NBA

LeBron James otkrio što namjerava raditi nakon završetka karijere

Foto: Profimedia

LEBRON JAMES nikad se nije vidio u ulozi trenera nakon igračke karijere iako se često u njoj nalazi na parketu. Ne zanima ga ni posao generalnog menadžera, u koji se neformalno promiče svakog ljeta kad njegove momčadi mijenjaju sastav. On želi biti isključivo na vrhu piramide.

U traileru za novu epizodu njegovog talk-showa The Shop, koja će premijerno biti prikazana večeras, najbolji košarkaš ovog milenija u više je navrata potvrdio da želi biti vlasnik momčadi. James je odavno otkrio ambiciju za vlasništvo NBA franšize, a kako se bliži kraj njegove igračke karijere, te riječi dobivaju sve veću težinu.

Ovaj put precizirao je da želi biti vlasnik kluba u Las Vegasu, na jednom od najatraktivnijih američkih tržišta koje nema košarkašku franšizu. Las Vegas je uz Seattle, po mnogima, prvi favorit za dobivanje NBA momčadi, bilo ekspanzijom lige ili preseljenjem postojeće franšize.

Hoće li se NBA širiti?

Čelnik lige Adam Silver nedavno je potvrdio da će se NBA prije ili kasnije širiti, ali i da zasad nema konkretnih planova. No ni James ne govori o bliskoj budućnosti s obzirom na to da pred sobom ima još nekoliko godina igračke karijere.

Ipak, vjerojatnije je da će Vegas dobiti NBA momčad preseljenjem neke od postojećih jer nekolicina franšiza ima neizvjesnu budućnost na svojim trenutačnim lokacijama. Posljednje preseljenje franšize u NBA ligi bio je Oklahoma City Thunder 2008. godine, kada je Seattle zbog problema s dvoranom ostao bez svojih voljenih SuperSonicsa i od tada pokušava vratiti košarku u grad.

Posljednji put NBA liga se širila 2004. kada su joj se priključili Charlotte Bobcatsi, samo dvije godine nakon što je grad izgubio Hornetse, današnje New Orleans Pelicanse. Kada su oni promijenili ime, i Charlotte je vratio nastavak Hornets. NBA trenutačno broji 30 klubova i očekuje se da će prilikom iduće ekspanzije dodati još dva, a ne jedan, radi lakše raspodjele po konferencijama i divizijama.

LeBron već ima vlasnički udio u Liverpoolu

James je nedavno postao prvi aktivni košarkaš sa zaradom većom od milijardu dolara u karijeri, ali taj mu novac neće biti dovoljan da samostalno kupi bilo koji klub, nego će morati okupiti ulagačku grupu. I ranije je ulagao u sport te je prošle godine i službeno postao partner Fenway Sports grupacije, koja u vlasništvu ima nekoliko slavnih sportskih klubova, poput europskog nogometnog viceprvaka Liverpoola ili MLB franšize Boston Red Sox, a samostalno ima dva posto vlasničkog udjela u Liverpoolu.