LIVERPOOL

Liverpool je doveo jedinog igrača koji mu je nedostajao. Može li sad obraniti naslov?

Foto: EPA

LIVERPOOL je prošle sezone odigrao jednu od najboljih sezona u povijesti Premiershipa. Da nije bilo pauze usred koronakrize i vidljivog opuštanja nakon što su osigurali naslov, vjerojatno bi probili Cityjev rekord od 100 bodova iz sezone 2017./2018.

Liverpool po prvi put od osnutka Premiershipa ulazi u sezonu kao prvak i momčad koju drugi moraju prestići kvalitetom kadra i sustavom igre. Kloppov zadatak uoči sezone bio je poboljšati postojeći kadar kako bi obranili naslov i on je u prijelaznom roku napravio ključan potez. Doveo je točno ono što je ekipi nedostajalo, ali glavni problem Liverpoolu mogle bi biti ozljede. U nekim linijama i dalje nemaju dovoljnu širinu da izdrže izostanak ključnih igrača.

Thiago je stigao kao jedini igrač kakav je Kloppu nedostajao

Liverpool je ovo ljeto doveo tri igrača. Iz Bayerna je doveo Thiaga (30 milijuna eura), iz Wolverhamptona Dioga Jotu (45 milijuna eura), a iz Olympiakosa beka Konstantinosa Tsimikasa (13 milijuna eura). Koliko Liverpoolu znači dolazak Thiaga Alcantare najbolje je opisao Jurgen Klopp. "Sjajno je što smo ga uspjeli dovesti. Radimo u takvom okruženju da ljudi stalno propitkuju naše poteze, ali ovo je sjajan potez. Razmišljali smo već neko vrijeme o takvom igraču, jer nam on daje puno opcija. Ušli smo u pregovore i svidio mu se naš projekt. Znao sam ga kao igrača, a uskoro sam ga upoznao i kao osobu i oduševio sam se. Sretan sam što sam doveo takvog igrača, ali i što će takva osoba biti dio naše svlačionice".

Thiago je jedini tip igrača koji je Liverpoolu nedostajao. Klopp je igrao bez kreatora u sredini terena, s igračima koji će što prije loptu proslijediti do Manea, Salaha i Firmina, koji su svojim kretnjama i sposobnostima s loptom u nogama kreirali završnicu napada uz veliku pomoć bekova. Henderson i Milner kao radilice, Wijnaldum kao igrač iz drugog plana ili Keita koji se nije snašao, nisu mogli podnijeti veći teret kreacije. Liverpoolova vezna linija služila je tome da sačuva kompaktnost momčadi, a ovlasti u izgradnji napada bile su sekundarne, manje nego i u jednom drugom vrhunskom klubu. 

Sada Liverpool ima igrača koji nudi sasvim drugačiju opciju u igri. Thiago je u Barceloni i Bayernu pokazao da je jedan od najboljih veznih igrača na svijetu kada je u pitanju povezivanje linija svoje momčadi. Stalno se kreće i otkriva, stalno sudjeluje u igri i stalno uključuje suigrače u posjed. S Thiagom u sredini terena Liverpool napokon dobiva spojku između Van Dijka kao kreatora u zadnjoj liniji i prednje trojke. Osim što Liverpoolu može dati fluidnost u posjedu, on je igrač koji zna stati na loptu i primiriti tempo ako tijek utakmice to zahtijeva.

Koliko bi moćno pojačanje Thiago mogao biti, pokazao je već u debiju protiv Chelseaja. Ušao je na početku drugog poluvremena i srušio rekord. Naime,Thiago je od svog ulaska do kraja susreta odigrao 75 dodavanja, više od bilo kojeg igrača Chelseaja tijekom cijele utakmice. Otkad se vodi napredna statistika (sezona 2003./2004.), nijedan igrač koji je odigrao samo 45 minuta nije imao toliko dodavanja u Premiershipu. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Liverpool ima puno posebnih igrača. To može biti veliki problem

Najveća Liverpoolova snaga u protekle dvije sezone je ta što je veliku većinu svojih prvotimaca razvio do toga da su među nekoliko najboljih na svojoj poziciji u svijetu. Liverpool u prvih 11 ima puno igrača koji su posebni i po kvaliteti, ali i profilu koji je vrlo rijedak.

I drugi klubovi imaju sjajne bekove, ali nitko nema ofenzivno toliko moćne igrače kao što su Alexander-Arnold i Robertson. Njih dvojica su zajedno u protekle dvije sezone ostvarili senzacionalnih 48 asistencija u ligi, što bi bio vrhunski učinak i za ofenzivne vezne igrače. Prošle sezone su učinkom bili drugi i treći, a pretprošle treći i peti asistenti lige. 

Svaka momčad ima jednog stopera koji cijelu obranu i momčad čini boljom, ali nijedan klub nije imao takav kontrast u kvaliteti kao Liverpool prije i nakon dolaska Van Dijka. Liverpoolu su stoperske pozicije niz godina bile najveći problem, ali dolazak Van Dijka je unaprijedio sve koji su igrali uz njega. 

Firmino je uz Mullera najbolji igrač na svijetu u igri bez lopte, i njegova sposobnost kreacije s loptom u nogama i bez nje je nešto što nema nijedan drugi napadač na svijetu. Konačno, Mane i Salah su u Liverpoolu postali ponajbolji ofenzivci lige koji su savršeno komplementarni i garantiraju učinak od 20 golova i 5-10 asistencija po sezoni.

 

Liverpoolov glavni konkurent bit će ozljede

Klopp je sve ove igrače uklopio u stroj koji je prošle sezone ostavio City 18 bodova iza sebe, ali pritom je uživao luksuz koji možda neće imati svake godine. Liverpool gotovo da nije imao problema s ozljedama. Fabinho je jedini igrač koji je lani bio ozlijeđen, a za kojeg Klopp nema jednako dobru zamjenu. Van Dijk, Alexander-Arnold, Robertson, Salah, Mane i Firmino skupa su zbog ozljede propustili ukupno tri utakmice. 

Taj podatak ukazuje na vrhunski posao kondicijske i liječničke službe u Liverpoolu, ali pitanje je koliko je on realan i može li se slična situacija očekivati i dogodine. Liverpool je lani ključnu prednost napravio pred Cityjem kada je Pepova obrana bila masakrirana ozljedama, pa su vezni igrači morali igrati stopere tako da su i lani ozljede (uz kvalitetu) u velikoj mjeri odlučile prvaka.

Klopp na klupi ima sjajnih rješenja. Miniamino, Jota, Matip i Keita su vrlo dobri igrači za rotaciju. Problem je u tome što Liverpool ima puno igrača čiji se izostanak ne može nadoknaditi. Nijedan bek Liverpoolu ne može donijeti u napadu ono što mu donose Alexander-Arnold i Robertson, a kvaliteta i stil napada jako ovise o njihovim sposobnostima. Salah, Mane i Firmino stvorili su međusobnu kemiju koja ih čini najboljim tercetom na svijetu i izostanak bilo kojeg od njih jako će se osjetiti. Van Dijk je najbolji stoper na svijetu i ne postoji momčad koja ne bi osjetila kako je igrati bez njega puno teže. 

Klopp je potezima u zadnjih nekoliko prijelaznih rokova pokazao da je svjestan da mu treba dubine na pojedinim pozicijama. Zbog toga je doveo Shaqirija, Jotu, Tsimikasa i Adriana. Iz te perspektive njegovi su potezi vrlo racionalni i logični, ali profil igrača kakvi igraju u prvoj momčadi ne postoji na tržištu i ne može ih se u potpunosti zamijeniti.

Liverpoolov glavni konkurent ove sezone će biti ozljede. Dovoljno je da samo jedan ključni igrač otpadne na dulje vrijeme i Liverpool će se naći u situaciji u kakvoj još nije bio, da stil i geometriju igre prilagođava s obzirom na izostanke. Ako se zareda nekoliko takvih ozljeda, mogli bi se naći u istom problemu kao i City lani.