LIGE PETICE

Manchester United nije Ajax. Počeo je pobjeđivati kad je Erik ten Hag to shvatio

Foto: Profimedia

POBJEDOM 3:1 protiv Arsenala, prvoplasirane momčadi engleske Premier lige, Manchester United stigao je do 12 osvojenih bodova u posljednje 4 utakmice. Nakon što je izgubio od Brightona i Brentforda u prva dva kola, trener Uniteda Erik ten Hag odustao je od nekih svojih principa i prilagodio sustav igre igračima. I dok igra Uniteda i dalje ne izgleda savršeno, smjer u kojem ide je ohrabrujući za klub.

United nije Ajax

U porazima od Brightona i Brentforda United je imao slične probleme. Momčad je pokušavala graditi napade kratkim dodavanjima u zadnjoj liniji. Zbog izostanka kvalitetnih rješenja preko stopera i bekova, često se na krilo u zadnjoj liniji morao uvlačiti i jedan od veznih igrača. Savršen primjer za to je utakmica protiv Brentforda, u kojoj je to radio Christian Eriksen.

Međutim, činjenica da dio te igre mora počivati i na igri s golmanom već je bila minus za United s obzirom na to da je David de Gea jedan od najgorih golmana u tom segmentu igre. Kad dodamo i nešto nižu pokretljivost Eriksena, koji je morao ići po loptu, ne čudi što je Brentford presingom stvarao ogromne probleme.

Ten Haga se često doživljava kao trenera koji ima samo jedan plan igre, no to nije u potpunosti točno. Čak se i u Ajaxu u utakmicama u kojima kraćim dodavanjima nije uspijevao probiti obrane znao okrenuti taktici direktnih lopti prema Sebastienu Halleru. Nakon poraza od Brentforda tu je paradigmu primijenio i na United.

Promjene u postavi

Već u utakmici protiv Liverpoola Ten Hag je napravio veće promjene. Harry Maguire otišao je na klupu pa su stoperski par činili Raphael Varane i Lisandro Martinez, Tyrell Malacia postavljen je na lijevog beka umjesto Lukea Shawa, Scott McTominay zaigrao je u sredini uz Eriksena, dok je Cristiano Ronaldo preseljen na klupu kako bi Anthony Elanga ušao na krilo, a Marcus Rashford zaigrao u napadu.

Uz promjene u kadru, United je i zaigrao drukčije. Malacia je puno više ulazio u sredinu kako bi pomagao Eriksenu, De Gea je slao puno direktnije i duže lopte, dok je Bruno Fernandes oslobođen početne faze u izgradnji napada te se od njega traži da šalje zadnji pas u tranziciji za Rashforda ili nekog od krilnih napadača.

Tako je United došao do pobjede protiv Liverpoola, ali je na isti način igrao i protiv Southamptona i Leicestera. Gol protiv Leicestera s tri direktna okomita dodavanja na relaciji Dalot – Fernandes – Rashford – Sancho savršen je primjer nogometa koji United trenutno njeguje.

Oslobođeni Eriksen

Za ovaj sustav igre moralo se dati vremena i prostora Eriksenu da odigra dodavanje koje će probiti centralne linije i doći do Fernandesa ili krilnih napadača. Za razliku od ostalih bekova u klubu, Malacia i Dalot puno bolje igraju u središnjem dijelu terena i mogu napraviti distrakciju koja će omogućiti Eriksenu da pronađe traženi prostor u kojem će primiti loptu.

No jedna od najpozitivnijih stvari u posljednje četiri utakmice je igra McTominaya. Broj osvojenih duela i oduzetih lopti McTominaya raste te će Casemiro vrlo vjerojatno ostati na klupi ako Škot nastavi s takvim igrama, što zvuči nevjerojatno s obzirom na iznos koji je plaćen za Brazilca.

Njegov defenzivni učinak omogućuje da se Eriksen ne troši u toj fazi igre, a popravila se i njegova igra s loptom u nogama te sve češće i vidi Eriksena kao opciju kojoj će predati loptu, ali i prostor u koji će sam utrčati s loptom.

Eriksenov učinak najbolje se vidio u utakmici protiv Arsenala. Kod drugog gola pronašao je tu liniju za Fernandesa, koji je potom poslao završnu loptu za Rashforda, a kod trećeg je gola prepoznao da on mora biti taj koji će utrčati u prostor i ponovno dati završnu loptu za Rashforda.

Ronaldo će se morati zadovoljiti klupom

Utakmica protiv Arsenala vjerojatno je potvrdila da do kraja ove sezone nećemo gledati Cristiana Ronalda u prvom planu. United ne samo da je zaigrao s loptom u nogama na način koji ne odgovara Ronaldu već to radi i bez nje.

Naime, United je u ligi na četvrtom mjestu u kategoriji "build-up disruption". Ona mjeri koliko uspješno presing neke ekipe ometa sigurni izlaz lopte od zadnje linije prema naprijed. Nakon Liverpoola, Chelseaja i Leedsa, United to radi najuspješnije, što je direktna posljedica presinga koji stvara napadačka trojka. Brzina Marcusa Rashforda trenutno je faktor koji Ronalda seli na klupu.

Što se prije Ronaldo pomiri s tim da je igrač koji ulazi s klupe, to će situacija za United biti povoljnija jer tako Ronaldo ima što ponuditi. Njegova fizička sprema i golgeterski instinkt i dalje mogu biti korisni u kasnoj fazi utakmice.

Primjer je upravo spomenuta utakmica protiv Arsenala, u kojoj je osvojio sve zračne duele i izvršio presing koji je natjerao protivnika na lošije dodavanje, što je kasnije završilo golom Uniteda.

Može li United protiv svih igrati isto?

U ove četiri pobjede Ten Hag je maksimizirao vrline svoje momčadi i sveo greške na minimum. Prilagodio se kvalitetama svojih igrača, a postavljanjem na klupu Ronalda i Maguirea pokazao je da mu ime igrača i njegova uloga u momčadi nisu bitni. Upravo je tim činom i započeo ovaj pobjednički niz.

Međutim, United neće moći tako igrati protiv svih protivnika. Za razliku od dosadašnjih, sigurno će biti momčadi koje će Unitedu prepustiti posjed i neće puštati toliko prostora iza svoje zadnje linije kako bi to iskoristili Rashford, Sancho i po novome Antony.

Ten Hag se nakon samo dvije utakmice uspješno prebacio iz "plana A" u "plan B". Ostaje za vidjeti hoće li jednako dobro reagirati kad bude morao izvesti novu prilagodbu i hoće li ostati čvrste ruke pri odabiru prve jedanaestorke. S dosadašnjim potezima pokazao je da mu treba vjerovati.