PREMIERSHIP

Liverpool, Leicester i Sheffield United napravili su nas budalama

Foto: Getty Images

ZIMSKE stanke imaju i negativnu stranu i to primjećuje sve više i više ljudi. Bez utakmica Premier lige o kojima se može pričati, razgovori su odgođeni dok se ponovno ne počne igrati. U međuvremenu nam ostaje samo gledati u tablicu nakon 25. kola. Jasno je da se još mnogo toga može dogoditi do kraja sezone, ali čini se da su mnoga pitanja već riješena, za The Guardian komentira Paul Wilson.

Uz rekordno vodstvo na vrhu ljestvice, Liverpool neće nitko dostići, a čini se malo vjerojatnim i da će Manchester United ili Wolverhampton, a kamoli Sheffield United, uspjeti izboriti plasman među najbolja četiri. Ako nastane borba za četvrto mjesto, onda će se voditi između prošlosti i sadašnjosti Josea Mourinha, između Chelseaja i Tottenhama.

Na dnu redoslijeda, iako je teoretski u opasnosti svatko u donjoj polovici, Norwich i West Ham imaju najviše posla, a glavna točka interesa vjerojatno će biti koji će klub iznad Watforda biti uvučen u kaljužu ako Nigel Pearson nastavi svoj impresivan spasiteljski rad na Vicarage Roadu, smatra Wilson.

Zasad je sve bilo predvidljivo, mogli bismo reći, osim što su mediji Watfordu predviđali ugodnu završnicu na 11. mjestu. Bez plasmana u Europu, ali i bez panike oko ispadanja, a svakako i bez tri trenera prije Božića. Isto tako, nitko na ovim stranicama u kolovozu nije predvidio takav uspon Sheffield Uniteda. Smatralo se da Bladesi ne samo da će biti daleko od pozicije koja vodi u Europa ligu, sa šansom da prestignu Tottenham, nego i da će završiti posljednji. S klubovima koji su upravo pristigli u ligu nikad se ne zna što se može očekivati. To se odnosi na Sheffield United i Norwich, iako se čini da je pogrešno temeljiti pretpostavke u Premier ligi na temelju njihova učinka u Championshipu prethodne sezone.

Prognoze konačnog plasmana

Za sve one koji nisu upoznati s Guardianovom godišnjom vježbom u nogometnom predviđanju, nastavlja Wilson, svi redovni izvjestitelji s premierligaških utakmica pozvani su na početku svake sezone da pošalju svoje prognoze konačnog plasmana. Prognoze se potom objedinjuju kako bi se sačuvala anonimnost i dobilo svojevrsno zajedničko mišljenje. To ga ne čini ništa preciznijim, kako će čitatelji vidjeti, ali će barem pojedini novinari biti pošteđeni višemjesečnog podsmijeha ako su spektakularno pogriješili. U tom smislu, Wilson napominje kako je spreman priznati da je prognozirao Liverpool na vrhu, a Norwich na dnu, ali da se oko redoslijeda u sredini ljestvice nema čime pohvaliti.

No zajednička prognoza također se umnogome pokazala pogrešnom, što ovo glumljenje Nostradamusa zapravo čini zabavnim. Kolektivno su Guardianovi reporteri vidjeli Manchester City kao prvaka treću sezonu zaredom, a Tottenhamov i Chelseajem na trećem i četvrtom mjestu te s Newcastleom, Brightonom i Sheffield Unitedom na samom dnu. U usporedbi sa stvarnim stanjem, samo dva kluba drže pozicije koje su im novinari Guardiana predvidjeli, Chelsea na 4. i Southampton na 13. mjestu, iako su bili blizu i kad su u pitanju Everton i Wolverhamptona na 8. i 9. mjestu, za koje su vjerovali da će biti deveti i osmi. Mislili smo na Everton Marca Silve, dakako, nismo imali pojma da će na Goodisonu završiti Carlo Ancelotti, što nam se i danas čini nestvarnim, piše Wilson.

Neočekivani događaji

Isto tako, Guardianovi novinari nisu računali da će Mauricio Pochettino napustiti Tottenham, da će Brendan Rodgers voditi Leicester prema Ligi prvaka ili da će Steve Bruce odraditi dobar posao u stabilizaciji Newcastlea. Ono što se ističe su podbačaji West Hama i Watforda. Čini se da je ovaj potonji pronašao trenera s kojim barem ima neku priliku, dok se David Moyes doima trajno iznenađenim koliko su se stvari pogoršale otkako je posljednji put bio u klubu.

Kad bi se bodovi dobivali ili gubili na temelju toga koliko je klub dosad tijekom sezone iznevjerio očekivanja, Leicester City i Sheffield United bili bi blizu vrha ljestvice, West Ham bio bi na samom dnu, a Manchester United i Arsenal bi se kretali po sredini. Zapravo i ne postoji potreba za stvaranjem tog hipotetičkog modela. West Ham je zaista blizu dna ljestvice, Leicester i Sheffield United su blizu vrha, a Manchester United i Arsenal su između. Treba istaknuti samo jednu značajnu razliku, smatra Wilson.

Iako su Leicester i Sheffield United blizu vrha, to ne znači da su blizu Liverpoola. Čak i Manchester City nije blizu Liverpoola, a 22 boda razlike među njima zadaje Pepu Guardioli određenu bol. Kad je u pitanju učinak bitno bolji od očekivanog, Liverpool je tu svakako podigao ljestvicu za sva vremena.

Liverpool je bio nepredvidiv

Mnogi su ljudi, uključujući i autora teksta, smatrali da Liverpool može biti prvak ove sezone, na temelju njegovih predstava prošle sezone i stalnog poboljšanja pod Jürgenom Kloppom, ali apsolutno nitko nije predvidio da će osvojiti 73 boda od 75 mogućih i stvoriti takvu prednost u odnosu na konkurente. To jednostavno nije nešto što je itko mogao predvidjeti, čak ni anonimno, piše Wilson.

Kako bismo trenutačnu ligašku ljestvicu stavili u kontekst, u ovom trenutku nitko nema ništa loše reći o Chrisu Wilderi i njegovim igračima u Sheffield Unitedu koji umjesto da se bore za ostanak, imaju tek par bodova manje od 40. Svi se slažu da Bladesi igraju sjajnu sezonu, ali ipak nemaju ni upola bodova kao Liverpool. Zapravo, ako zbrojimo bodove Sheffield Uniteda i Tottenhama, dobit ćemo Liverpoolova 73 boda, napominje Wilson.

U ovom trenutku ostaje prostora za još jednu prognozu.

Liverpool vjerojatno neće nastaviti u ovom stilu u preostalih 13 utakmica, zato što rano osvajanje naslova i europska iskušenja mogu imati učinak, a Klopp i njegovi igrači otkrit će da je teško održati ovu razinu igre sljedeće sezone, a gotovo nemoguće ju je poboljšati. Jedini način da se poboljša učinak od 73 boda je osvojiti 75 bodova u 25 utakmica. Liverpool ipak čine samo ljudi, što god ligaška ljestvica sugerirala, pa bi već zbog toga savršenstvo trebalo biti nedostižno, zaključio je Wilson.

Rezultati by SofaScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.