Kriminalci i nitkovi se iživljavaju nad Dinamom. Jasno je tko je za to kriv

Foto: Denis Kapetanović, Goran StanzlPixsell

LUDILO oko borbe za prevlast u Dinamu dosegnulo je vrhunac. Ničega u ovoj sapunici nije nedostajalo. Ni izdaje, ni kriminala, ni pravosudnih i policijskih intervencija, ni ljubavnih priča, ni potajno snimljenih razgovora, ni razrušenih brakova i prijateljstava, ni desetaka tisuća vatrenih fanova koji jedva čekaju iduću epizodu.

Nije to ništa što Dinamovi navijači nisu gledali godinama. Šizofrene press konferencije kriminalca iz Međugorja, njegova višesatna lupetanja i prokazivanja neprijatelja bili su jednako česte na Maksimiru kao i Dinamove utakmice stoljeća. Razlika je u tome što sada neprijatelj nije neki vanjski, nego unutarnji, onaj kojeg je Mamić sam doveo u klub.

U suštini, sve što gledamo od Zdravka Mamića, Krešimira Antolića i njihovih pobočnika je zabava za idiote koji spremno odabiru jednu od dvije opcije koje su godinama živjele u braku na štetu Dinama i njegovih navijača, a rastavila ih je tek ostavinska rasprava o podjeli plijena.

Dinamovi navijači zazivaju treću opciju. Politika se pobrinula da do nje ne dođe

Velikoj većini navijača Dinama dosta je i jedne i druge struje, a slično su glasali i u velikoj Indexovoj anketi. Žele prije svega nove, kvalitetne i nekompromitirane ljude. Sve se češće spominje Zvonimir Boban koji nosi posebnu važnost u Dinamovoj povijesti i koji se među prvima, kad je riječ o bivšim igračima, javno suprotstavio Mamićevoj diktaturi, iako ga je karijera odvela u drugom smjeru.

Međutim, pisali smo kako je jedini preduvjet da ikakva nova opcija uopće dobije šansu ta da se klub demokratizira i otvori prema svojim članovima. Priča oko Dinamove budućnosti je mnogo veća od pukog rata između osuđenog kriminalca i čovjeka kojeg je taj isti kriminalac doveo za čistku navijača, a došli smo u fazu u kojoj dio medija otvoreno navija za jednu od strana i to dok buši momčad.

Nijednog od dva glavna protagonista ovog cirkusa ne bi bilo da neki aparatčik nije na političku intervenciju udario pečat na nezakonit i nelegalan Statut. Institucije su stvorile okvir da se kriminalac, pandur i 80-ak nitkova koji ih okružuju godinama iživljavaju nad Dinamom. Sad su one jedine koje mogu počistiti ovaj nered, a sve te institucije imaju svoje "ime i prezime".

Sjeća li se Tomašević svog predizbornog obećanja?

Današnji gradonačelnik Grada Zagreba je uoči izbora bio vrlo britak u svojim nastupima kada je riječ o Dinamu. Tada je nedvosmisleno govorio: "Sramotna je činjenica da od deset tisuća članova koliko ih Dinamo ima, manje od jedan posto čine i Skupštinu i Izvršni odbor i Nadzorni odbor.

Time je amenovana jedna kružna logika koja nema nikakve veze s demokracijom jer 99 posto članova nema nikakvu moć i nikako nisu uključeni u proces donošenja odluka vezanih za budućnost Dinama. Apsolutno ću se zalagati da statut Dinama uskladi sa Zakonom o udrugama budući da je jasno da u zakonu stoji da unutarnji ustroj udruge mora biti izraz demokratske volje članstva, što ovdje nije slučaj."

Po pitanju stadiona je rekao: "Dinamo traži da mu se zemljište da u koncesiju i dugoročno pravo građenja, kako bi se mogao dići kredit za financiranje gradnje novog stadiona, tako da se ne mora potrošiti niti kuna iz gradskog proračuna.

Na to smo spremni, ali pod uvjetom da konačno imamo transparentno poslovanje i demokratizaciju Dinama te da članstvo može birati vodstvo i smjer upravljanja u kojem će klub ići sljedećih nekoliko desetljeća. Inače, jednostavno ne možemo dati gradsku imovinu na korištenje ako će se ona ponovno koristiti za ilegalno punjenje privatnih džepova."

Ipak, Tomašević je nakon izbora sjeo za stol s Krešimirom Antolićem i Mirkom Barišićem, ljudima koji su "izabrani" u klub po istoj kružnoj logici koju je osporavao i koji su godinama sudjelovali u Mamićevim rabotama.

 

Jasno je svakom razumnom da Zagreb trenutno ima i većih problema od Dinama, ali nitko nije tjerao Tomaševića da kao kandidat bude prvoborac za demokratski Dinamo i na tome gradi čitav segment sportskog dijela kampanje. Po pitanju Dinama je zasad pogazio sva obećanja.

Ne, sporna nije samo zadnja Skupština, nego čitav Dinamov Statut

Nedavno je najavljen nadzor Sportske inspekcije koja je primila više prijava o posljednjoj Skupštini, a ista institucija je dio zamjerki preusmjerila na Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne odnose.

Sve navedene zamjerke u priopćenju odnose se na posljednju Skupštinu. Postoji puno indikatora i dokaza da su mamićevci po više točki prekršili Statut, što bi čitavu Skupštinu, a samim time i odluke donesene na njoj mogle proglasiti nevažećima.

Međutim, pogubno je po Dinamo stvari postaviti tako da je sporna samo posljednja Skupština. Rješenja nadležnih institucija ne trebaju biti tu da maknu Mamićeve potrčke, već za tim da konačno članovima Dinama omoguće demokratsko pravo biranja zagarantirano Zakonom o udrugama.

Pobjeda Antolića neće biti nikakva pobjeda. Jedina pobjeda je zaustaviti lešinarenje nad Dinamom

U tom pogledu, eventualno poništenje zadnje Skupštine i poraz Miroslava Rožića, Damira Zorića i ostalih Mamićevih paradnih konja te ostanak Antolića neće biti nikakva Dinamova pobjeda. Taj Antolić ima apsolutno istu dozu legitimiteta za biti u Dinamu kao i Mamić - nikakvu.

Međutim, dok god politika i poluge vlasti budu međusobno tehnicirale odgovornošću za stanje u klubu, imat ćemo ovo što imamo. Klub koji stotinama tisuća ljudi predstavlja svetinju, a kojeg financijski i duhovno reketari svaka vrsta nitkova - kriminalci, panduri, tajnice, propali političari i anonimni igrači koji sami sebe nazivaju legendama.

Tomislav Tomašević i Grad Zagreb, Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, Sportska inspekcija, Nikolina Brnjac ispred Ministarstva turizma i sporta i Ivan Malenica ispred Ministarstva pravosuđa i uprave - vrijeme je da zaustavite iživljavanje nad Dinamom i prekinete sapunicu koja se gadi svakom tko imalo voli ovaj klub.