Kultni talijanski klub prodaje se za jedan euro

Foto: Getty Images/Guliver Image

TALIJANSKA Foggia, koja je ove sezone ispala iz druge u treću ligu, od danas je na prodaju za simboličnu cijenu od jednog eura.

Obitelj Sannella, koja je kupila Foggiju prije dvije godine, ne može više financirati klub i intenzivno traži investitora koji bi ga vratio barem djelomično na staze stare slave. Foggia je zbog financijskih malverzacija prošlu sezonu Serie B započela s minusom od 15 bodova koji joj je kasnije smanjen na šest. Iako se grčevito borila za opstanak, Foggia je završila na 17. mjestu te je automatski ispala u Serie C. Da joj nisu oduzeti bodovi, spasila bi se bez previše muke.

Mlađi čitatelji možda ne znaju, ali Foggia je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina bila hit-momčad talijanskog i europskog nogometa. Talijanska liga je tih godina bila daleko najjača liga na svijetu, a Foggia je pod vodstvom legendarnog Zdeneka Zemana od 1989. do 1995. godine igrala spektakularan nogomet koji su baš svi voljeli.

U ludoj sezoni 1991./1992. Foggija je završila na devetom mjestu s nevjerojatnom gol-razlikom 58:58. Samo je prvak Milan, koji nije izgubio nijednu utakmicu, zabio više golova (74), a samo je zadnji Ascoli primio više golova (68) od "Zemanlandije". Zeman je otišao 1995. godine nakon što je Foggia ispala u drugu ligu zbog sve većih financijskih problema.

Oni će je na kraju ugasiti 2004. godine, ali je klub spašen od potpunog nestanka osnivanjem novog kluba US Foggia. No, i on je bankrotirao osam godina kasnije pa se Foggia danas zove Foggia Calcio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.