Andrić i Lončarević za Index

Legende najavljuju derbi: Nema smisla ovo što su u Dinamu radili Krznaru

GODINAMA nismo čekali jedan derbi između Dinama i Hajduka s ovakvim nestrpljenjem. Hajduk se dolaskom Valdasa Dambrauskasa nametnuo kao momčad u najboljoj formi, dok je Dinamo u nezapamćenoj krizi i seriji loših rezultata. Hajduk na Maksimir dolazi s nizom od četiri uvjerljive pobjede, dok je Dinamo u posljednjih pet utakmica slavio jedino u Šibeniku sretnim autogolom.

Hajduk je u utorak razbio u Kupu Lokomotivu s 6:3, dok je Dinamo kod kuće ispao od Rijeke. Nakon utakmice ostavku je dao Damir Krznar, a klub iz Maksimira danas je objavio da će novi trener biti Željko Kopić.

Što nas čeka u derbiju, može li se Dinamo u najvažnijem trenutku probuditi i zaustaviti navalu Hajduka pitali smo bivšeg hajdukovca Srđana Andrića i nekadašnjeg trenera Modrih Iliju Lončarevića.

 

''Po svemu će derbi u nedjelju biti najzanimljiviji nakon jako dugo vremena. Uvijek su utakmice između Hajduka i Dinama interesantne, uvijek je tu neka priča koja je više od same igre, ali rezultatski, Dinamo je godinama bio i bodovno i kvalitetom dosta ispred Hajduka. Sad su stvari drugačije. Dinamo cijelu sezonu ne igra u nekoj velikoj formi, dobri su, ali daleko je to od nekih prijašnjih sezona. Hajduk je pak promjenom trenera proigrao i nevjerojatno se dignuo. U posljednje četiri utakmice igraju stvarno dobro i vjerujem da nas čeka fantastična utakmica na Maksimiru."

''Rijeka je bila prekretnica''

Andrića smo pitali što je to napravio Dambrauskas da je Hajduk od izgubljene i zbunjene ekipe postao ovako dobar.

''Takve stvari se u nogometu događaju. Očito s Gustafssonom nešto nije funkcioniralo i promjena trenera prodrmala je svlačionicu, a vjerojatno je i Dambrauskas puno više legao igračima. Utakmica protiv Rijeke je bila prekretnica. Rijeka je možda bila malo bolja, vodila je, a onda je Hajduk najprije izjednačio, da bi u zadnjoj sekundi zabio gol za pobjedu. To je maksimalno podiglo ekipu i sve što je Hajduk nakon toga odigrao, odigrao je fantastično'', rekao je bivši hajdukovac, a onda se naklonio Marku Livaji:

''Stvarno ne bih želio podcijeniti nikoga iz Hajduka, ali ovo što Marko Livaja daje ekipi, to je nešto nevjerojatno. Ne samo igrački, mada je i tu fenomenalan, nego i samom svojom pojavom i karakterom. Nemam riječi. Znao sam Marka od prije i znao sam da je dobar igrač, ali nisam imao pojma da je ovako dobar. Hajduk jako dugo nije imao igrača kao što je Livaja.''

Andrić smatra da se Dinamo godinama nije našao u ovakvoj situaciji i da će mu do kraja sezone biti jako teško.

''Ne bih želio previše komentirati Dinamo i njihove probleme. Ne poznajem dovoljno dobro situaciju u klubu da bih donosio neke konkretne zaključke, ali evidentno je da su u problemu. Prodali su neke važne igrače, jako je teško nadomjestiti Majera i Jakića, a i Ademi je dugo bio ozlijeđen. Dinamo se sad našao u situaciji u kojoj nije navikao biti. Godinama su u ovom dijelu sezone imali ogromnu zalihu bodova i do kraja su praktički samo odrađivali posao. Sad više nije tako i kako vidimo, morat će se pošteno oznojiti za svaki bod, a to će prvenstvo učiniti nikad zanimljivijim'', rekao je nam Andrić koji ipak nije želio prognozirati rezultat derbija.

Lončarević: Hajduk je u najvećem usponu u zadnjih desetak godina

Bivši trener Dinama Ilija Lončarević također smatra da će derbi biti jako zanimljiv, upravo zbog dijametralno suprotne situacije u kojoj se trenutačno nalaze Splićani i Zagrepčani.

''Bit će zanimljivo i jedva čekam vidjeti što će se desiti u nedjelju. Hajduk je u najvećem usponu u posljednjih desetak godina, igraju stvarno dobro i rekao bih da su sad najjača sila u HNL-u. S te strane Hajduk bi trebao biti u prednosti jer vidimo da se događaju turbulencije u Dinamu i da je trener Damir Krznar dao ostavku. No, unatoč tome, ako Dinamo u nedjelju bude agresivniji, a pri tome mislim na želju, htijenje i volju, onda bih dao malu prednost Modrima jer smatram da su i dalje bolja momčad.  Dinamo je više puta pokazao da se zna snaći u kriznim situacijama i ako momčad bude pokazala jedinstvo i koheziju, što jako dugo nisu pokazali, onda mogu pobijediti. Ipak, Hajduk je trenutačno u boljoj formi'', rekao nam je Lončarević kojeg nije iznenadila ostavka Damira Krznara.

''Slučaj Krznar je najveći nonsens hrvatskog nogometa''

''Bolje da to ne komentiram. To je najveći nonsens u hrvatskom nogometu. To što su njemu radili cijelo ovo vrijeme nema nikakvog smisla. Naravno da me ostavka nije iznenadila, ali smatram da je Damir pogriješio što to nije napravio još u rujnu, sebe bi poštedio dodatnog stresa od tri mjeseca i mogao se tada već riješiti problema."

Hajduk s Dambrauskasom na klupi igra fenomenalno. Četiri utakmice, četiri uvjerljive pobjede i atraktivna napadačka igra s puno golova. Hajduk s istim igračima djeluje kao posve drugačija momčad u odnosu na samo prije mjesec dana kad je izgledao sporo, bezidejno i uplašeno. Lončarević nam je objasnio zbog čega je Hajduk proigrao s Litvancem na klupi.

''Hajduk je prije Valdasa tinjao, sad se razbuktao''

''Dambrauskasa poznajem puno bolje nego što sam poznavao Gustafssona. Mislim da Gustafssona zapravo nije poznavao nitko u Hrvatskoj. Valdasa znam još iz vremena kad je radio u Gorici. Bio sam na nekoliko njegovih treninga i ono što sam vidio bilo je pozitivno, a to sam mu i rekao. Ne bi bilo pošteno reći da Gustafsson nije baš ništa dobro napravio u Hajduku. Pronašao je Livaji poziciju na kojoj ovaj sad pokazuje kakva je klasa. Međutim, patio je u vezi gdje je igrao samo s dva vezna igrača, a to očito nije bilo dovoljno. Pri tome je zakočio Krovinovića na zadnjem veznom, a sad vidimo koliko je Hajdukova igra drugačija kad Filip odlazi prema naprijed. Hajduk je bio nesiguran, iz nesigurnosti dolazi loš rezultat, a iz lošeg rezultata strah i gubitak samopouzdanja. Dambrauskas je donio svoju viziju što je očito probudilo ekipu. Hajduk je i prije njega tinjao kao potentna momčad, a njegov dolazak samo je razbuktao stvari i Hajduk sad igra daleko najbolji nogomet u ligi. Možemo reći da su Splićani najveći dobitak ove jeseni.''

''Ono što je Livaja za Hajduk, to je Bruno za Dinamo''

Lončarevića ne čudi igra Marka Livaje. Kaže nam da je i prije znao da se u njemu krije veliki potencijal.

''Livaja je za Hajduk ono što je Petković za Dinamo. To su dvojica igrača sličnih rezona i shvaćanja nogometa. Obojica igraju raznovrsno u napadu i ne ponašaju se kao klasične špice. Marka znam odavno, još kad je igrao za mladu reprezentaciju. Tada sam znao da je odličan igrač, no rekao bih da je bio dosta podcijenjen. Sad je našao mjesto i vrijeme za svoje sazrijevanje, a njegov pristup igri, njegova tehnička klasa i karakter puno će pomoći mladim igračima Hajduka."

Srđan Andrić je odbio prognozirati rezultat. Ilija Lončarević je bio nešto hrabriji.

''Teško je prognozirati svaki derbi, a posebice ovaj koji nas čeka u nedjelju. No, budu li obje momčadi odigrale na svom maksimumu, lako je moguće da ne bude pobjednika.''
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.