Livaković sletio u Istanbul. Dočekali ga brojni novinari i navijači Fenerbahčea

Foto: Fenerbahce SK

DOMINIK LIVAKOVIĆ (28), kapetan i legenda Dinama, na dan kada taj klub igra utakmicu sezone sletio je u Istanbul na liječnički pregled i potpis ugovora s Fenerbahčeom. To je kasno sinoć najavio Yagiz Sabuncuoglu, turski stručnjak za transfere. On je pod egidom "ekskluzivno" objavio: "Privatni avion polijeće u četvrtak u 11:30 iz Zagreba i u Istanbul slijeće u 13:30. U njemu će biti Dominik Livaković jer zrakoplov po njega šalje Fenerbahče."

Livakovićev dolazak izazvao veliku pažnju u Turskoj

Livaković je na kraju u Istanbul sletio pola sata ranije nego što je bilo najavljeno, a s njim je supruga Helena. Turski mediji posvetili su veliku pažnju dolasku zvijezde reprezentacije Hrvatske u njihov veliki klub. Brojni novinari dočekali su Livakovića na istanbulskom aerodromu, a ispred njega policija i zaštitari na udaljenosti drže navijače Fenera koji su došli pozdraviti novog golmana. 

Sve je bilo zakazano za jučer, ali je odgođeno za danas

Let, termin za liječnički i hotel za Livakovića bili su rezervirani za jučer, ali je Dinamo kasnije nego što se očekivalo definitivno prihvatio Fenerovu ponudu, pa je sve navedeno odgođeno za jedan dan. Točnije, za danas. Spomenuti izvor navodi da je Dinamo prihvatio Fenerbahčeovu ponudu za Livakovića u iznosu od devet milijuna eura.

Livakovićevo slijetanje u Istanbul izazvalo je oduševljenje među brojnim navijačima Fenera. Oni na društvenim mrežama masovno šeraju videosnimke Livakovićevih čudesnih obrana ovog ljeta za Dinamo te skidanja penala za reprezentaciju Hrvatske na SP-u. 

Spasitelj odlazi iz Dinama na dan ključne utakmice

Kapetan i spasitelj Dinama napustio je klub na dan najvažnije utakmice hrvatskog prvaka, prvog meča play-offa Europa lige protiv Sparte Prag. Dogovor je definitivno potvrđen nakon što je Altay Bayindir, prvi golman Fenera, prije dva dana prošao liječničke preglede u Ateni, zakazane prije njegovog prelaska u Manchester United uz odštetu od sedam milijuna eura. Bayindir će ondje biti prva rezerva Andreu Onani, koji je za 52 milijuna eura došao iz Intera, također ovog ljeta.

Livaković je otišao iz Dinama osam godina nakon što je iz Zagreba došao za 625 tisuća eura. Od tada je za Dinamo nastupio 290 puta. Osvojio je šest hrvatskih naslova i dva Kupa te je postao prvi golman Hrvatske, za koju ima 45 utakmica. 

Ogroman udarac za Dinamo

Dinamu je odlazak Livakovića ogroman udarac, premda se to znalo i već dulje vrijeme spremalo. Livaković želi otići zbog zasićenja i traženja novog izazova, a posljednje ljeto prije završetka ugovora s Dinamom bilo je klubu posljednja prilika da na njemu nešto zaradi. Sada ostaje bez vođe momčadi koju je prilikom ispadanja od AEK-a u trećem pretkolu Lige prvaka s ukupnih 3:4 u obje utakmice nizom čudesnih obrana spasio od katastrofe. 

Zamjena je odavno spremna i skupo plaćena. Ali u dvije i pol godine odigrala je samo dvije utakmice za Dinamo

Nakon što je ostao bez Lige prvaka, Dinamo mora proći prvaka Češke kako bi ulaskom u skupinu EL-a zaradio minimalno 15 milijuna eura. To će sada morati bez glavne uzdanice i simbola momčadi. Livakovića će naslijediti Ivan Nevistić (25), kojeg je Dinamo od Rijeke za tri milijuna eura kupio još prije dvije i pol godine. No on je od tada odigrao samo dvije utakmice za Dinamo. Većinu vremena proveo je na posudbama u Rijeci i Lokomotivi.