oi tokio

Martin na Tuđmanu: U završnici je zagrmjelo. Znao sam da je to znak od gore

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

DAMIR MARTIN je po slijetanju na zagrebački aerodrom Franjo Tuđman objasnio sjajnu završnicu kojom je osvojio brončanu medalju u samcu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Način na koji je osvojio broncu ide u legendarne podvige jer je 600 metara prije cilja zaostajao više od dvije sekunde za trećeplasiranim. A onda je krenuo u luđački finiš i na kraju za 15 stotinki nadmašio Danca Nielsena.

"Sanjao sam tu olimpijsku medalju. Iskoristio sam godinu dana pomicanja OI-ja da se spremim najbolje što mogu. Na zadnjih 600 metara utrke je zagrmjelo i znao sam da je to znak od gore i tad sam krenuo i lomio do kraja. Znao sam da do kraja tu brzinu nitko ne može izdržati. Izvukao sam sve što sam mogao izvući", otkrio je Martin.

To je treća olimpijska medalja za 33-godišnjeg Martina, nakon srebra u četvercu na pariće iz Londona 2012. te srebra u samcu iz Rio de Janeira 2016. Usto ima i dva naslova svjetskog prvaka iz četverca na pariće (2010., 2013.) te dva europska zlata u samcu (2015., 2016.).

Prije pet godina na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ostao je bez zlata za sedam tisućinki sekunde. Međutim, nakon operacije kuka u listopadu 2019. i teške rehabilitacije koja je trajala više od deset mjeseci Martina se nije smatralo favoritom za finale, a kamoli za medalju.