KOŠARKA

Marc Gasol prije sedam godina osnovao je klub. Sad će i igrati za njega

Foto: AP Photo/Eric Gay/Guliver

LEGENDARNI španjolski košarkaš Marc Gasol s 36 godina se odlučio vratiti na parket, nakon što je proteklog ljeta okončao NBA karijeru i vratio se kući.

Mlađi brat još legendarnijeg Paua Gasola objavio je da će zaigrati za Gironu, klub koji se natječe u drugoj španjolskoj ligi, a Marc mu je osnivač i predsjednik. 

Dok se u profesionalnom sportu povremeno nađe poneki igrač-trener, Marc Gasol bit će u jedinstvenoj ulozi igrača-predsjednika.

Marc Gasol je kao mladić igrao dvije godine za Gironu prije odlaska u NBA, ali taj se klub 2013. ugasio. Gasol je iduće godine osnovao novi klub u gradu, zamislivši ga kao školu košarke te se u prvim sezonama natjecao samo u mlađim kategorijama.

U tri godine od četvrte do druge lige

Dvije godine poslije preimenovao je klub u CEB Girona Marc Gasol, a uskoro u današnji Basquet Girona.

Seniorsku momčad klub je okupio 2017. i krenuo u četvrtoj španjolskoj ligi te u tri godine stigao u drugu ligu, gdje je prošlu sezonu završio na 14. mjestu. Ove je sezone klub krenuo s dvije pobjede, ali zatim nanizao sedam poraza te se nalazi na 15. mjestu, odmah iznad zone ispadanja.

Svjetski, europski i NBA prvak

Marc Gasol je u NBA ligi proveo 13 godina, od kojih deset i pol u Memphisu, do trejda u Toronto Raptorse u kojima je postao jedan od ključnih igrača u osvajanju naslova prvaka 2019. Triput je izabran na All-Star utakmicu, 2013. je proglašen najboljim obrambenim igračem godine, a 2015. je izabran u prvu petorku lige. Prošlu sezonu, posljednju u NBA karijeri, odigrao je za LA Lakerse.

Sa španjolskom reprezentacijom osvojio je devet medalja na velikim natjecanjima, među kojima po dva svjetska i europska zlata te dva olimpijska srebra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.