Livaja: Dao sam gol na SP-u. Puno veći igrači od mene nisu zaigrali na njemu i zabili

Foto: Pixell/Zvonimir Barisin

PRED početak nastavka HNL-a Marko Livaja je u razgovoru za Hajduk Digital pričao o raznim temama. Govorio je o svom nastupu na SP-u u Kataru, o ambicijama Hajduka u proljetnom dijelu prvenstva i o suradnji s Ivanom Lekom.

''Imao sam malu gripu, prošlo je, hvala Bogu, sve u redu. Pripreme, teško je, ali moramo patiti da bi bili što bolji u drugom dijelu sezone. Imao sam dva-tri dana slobodno nakon Mundijala. U ta dva-tri dana uvijek se nešto razbolim, bolje da nemam slobodnih dana. Za mene je Svjetsko prvenstvo bilo lijepo iskustvo'', rekao je Livaja, a onda otkrio kako danas gleda na gol Kanadi na Mundijalu:

''Zvao sam Juranovića da mi doda loptu u prostor. Na kraju je izgubio loptu, ne znan ni sam kako je prošao. Refleksno sam primio i šutirao. U tom trenutku ne razmišljaš o tome da je to Svjetsko prvenstvo, da si dao gol, što svi sanjamo kad krenemo igrati balun. Dođeš sebi nakon 15 dana. Dao sam gol na Svjetskom prvenstvu, puno veći igrači od mene nisu zaigrali na njemu i dali pogodak.''

Kako ste doživjeli novog trenera Ivana Leku?

Velika disciplina, želi igrati napadački. Zasad je sve super, deset dana radimo odlično. Najbitnije je vidjeti napredak, da neće biti stresova kao u prvom dijelu sezone.

Igrat će se i drukčiji sustav, s trojicom u posljednjoj liniji. Koliko vama to odgovara?

Mislim da smo u ove dvije godine, koliko sam ja tu, igrali s trojicom nazad, ali nije bilo vremena da se uigra. Nije se znalo kako tko stoji na terenu. Ovo je dosta bolje. Taj sustav ima i prednosti i mana. Imamo igrače za to, ali vidjet ćemo kako će to izgledati kad krenu službene utakmice. 

Koliko je Hajduk bolji nakon što su se oporavili Grgić, Fossati i Kalik?

Mi smo godinu i pol dana stalno u problemima s ozljedama. Uvijek je netko bio ozlijeđen na mjesec ili mjesec i pol dana. Nismo imali standardnih 11. Prvi put da nema ozljeda. To je jako bitan faktor. Mijenjati jednog ili dvojicu igrača svakog tjedna nije dobro. 

Je li Marko Livaja nervozan?

Nisam nervozan. Volim pobjeđivati. Ne volim da glupo gubimo bodove kao i u prvom dijelu ove sezone. Sve su to bitni faktori koji te na kraju miču od cilja, a svi znamo koji je naš. Prejednostavno smo ispustili neke bodove. Bilo je tu možda i nekih sudačkih grešaka, ali ne treba ulaziti u to. Iskusna smo momčad, treba bolje zatvarati utakmice. 

Kako komentirate broj članova u 2023. i koliko vam to znači?

Možda momcima koji su igrali vani i došli ovdje misle da je to 'vau', ali ja znam koliko je ovaj grad lud za Hajdukom. Meni je to sve normalno i ne bi me čudilo da za tri mjeseca bude 100.000 članova. 

Drugi dio sezone otvarate utakmicom protiv Šibenika na Poljudu...

Na Šubićevcu smo remizirali, ali nismo odigrali lošu utakmicu. Imali smo dosta prilika za riješiti pitanje pobjednika. Na kraju smo izgubili bodove. Ne trebamo se opterećivati Šibenikom, moramo igrati svoju igru i slijediti trenerove naputke.

Vjerujete li da Hajduk i dalje može osvojiti duplu krunu?

Vjerujemo. Svi klubovi na svijetu imaju crne periode, pitanje je hoćeš li ih iskoristiti. Dinamo je odigrao vrhunsku polusezonu. Nadam se da neće cijelu sezonu biti na tom nivou. 

Kako ste doživjeli mlade igrače?

Mi, dok smo ulazili u prvu ekipu, smo bili fizički jači. Momci treniraju s nama već godinu i pol dana. Imaju kvalitetu i s razlogom su ovdje. Svake godine Hajduk izbacuje dobre mlade igrače, ne trebamo se brinuti za budućnost.