ROMANTIKA HRVATSKOG KUPA

Kup romantika: Županjski boemi namučili Hajduk pa u Hrvatsku poslali važnu sliku

Davor Javorovic/PIXSELL/Index.hr

S JEDNE strane roditelji slikaju dječicu ispred Hajdukovog autobusa, parkiranog tik do ulaska u stadion, a s druge - krš i lom.

Oko nečeg je na Torcidinom prostoru, što je zdravom mozgu neshvatljivo, zaiskrilo toliko da je interventna policija morala u fajt s navijačima nekoliko sekundi prije Kup utakmice 1/16 finala županjskog Graničara i splitskog Hajduka koja je završila 2:1 pobjedom gostiju.

Navodno je u igri bila i šačica nepozvanih Bad Blue Boysa.

Tako je nepotrebnim i izoliranim glupostima, barem nakratko, pokvarena prava nogometna fešta na Graničaru koji je još tamo od Osijeka 2009. čekao ovakav spektakl u Kupu.

Boemi u duši ovo će pamtiti do kraja života

Dekor nogometnog kirvaja, događanja na terenu, kao i ponašanje Plavih igrača i prave domaće publike, upečatljiva su pobjeda nad glupostima koje su obilježile uvertiru Kupa u Županji.

Time su poslane lijepe sportske slike u Hrvatsku koja ima što pokupiti od Županjaca.

Graničar, koji ove godine slavi stoti rođendan, trenutno je pri dnu 3. HNL Istok i uoči ove utakmice Županjci su očekivali laku pobjedu Hajduka, čak i s četiri do sedam golova razlike.

Međutim, semafor je na poluvremenu pokazivao 1:1, a županjska je publika ovacijama ispratila Plave u svlačionicu.

Neki su tada, poneseni euforijom, već počeli paliti ponude raznih kladionica kako bi opalili kakav ulog na okladu da Graničar neće izgubiti. I na kraju bili tako blizu.

Splićani su zahvaljujući Miji Caktašu uspjeli izvući pobjedu i zasluženo otići dalje, ali u Županji je danas pravi pobjednik bio - nogomet. Koliko god ta floskula zvučala otrcano, pobjedu nogometa potvrđuju tri detalja.

Iz svlačionice Graničara orio se svevremenski Boem u duši Dražena Zečića jer ti momci su, unatoč očekivanom ispadanju od kudikamo moćnijeg suparnika, odradili utakmicu koju će pamtiti do kraja života.

Na stoti rođendan kluba držali su Hajduk u egalu gotovo sat vremena, branili se svim silama i pokušavali kontranapadima do nezamislivog svih 90 minuta. Slavlje nikako nije smjelo izostati.

Županjska publika kao primjer 

Preostala dva detalja sportsku i nogometnu Županju čine ponosnom, a istovremeno pokazuju zbog čega svi volimo Kup koji kreira nogometne priče koje će se prenositi s generacije na generaciju. Bili to Ferdinandovac, Crikvenica ili Županja, primilo se po sedam, pet ili dva gola od Dinama, Osijeka ili Hajduka, doživljaji su to koje manje sredine pamte zauvijek.

Drugi detalj - županjski Olimpijci, kao i simpatizeri Graničara, ni u jednom trenutku svojim igračima u plavom nisu dobacili krivu riječ i svih 90 minuta bili su im isključivo podrška.

Znate već kako to ide na nogometnim terenima, posebno kod niželigaša, kad se u publici redovno nađe dežurni "analitičar" uglavnom oskudnog vokabulara. Toga danas na stadionu Graničara nije bilo, a uz decentno ponašanje publike, glavne zasluge idu igračima koji nisu odustajali do posljednjeg trenutka.

Treća stvar vezana je usko uz posljednje momente utakmice. Graničar je u Hajdukovoj polovici izborio slobodnjak iz kojeg je potencijalno mogao stvoriti opasnu šansu ubačajem i dok su se pripremali izvesti ga, obranama raspoloženi domaći golman Marko Ivkić pitao je trenera Dražena Ilića hoće li i on u napad.

Dobio je potvrdan odgovor i zatrčao se u Hajdukovu polovicu, što je oduševilo Županjce koji su taj, na kraju neuspješni posljednji napad, ispratili snažnim pljeskom. 

Aplauz je stadionom dominirao i nekoliko minuta kasnije kada su igrači u Plavom zahvalili Olimpijcima na neprekidnoj pjesmi, pa čak i onim rolama (WC papira ili nečeg drugog) koje su uletjele u teren. Baš u trenucima kada bi Plavi malo pali sa snagom, no ne i željom, što se moglo vidjeti iz nekolicine duela.

"Ovakvo što nikad nije viđeno kod nas"

Sredinom prvog poluvremena nakon žešćeg duela u polovici Graničara Hajdukov Adam Gyurcso uzeo je loptu u ruke i krenuo objašnjavati.

Tada mu je furiozno uletio domaći dokapetan Ivan Kegalj i uzeo loptu iz ruku, što je podiglo auditorij. Nije bilo straha.

Sportska se Županja pokazala kao pravi domaćin hrvatskom velikanu koji je, unatoč blijedoj partiji, samom pojavom na terenu uveličao toliko iščekivani događaj na koji su svi iz Graničara ponosni. I da ne zaboravimo spomenuti važnu stvar - zabili su gol Hajduku i proslavili ga pred svojim navijačima.

Autor je Josip Lotar koji, kako je objasnio nakon utakmice, nije mogao vjerovati što se događa.

Ova fotografija, koju će Josip vjerojatno uramiti i objesiti iznad kreveta, opisuje svu romantiku Kupa i sasvim sigurno daje veliku inspiraciju klubovima poput Graničara diljem Hrvatske.

Trener Graničara Dražen Ilić reći će kako ovakvo što nikad nije viđeno u Županji.

"Nisam nikad ni sanjao da ću zabiti Hajduku, sretan sam i ponosan. Nadam se da su gledatelji bili zadovoljni. Kad je pao gol prvo sam pomislio je l' moguće, onda kad sam se smirio ponosno sam otrčao do publike i slavlje je bilo neopisivo", rekao je jedini strijelac Graničara Josip Lotar, a njegov trener Ilić je dodao:

"Nikad nije bila ovakva atmosfera na stadionu. Prvi put nam je došao Hajduk u službenoj utakmici i neizmjerno smo sretni. Hvala gledateljima i nadam se da će nas tako podržavati i u Trećoj ligi. Naš gol je bio izvanredan, pokazali smo koliko malo treba jednom trećeligašu."

Na krš i lom, kao i divljanje pojedinaca koji nemaju veze s klubom, Graničar je sa svojom publikom odgovorio jedino kako je mogao - dobrim nogometom i feštom o kojoj će se u gradu pričati godinama. 

Zasluženo.