trenutna gol-razlika im je +4), a Iran i SAD ne odigraju neriješeno. Wales dalje vodi samo pobjeda, pri čemu Iran i SAD moraju odigrati neriješeno.

Skupina C

Argentina - Poljska

Meksiko - Saudijska Arabija

Argentini treba pobjeda protiv Poljske da bude sigurna. U slučaju remija nadat će se da će Meksiko pobijediti Saudijsku Arabiju, ali ne prevelikom prednošću. U slučaju poraza ispada bez obzira na ishod druge utakmice.

Poljacima je dovoljan bod, a prema nekim kalkulacijama i poraz. Saudijska Arabija pobjedom sigurno ide dalje, a remi će joj biti dovoljan ako Argentina izgubi od Poljske. Meksiko mora pobijediti i nadati se da Argentina neće pobijediti Poljsku.

Skupina D

Australija - Danska

Tunis - Francuska

Australiju pobjeda sigurno vodi dalje. Remi će joj biti dovoljan samo u slučaju da Tunis ne pobijedi Francusku, dok porazom sigurno ispada. Danska mora pobijediti i nadati se da Tunis neće pobijediti Francusku te završiti ispred nje zbog gol-razlike.

Francuska je osigurala prolaz. Prva neće biti samo u slučaju da izgubi, a Australija pobijedi, i to tako da nadoknadi četiri gola razlike. Tunis mora pobijediti i nadati se da Australija neće dobiti Dansku. Ne paše mu ni pobjeda Danske uvjerljivija od njegove eventualne pobjede nad Francuzima.

Skupina E

Japan - Španjolska

Kostarika - Njemačka

Japan pobjeda sigurno vodi dalje, dok porazom sigurno ispada. Remi mu igra jedino ako Kostarika ne pobijedi Njemačku, pri čemu je vrlo važna i gol-razlika. Španjolskoj je dovoljan i bod, a ispada jedino ako izgubi od Japana, a u drugoj utakmici pobijedi Kostarika. U teoriji i Njemačka može biti ispred njih, ali teško je očekivati da će prosuti gol-razliku od 8:1.

Kostariki treba pobjeda. Dalje je može odvesti i remi, ali samo ako Španjolska pobijedi Japan. Nijemcima igra samo pobjeda, pri čemu će se nadati da će Španjolska pobijediti Japan. U slučaju remija između Španjolske i Japana, između Njemačke i Japana odlučivat će gol-razlika.

Skupina F

Belgija - Hrvatska

Maroko - Kanada

Kanada je ovim porazom izgubila sve izglede za prolazak skupine, a za osminu finala bore se Belgija, Maroko i Hrvatska. Hrvatskoj je za prolazak skupine dovoljan i bod protiv Belgije. U tom slučaju imala bi ih pet i samo bi Maroko mogao imati više bodova od Hrvatske, ali iz skupine prolaze najbolje dvije momčadi.

Hrvatska bi u zadnjem kolu mogla teoretski i izgubiti od Belgije, a onda joj treba poraz Maroka protiv Kanade. Belgiji igra samo pobjeda, a remi bi joj bio dovoljan samo u slučaju da Kanada pobijedi Maroko s barem četiri gola razlike. Maroko je siguran s bodom, a s porazom samo ako Belgija izgubi od Hrvatske.

Skupina G

Brazil - Kamerun

Švicarska - Srbija

Brazil je osigurao plasman u osminu finala. Kamerun se može plasirati dalje ako pobijedi Brazil, ali pritom Švicarska ne smije pobijediti Srbiju. Kamerun bi u tim scenarijima mogao imati četiri boda, kao i Švicarska ili Srbija, pa bi odlučivala gol-razlika.

Srbiji igra jedino pobjeda protiv Švicarske, pri čemu bi joj Brazil olakšao posao ako ne bi izgubio od Kameruna. Švicarci bi pobjedom sigurno prošli dalje, a dovoljan bi im bio i bod ako Kamerun ne pobijedi Brazil.

Skupina H

Portugal - Južna Koreja

Urugvaj - Gana

Portugal je osigurao prolaz u osminu finala. U posljednjem kolu igra protiv Južne Koreje, koja za prolaz mora pobijediti, ali treba joj se poklopiti i rezultat druge utakmice. Najviše bi joj odgovarao remi, ali bi mogla proći dalje i s pobjedom Urugvaja protiv Gane.

Urugvaj je u istoj situaciji kao i Južna Koreja. Mora pobijediti Ganu, ali se i nadati pomoći Portugala jer mu ne odgovara pobjeda Južne Koreje. Gana je s pobjedom sigurna u prolazak skupine, a s bodom prolazi ako Južna Koreja ne pobijedi Portugal.