Kustić o "Ubij Srbina": Ja to nisam vidio. Neka UEFA dokaže da je tako bilo

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

"UBIJ SRBINA" jasno se i glasno čulo nekoliko puta s tribina stadiona u Hamburgu tijekom utakmice Hrvatske i Albanije (2:2) na Euru. To su zajednički vikali navijači reprezentacija koje su međusobno igrale. Morbidni poklič nisu urlali svi ni većina navijača Hrvatske i Albanije, ali jest njih sasvim dovoljno da se to dobro čuje i na stadionu i  putem televizijskog prijenosa.

Kustić: Ja to osobno nisam vidio, osim što su neki strani mediji pisali o tome

Zbog toga je Srpski nogometni savez podnio UEFA-i prijavu protiv HNS-a. Europska nogometna unija zbog toga je pokrenula postupak protiv Hrvatske. Ovako je to za RTL komentirao Marijan Kustić, predsjednik HNS-a: "Postupak je otvoren. Mi smo uvijek naglašavali da HNS osuđuje bilo kakav poziv na mržnju i diskriminaciju.

U prvoj utakmici smo imali primjedbi od strane delegata na nekoliko baklji i čaša koje su bačene, ali nemojmo sada predbacivati na nekoga nešto. Postupak je otvoren pa neka oni dokažu da je doista tako bilo. Ja to osobno nisam vidio, osim što su neki strani mediji pisali o tome. Želim se ovim putem zahvaliti svim našim navijačima. Okupiti 100 tisuća naših navijača, uistinu čestitam na tome." 

Srpski savez: Ubij Srbina nisu skandirali pojedinci, nego puno hrvatskih i albanskih navijača

Nogometni savez Srbije uputio je pismo glavnom tajniku Europske nogometne unije (UEFA) Teodoru Teodoridisu. U pismu je između ostalog pisalo: "Kao što ste vjerojatno obaviješteni, u 58. minuti hrvatski i albanski navijači skandirali su 'Ubij, ubij Srbina'. Nije riječ o pojedincima iz navijačkih skupina, već o većem broju navijača ovih reprezentacija.

Riječ je o činu koji u tom trenutku nije bio sankcioniran u skladu s propisima UEFA-e koji su jasni, kao i ponašanje službenika u ovakvim situacijama, Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a posebno na jednom ovako velikom sportskom događaju koji se prati diljem Europe i svijeta.

Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanske momčadi je nakon završetka utakmice, ispred tribine s albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako raspaljivao masu", piše između ostalog u pismu Nogometnog saveza Srbije, koje je potpisao glavni tajnik Jovan Šurbatović. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.