LIGE PETICE

Liverpoolov Pep: Naslijedio je Kloppova Srbina i postao ključni čovjek Anfielda

Foto: Getty Images

PEPIJN Lijnders stigao je prošlog ljeta u Liverpool kao zamjena za Kloppova dugogodišnjeg pomoćnika Željka Buvača i odmah se nametnuo svojim znanjem i sposobnostima organizacije, što je naučio radeći kao trener NEC Nijmegena. Već sada mnogi ga vide kao prirodnog nasljednika Jürgena Kloppa kad jednom dođe vrijeme za njegov odlazak. 

U razgovoru za Liverpool Echo ovaj nizozemski stručnjak objasnio je svoju ulogu na Anfieldu, što engleski mediji neprestano ističu kao ključ uspjeha. Objasnio je kako se u Liverpoolu svaki trening pažljivo planira, otkrio je da sate i sate ulaže u gledanje videoanaliza, ali i da ozbiljan broj sati provede igrajući padel s Jürgenom Kloppom. 

"Dobro se osjećam, odgovara mi ova uloga, posebno uz Jürgena koji je motivator. Prati svaki naš korak, ali i predaje odgovornost onima kojima vjeruje", istaknuo je Lijnders, kojeg popularno zovu Pep, pa dodao: 

"Ja sam odgovoran za planiranje rasporeda treninga koji će svakog tjedna izvući najviše iz naših igrača. S Jürgenom i Peteom (Peter Krawietz, drugi pomoćnik) dogovaram kako će izgleda trening i gdje će se održavati, a onda se pobrinem da tako i bude."

Napredovao je nevjerojatnom brzinom

Lijndersov uspon nešto je što se rijetko viđa u nogometu. Prije pet godina pridružio se Liverpoolovoj Kirkby akademiji, gdje je dobio ulogu trenera momčadi do 16 godina. Ondje je postigao takve rezultate da ga je Brendan Rodgers godinu kasnije promovirao na mjesto razvojnog trenera prve momčadi. 

Nakon toga je uslijedio odlazak u NEC, odakle ga je Liverpool nakon šest mjeseci povukao natrag na Anfield da popuni rupu nastalu odlaskom Željka Buvača, a o tome kako je radio u NEC-u, dovoljno govori činjenica da je glavni čovjek tog kluba, Wilco van Schaik, po njegovom odlasku rekao da je Nijmegen izgubio čovjeka ispred svog vremena. 

"Jürgen je netko od koga uvijek učite jer vas redovito nečime iznenadi. Sposoban je s dvije rečenice vratiti samopouzdanje demotiviranoj grupi ljudi", rekao Lijnders pa pojasnio kako izgleda njegov radni dan. 

"Dan počinje odmah po završetku treninga. Odmah nakon povratka u ured ponovno gledam odrađeni trening, bilježim ono što primijetim i onda razgovaram s fizioterapeutom o rasporedu za sljedeći dan.

S Peterom onda prolazimo videozapise protivničkih utakmica i raspravljamo o tome kako se protiv njih postaviti defenzivno, a kako ofenzivno, osnovne stvari. Nakon toga uključujemo podatke s treninga da vidimo koliko je tko imao sprinteva i ostale važne podatke u pripremi utakmice", rekao je Lijnders pa naglasio važnost suradnje taktičkog i fizioterapeutskog odjela.

"Uvjereni smo da taktičke i fizičke komponente idu ruku pod ruku, mora se pratiti obje stvari ako želimo dobiti rezultate koje tražimo. Uvijek radimo na tome da tjedni plan ima neki svoj logički slijed, želimo da naši nogometaši ne gube koncentraciju, a za to je presudan izbor vježbi."

Sve vježbe su pomno planirane, a nije tajna da nađu vremena i za odmor od planiranja

Kad je objasnio kako stvari funkcioniraju, točnije, samo načeo tu temu jer o kompleksnosti rada u klubu poput Liverpoola moglo bi se napisati knjigu, pohvalio se da nađe i vremena za zabavu. 

Klopp je gotovo odmah po dolasku naredio da se uz Melwoodu postavi teren za padel kako bi on i njegovi pomoćnici imali gdje provoditi slobodno vrijeme. 

"Ako imamo vremena, odigramo koji meč. Igramo na sličnoj razini pa nam to dođe kao sjajna distrakcija od nogometa. Jürgen uvijek nađe način da se vrati u igru!" kazao je Lijnders.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.