Mamićeva frendica Kolinda ulizivala se navijačima pred prvim čovjekom UEFA-e

Foto: Hina, M. Ćuzić 

PREDSJEDNIK UEFA-e Aleksander Čeferin tijekom posjeta Hrvatskoj svratio je i u Kolindin ured. Predsjednica je pred prvim čovjekom europskog nogometa kazala da nogomet treba depolitizirati te je pozvala na dosljednu i cjelovitu primjeru Zakona o sportu koji je na snazi deset mjeseci, ali ga nitko ne šljivi ni pet posto.

Ponudila je i svoju definiciju nogometa, ustvrdivši da se on ne igra samo zbog prodaje igrača, ali nije komentirala teške optužnice USKOK-a protiv svog prijatelja i donatora Zdravka Mamića zbog devastiranja i milijunske krađe Dinamova novca putem transfera i off-shore oaza. 

"Nogomet je ljubav, nije samo prodaja"

"Današnji sastanak pokazuje koliko nogomet znači hrvatskom društvu i koliko Hrvatska znači europskom nogometu", kazala je predsjednica nakon sastanka s predsjednikom UEFA-e.

Dodala je kako nogomet nije samo biznis, niti samo sport.

"Nogomet je za mene ljubav, nogomet je ponos, nogomet za mene znači zajedništvo i domoljublje. I to su vrijednosti koje svi mi zajedno moramo vratiti hrvatskom nogometu", istaknula je.

Kazala je kako je s predsjednikom UEFA-e razgovarala o nekoliko tema, a posebno je izdvojila temu sigurnosti na stadionima, infrastrukturu i depolitizaciju nogometa i općenito sporta u Hrvatskoj. Govoreći o sigurnosti na stadionima, Kolinda je kazala kako svi zajedno moramo osuditi i boriti se protiv huliganizma i svakog oblika fizičkog i verbalnog nasilja.

Dodala je kako tu borbu ne možemo voditi baveći se isključivo posljedicama.

"Ako se ne riješe uzroci devijantnog ponašanja, posljedice će se ponavljati, u novim i sve težim oblicima“, kazala je.

"Nogomet se igra zbog navijača"

U tom smislu, Kolinda je izrazila zabrinutost zbog mogućnosti isključivanja Hrvatske iz daljnjih međunarodnih natjecanja.

"Drago mi je da je UEFA spremna pomoći u izgradnji daljnje infrastrukture u Hrvatskoj",  kazala je. Koliko god je sport važan za zdravlje društva i pojedinca, jedino izgradnjom daljnje infrastrukture možemo ne samo izgrađivati nove mlade talente i zadržati hrvatsku reprezentaciju među top reprezentacijama u Europi i u svijetu, već na taj način možemo izgrađivati zdravo, solidno i stabilno društvo", istaknula je te ponovila svoju definiciju nogometa. 

"Nogomet se ne igra samo zbog novca, prodaje igrača i uglednika u ložama. Igra se zbog onih koji ga vole, zbog navijača i navijačkih skupina ili obitelji koje jednostavno žele popodne provesti uz nogometne terene prateći utakmicu", kazala je Kolinda, redovita gošća na utakmicama hrvatskih reprezentacija i klubova.

Rekla je i da su ljudi koji prate, vole i igraju nogomet njegova najveća snaga. "Njima trebamo vratiti nogomet. Igri treba vratiti one temeljne vrijednosti – ljubav, ponos, zajedništvo i domoljublje", istaknula je.

Kolinda bi depolitizaciju sporta, a stranka koja ju je kandidirala drma Nogometnim savezom 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je sve odgovorne da kroz cjelovitu i dosljednu provedbu Zakona o sportu te depolitizaciju nogometa i otvorenost za transparentan rad koji je usklađen s potrebama šire nogometne zajednice, dokažu kako nogomet može biti nositelj pozitivnih vrijednosti našeg društva. Istovremeno, predsjednica nema problem da dijeli ložu s nogometnim čelnicima upitnog morala i osumnjičenicima za težak kriminal u sportu. O depolitizaciji nogometa nije govorila kada je ušla u predsjedničku kampanju kao kandidatkinja stranke koja većinskim članstvom drži najviše nogometno tijelo u Hrvatskoj, Izvršni odbor HNS-a. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.