Kukavica Conte je pretvorio Tottenham u Atletico

Foto: Profimedia

TOTTENHAM je u 13. kolu engleske Premier lige izgubio od Newcastlea rezultatom 2:1. Bio je to drugi uzastopni poraz za momčad koju vodi Antonio Conte te treći ove sezone. Prijelazni rok Tottenhama je sugerirao da će Conte podići na viši nivo prošlosezonsku igru, međutim on se okrenuo nečem potpuno drugačijem. Unatoč napadačkom potencijalu koji ima, ekipa mu igra oprezno i predvidljivo, a to ih je koštalo prilike da budu prvi klub lige.

Prijelazni rok je sugerirao da će napraviti korak naprijed

Tottenham je prošle sezone uz Liverpool i Manchester City bio jedini klub koji je kreirao više od 100 velikih prilika u sezoni. Conte ih je tijekom sezone pretvorio u najbolju ekipu lige po pitanju presinga na sredini terena, a uspješnost tih akcija bi najčešće završila nekom kombinacijom na relaciji Heung-min Son - Harry Kane koja bi završila pogotkom.

Korelacija između činjenice da su najdominantnija ekipa u sredini terena i da su treća najbolja ekipa po broju velikih prilika je bila jasna. Kao što je bio jasan i prijelazni rok u kojem su doveli igrače koji bi se sjajno uklopili u taj sustav.

Yves Bissouma je prošle sezone bio u top 5 veznjaka lige ako gledamo odnos osvojenih lopti i pokretanja napada. Sposobnosti Ivana Perišića u oba smjera su također trebale biti komplementarne takvoj igri, kao i one Richarlisona koji je bio među najvećim radnicima na popisu svih napadača lige.

S postojećim kadrom uz takve prinove je Conte mogao svoj prošlosezonski plan izvršavati na još višoj razini uz veću kontrolu lopte te još opasniji napad. Umjesto toga, pretvorio je Tottenham u svojevrsni Atletico Madrid Premiershipa.

Stanje na tablici ne prikazuje potpunu sliku

Bodovni učinak Tottenhama doduše nije loš. Radi se o možda i najboljem startu kluba otkako je Premiershipa, no treba uzeti u obzir i da im je raspored išao na ruku. Jedini klub iz top 8 koji su pobijedili do sada je bio Fulham, a poraze su upisali od Arsenala, Manchester Uniteda i Newcastlea te remi s Chelseajem dok je na klupi londonskog kluba još bio Thomas Tuchel.

I dok će protiv Nottingham Foresta i Leicestera individualna kvaliteta Sona i oportunizam Kanea biti dovoljni, navedeni susreti, kao i oni u Ligi prvaka, pokazali su da je izostanak kreativnije igre, ali i prošlosezonskog presinga, ozbiljan problem.

Tottenham se ne nalazi niti u top 10 klubova lige po posjedu ili uspješnim driblinzima, iako imaju igrače koji znaju i držati loptu i predriblati protivnika. Po broju točnih dodavanja su sedmi, po broju udaraca peti, a po broju kreiranih velikih prilika deseti, što je ozbiljan pad naspram prošle sezone. Uvid u njihove obrambene brojke pak pokazuje koliko ustvari kukavički Conte postavlja igru.

Po broju defenzivnih akcija u protivničkoj trećini koje ometaju izgradnju napada Tottenham je na predzadnjem mjestu lige. Gori od njih je po tom parametru samo Bournemouth. To nije jedini takav parametar koji stavlja Tottenham na dno. Naime, samo Nottingham Forest i Bournemouth rjeđe igraju u protivničkoj trećini od Tottenhama što je dokaz koliko Conte igra duboko i ziheraški s tom ekipom.

S 26% uspješnosti u presingu, neovisno o tome na kojem dijelu terena ga izvode, najgora su ekipa lige, a u prosjeku takve akcije izvode 20% rjeđe negoli prošle sezone. Sama činjenica da nešto rade u manjem obujmu, a da im je pri tome pala uspješnost na samo dno lige je zabrinjavajuća. Nizak intenzitet se očituje i u tome što ni jedna ekipa nije osvojila manje "ničijih" lopti od Tottenhama.

Napadački učinak ovisi o raspoloženju jednog igrača

Unatoč tim problemima, Tottenham je ipak treći po broju postignutih pogodaka u ligi, no vrlo je jasno koji su razlozi tome. Prvi je spomenuti lagani raspored u kojem su već igrali protiv pet od posljednjih šest ekipa lige, dok je drugi forma Kanea. 

Da ne gledamo vanserijske predstave Erlinga Haalanda, vrlo vjerojatno bismo češće pričali o onome što radi Kane. U 12 utakmica Kane je postigao 10 golova što mu je najbrži dolazak do te brojke golova u karijeri. Međutim Kane nije samo vodeći strijelac ove ekipe već i njihov glavni razigravač. 

Pored pogodaka, nitko u ekipi Tottenhama nije kreirao više velikih prilika za svoje suigrače od njega, dok je isto tako njegov broj ključnih dodavanja po utakmici veći negoli njegovih suigrača. U utakmicama protiv jačih protivnika se ta ovisnost o Kaneu, da istovremeno kreira i zabija, osjeti, dok Antonio Conte drži okove na igračima koji bi mu u napadačkoj fazi mogli pomoći.

Conte radi audiciju za Juventus

Na ljeto iduće godine Conteu istječe ugovor s Tottenhamom i za sada nije pokazivao znakove da ga želi produžiti. To je upalilo alarm u mnogim klubovima koji su u potrazi za novim trenerskim rješenjem, a jedan od njih je i Juventus.

Iako je Massimiliano Allegri van svake pameti i dalje zaštićen na klupi Juventusa, priliku da se Conte vrati na njihovu klupu bi teško odbili ako Allegri i ovu sezonu zaključi bezuspješno. Nogometna filozofija koju Conte trenutno provodi u ekipi Tottenhama je ionako puno bliža talijanskoj ligi, pa čak i trenutnoj filozofiji Allegrija, negoli onoj koju je sam provodio prošle sezone.

Ako mu je pak želja da Tottenham konačno odvede stepenicu dalje te da konkurira za bilo koji od trofeja, svoje stavove će morati mijenjati. Veća sloboda Sonu i Perišiću, pridodavanje jednog od centralnih veznih u napadu, razigravanje iz zadnje linije, pritisak na centralnom dijelu terena, sve su to stvari koje smo viđali od Tottenhama i koje mogu uspješno provoditi. 

Na taj način bi mogli konkurirati u utakmicama protiv klubova koji su renomeom na njihovoj razini, ili na razini više, dok ovako igraju s nadom da neće primiti gol te da će jedan potez Kanea donijeti prevagu. Klub koji je povukao toliko poteza na tržištu igrača i koji posjeduje ozbiljan potencijal bi morao igrati aktivnije. Inače će im se kukavičluk obiti o glavu, odnosno, već se počeo obijati.