Lozo za Index: Hajduk treba loviti titulu, ali ne po svaku cijenu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL; Hajduk.hr

PRVI dio sezone Supersport HNL-a je iza nas. Od domaće lige za 2023. godinu oprostili smo se najvećim hrvatskim derbijem između Hajduka i Dinama na Maksimiru. Utakmica nije ponudila puno dobrog nogometa i završila je bez golova. Hajduk je ostao prvi sa statusom jesenskog prvaka.

Prvi pratitelj mu je Rijeka sa šest bodova manje i utakmicom manje, a trećeplasirani je Dinamo sa sedam bodova manje i dvije utakmice manje od Bijelih. Liga se vraća krajem siječnja, a prije toga slijede nam uzbuđenja zimskog prijelaznog roka. O aktualnom stanju u kadru tri najbolje domaće ekipe te njihovim nedostacima i potencijalima razgovarali smo s nogometnim trenerom i analitičarem Markom Lozom.

Započnimo s jesenskim prvakom Hajdukom. Kako ocjenjujete njihovu polusezonu? 

Hajduk nije slučajno prvi. Ekipa se promjenom trenera stabilizirala i počela nizati pozitivne rezultate. Prve dvije utakmice pod Mislavom Karoglanom nisu bile dobre usprkos pobjedama protiv Slaven Belupa i Rudeša. 

Vodič za ubuduće treba biti utakmica protiv Osijeka na Pampasu. Hajduk dugo nije izgledao tako dobro, naročito u prvom poluvremenu. Mislim da je taj niz od tri pobjede koje su izborene unatoč lošoj igri i sjajan nastup protiv Osijeka prelomio Hajdukovu polusezonu i donio mu status jesenskog prvaka. 

Što se tiče igračkog kadra, derbi protiv Dinama pokazao je koliko su stoperi dobri, a golman odličan. Pogodilo se s dovođenjem Uremovića, Šarlije i Lučića. Njih trojica čine vrhunsku okosnicu obrane Hajduka.

Nisam zadovoljan bočnim igračima Diallom i Moufijem. Neosporno su kvalitetni, ali očekivao sam više od igrača iz portugalske i francuske lige. Mislim da se na bekovskim i krilnim pozicijama Hajduk mora pojačati.

Diallo je došao kao alternativa Melnjaku, a sada je postao jedini izbor, što nije dovoljno. Protiv PAOK-a se vidjelo da stopersku poziciju ne može pokriti dovoljno pouzdano. Dovođenje igrača poput Domagoja Bradarića bio bi vrhunski potez.

Na krilnoj poziciji je također potreban igrač koji je okomitiji i bolji od onoga što Hajduk trenutno ima. Ivan Perišić bi tu nesumnjivo bio odlično rješenje i to bi moglo funkcionirati na obostrano zadovoljstvo. Ako bi se oporavio na vrijeme, Hajduk bi Perišiću bio sjajno rješenje da se uoči Eura vrati u formu.   

Dobro bi došao i tip igrača poput Odjidje-Ofoea, koji zbog godina ne može konstantno igrati na istoj razini i gotovo nikad ne igra svih 90 minuta. Te tri pozicije su nešto što je Hajduku veoma potrebno.

Što mislite o potencijalnom povratku Nikole Kalinića?

Uvijek sam to zagovarao. Nemoguće je da igrač takve klase u šest mjeseci izgubi sve kvalitete koje je imao i da može biti ogroman dobitak za Hajduk i HNL. Kalinić može davati puno u prvoj postavi i na klupi. Ako se vrati na razinu na kojoj je bio pred kraj karijere u Italiji, Hajduku može puno pomoći u borbi za titulu.

Možete li pojasniti svoju izjavu iz emisije Sport nedjeljom o uvjetima pod kojima Hajduk treba loviti titulu? 

Naravno da nisam mislio da nema koristi od prvog mjesta i da Hajduk treba biti drugi. Rekao sam kako je bolji biti drugi i biti relevantan klub u europskim natjecanjima nego biti prvi i ne biti nigdje na europskoj mapi i ne biti stabilan.

Na sjednici Našeg Hajduka rečeno je da nema potrebe biti prvi ako će to klub dovesti do stečaja. Dioničari kluba su na istom tragu kao i ja. Nema smisla biti prvi ako imaš prestaru ekipu u kojoj nikoga ne možeš prodati, a ispast ćeš u prvom europskom pretkolu.

Bolje je biti drugi, a imati prave igrače i igrati Europu svake godine, prvo mjesto će onda s vremenom doći. S trenutnim kadrom i slabim koeficijentom nisam siguran da je Hajduk u stanju proći i playoff Konferencijske lige koji ti titula garantira. Treba pobijediti ekipe poput PAOK-a, a vidjeli smo koliko je to teško.

Naravno da je dobra stvar biti prvi i da Hajduk treba ciljati na titulu, samo sam htio naglasiti da to ne treba biti po svaku cijenu i riskirajući budućnost kluba. Moja izjava sigurno nije glupa i to će vrijeme pokazati.

Okrenimo se Rijeci. Kako ste vidjeli njihovu polusezonu?

Vrhunski odrađen prijelazni rok i pripreme. Momčad je brutalno spremna i ima kvalitetu u sve tri linije na terenu. Igraju odličan ofenzivan nogomet, a ono što im nedostaje je širina klupe.

Trebaju probuditi rotacijske igrače, naročito ofenzivce, ili ih nadomjestiti nekima koje mogu pronaći na tržištu. Rijeci najveći problem nije pronaći igrače, nego zadržati aktualne. Ako to uspiju, mislim da su ozbiljan kandidat za prvo mjesto.

Koliko je bitan Lindon Selahi, koji trenutno ne igra jer nije produljio ugovor? 

U Sopićevoj ideji igre i formaciji 4-1-4-1 on je izuzetno bitan. On je korektor koji sprječava protivničke kontre i reže njihovu igru. Rijeka je jako ofenzivna s Jankovićem, Frukom i dva krila, ali podjednako je bitan Selahi kao osigurač iza njihovih leđa. Ako više ne bude tu, vjerojatno će se trebati mijenjati sustav, Sopić će trebati prijeći na formaciju s dva veznjaka ili nešto slično.

Za kraj, kako ste vidjeli polusezonu Dinama?

Dinamo prema individualnoj igračkoj kvaliteti po meni ima najbolju ekipu u ligi. Očekuje se da se pojača na zimu, ali u siječnju nije jednostavno naći dobrog igrača za malo novca. Dinamo prije svega treba poboljšati svoju igru i ideju igre.

Dinamo je prestatičan, ne napada dubinu i nije dovoljna opasnost po gol suparnika, što se dobro vidjelo protiv Hajduka na Maksimiru. Što se tiče pojačanja, puno ih je potencijalnih već unutar aktualnog kadra. 

Treba probuditi Vidovića koji je ekstra potencijal, ali je uspavan. Svakako treba probuditi i Baturinu, ali on je takav karakter koji će probuditi samog sebe i svjestan je svega. Što se tiče pojačanja na tržištu, Dinamu najviše nedostaje napadač ozbiljne klase koji bi se nadopunjavao s Petkovićem, poput Diona Belje, i jedan stoper budući da je aktualni stoperski kadar tanak i sklon ozljedama. Ako Dinamo pronađe takve igrače, može se nadati tituli.