Ljubičić o doping-slučaju prvog tenisača svijeta: Svijet je shvatio što se dogodilo

Foto: EPA

BIVŠI hrvatski tenisač Ivan Ljubičić (45) komentirao je slučaj prvog tenisača svijeta Jannika Sinnera (23). Podsjetimo, Talijan je u ožujku pao na doping-testu. U krvi mu je bila pronađena niska, ali i dalje nedozvoljena količina klostebola, steroida koji se često koristi za izgradnju mišićne mase. Kada mu je nakon osam dana uzet drugi uzorak, Sinner je i dalje bio pozitivan.

Automatski je suspendiran, ali se uspješno žalio i mogao je nastaviti igrati. Agencija ITIA (The International Tennis Integrity Agency) utvrdila je da je Sinnerovu krv nenamjerno kontaminirao Giacomo Naldi, njegov fizioterapeut koji je imao posjeklinu na ruci koju je sanirao sprejem kupljenim u ljekarni, a takvi sprejevi često sadržavaju male količine klostebola.

Naldi je rukama na kojima je tog steroida bilo u tragovima tretirao Sinnera i tako ga kontaminirao. Nezavisna komisija sada je Sinnera oslobodila krivnje, ali ostat će bez bodova i novca koje je zaradio na turniru u Indian Wellsu.

Ljubičić: Ne znam kako je mjesecima živjeti s tom informacijom u sebi

Ljubičić je u razgovoru za Sky Sports komentirao Sinnerov slučaj. "Posljednji mjeseci i činjenica da je osvojio turnir u Cincinnatiju pokazuju nam koliko je mentalno jak. Ne znam kako je mjesecima živjeti s tom informacijom u sebi. Uvijek je bio natjecateljski raspoložen i dobro je igrao.

Osvojio je važne turnire poput Cincinnatija prije tjedan dana. Sigurno osjeća olakšanje, na US Openu se konačno može fokusirati na tenis i pokušati osvojiti turnir.

U prošlosti je ovdje odigrao nekoliko spektakularnih mečeva, mislim da se sada psihički i fizički osjeća bolje. U Cincinnatiju smo vidjeli da mu ide prilično dobro", rekao je Ljubičić, nekoć treći igrač svijeta, a kasnije trener Rogera Federera.

Sinner otpustio fizioterapeuta i trenera

Sinner je nakon ovog slučaja otpustio fizioterapeuta Naldija, kao i trenera Umbera Ferraru, koji je Naldiju dao spomenuti sprej za posjekline kojim je kontaminirao Sinnera.

"Ovo je poseban slučaj. Dosad je cijeli teniski svijet shvatio što se dogodilo. Rijetki misle da je Jannik htio napraviti nešto zabranjeno", zaključio je Ljubičić i dodao da će sada svi tenisači biti još oprezniji pri korištenju raznih proizvoda, prenosi Tennis World USA.

Sinner: Znam da nisam učinio ništa loše

Sinner se nakon svega obratio javnosti. "U svom umu znam da nisam učinio ništa loše. Morao sam mjesecima igrati s ovim u glavi, ali samo podsjećajući sebe da zapravo nisam učinio ništa loše. Uvijek poštujem ova pravila i uvijek ću poštovati ova pravila borbe protiv dopinga. Samo je očito olakšanje za mene s ovim rezultatom. Svaki igrač koji bude pozitivan na testiranju mora proći kroz isti proces.

Nema prečaca, nema drugačijeg tretmana, svi su isti procesi. Zabrane su ukinute zbog brzine kojom smo ja i moj tim identificirali tvar za koju su tvrdili da je uzrokovala kontaminaciju. Odmah smo to znali i bili smo svjesni što se dogodilo.

Bio je to vrlo težak trenutak za mene i moj tim. Još je jer je sasvim svježe. Ovdje također znam tko mi je prijatelj, a tko nije prijatelj, zar ne? Zato što moji prijatelji znaju da ja to nikad ne bih učinio i mi se držimo zajedno", poručio je Sinner, prvi igrač svijeta ispred Novaka Đokovića i Carlosa Alcaraza.

Sinner je 23-godišnjak, koji je u dosadašnjoj karijeri osvojio 15 titula i od samih turnira zaradio više od 24 milijuna eura. Najveći uspjeh mu je ovogodišnje osvajanje Australian Opena, dok je na Roland Garrosu i Wimbledonu najdalje došao do polufinala, a na US Openu do četvrtfinala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.