LEBRON JAMES

LeBron James prvi čovjek koji je triput dobio najveće priznanje Sports Illustrateda

Foto: Getty Images

AMERIČKI Sports Illustrated objavio je imena petero dobitnika svoje godišnje nagrade za sportsku osobu godine. Među njima je i LeBron James, čime je postao prvi čovjek koji je to priznanje dobio već triput.

James je nagradu Sports Illustrateda već dobio 2012. i 2016. godine, kad je osvojio prvi naslov NBA prvaka s Miamijem, odnosno s Clevelandom.

Ove godine nije samo osvojio naslov prvaka s Lakersima, nego se istaknuo aktivizmom izvan terena, kako u upozoravanju na rasnu nepravdu, tako i u poticanju na glasanje na predsjedničkim izborima svih onih koji nisu znali da imaju pravo glasa ili su mislili da njihov glas ništa ne može promijeniti.

Preostali dobitnici su košarkašica Breanna Stewart, tenisačica Naomi Osaka te zvijezde footballa Patrick Mahomes i Laurent Duvernay-Tardif.

"To su sportaši aktivisti, petero muškaraca i žena koji su u 2020. bili pravi šampioni u punom smislu riječi - prvaci na terenu i predstavnici drugih izvan terena", objavio je SI.

U objašnjenju Jamesova izbora Sports Illustrated je napisao:

"James (35) je odavno pronašao svoj socijalni i politički glas. U raspravi je o najvećem košarkašu svih vremena. Ali njegov trud u borbi protiv rasne nepravde, u reformi obrazovanja i davanju moći crnačkoj zajednici, kao i u kampanji o pravu na glasanje i razne druge oblike humanitarnog rada, nema sumnje da je postavio standarde za sve moderne socijalno osviještene sportaše. Zbog njegove dugogodišnje posvećenosti svemu tome dajemo mu ovogodišnju Nagradu naslijeđa Muhammada Alija. 

'On nastavlja utjelovljavati Muhammadove principe i uvjerenja, koristeći svoju platformu celebrityja kako bi bio šampion socijalne pravde i političkih tema koje podižu ljude', rekla je Lonnie Ali, udovica Najvećeg. 'LeBron je aktivno koristio Muhammadov primjer koji ga je vodio, informirao i inspirirao na njegovu putu'", piše SI.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.