boks

Mavrović: Netko je bio izbezumljen pa je prekinuo borbu da Joshua ne bude nokautiran

Foto: Foto: Andrew Couldridge/Reuters/Ivica Galovic/PIXSELL

NA STADIONU Tottenhama u Londonu sinoć je čudesni Ukrajinac Oleksandr Usik šokirao Englesku i iznenadio boksački svijet uvjerljivom pobjedom protiv Anthonyja Joshue. Ukrajinac je jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio engleskog boksača i oduzeo mu pojaseve teškaškog svjetskog prvaka prema WBA (Super), IBF, WBO i IBO verzijama.

Za komentar borbe nazvali smo Željka Mavrovića.

Je li za Vas pobjeda Usika bila iznenađenje?

Malo je. Uoči borbe prognozirao sam da su oba borca na 50 posto šansi, no noćas je cijeli svijet vidio da Usik ima puno više od tih 50 posto. Bio je to s njegove strane savršen boks, fenomenalno se kretao na svim razinama. Skidao je bez problema, nježno, sve udarce koje je Joshua uputio. U svih 12 rundi nije primio nijedan ozbiljan udarac i činilo se da Joshua promašuje, da udara u prazno. Zato što je Usik odradio savršenu borbu i svog je protivnika totalno izdominirao. Nije mu dao ni malo šanse. Oduševljen sam boksom kakav smo gledali noćas. Tako precizan, dinamičan i vrhunski boks nisam gledao nikad, barem što se tiče novije generacije. Naravno, mečevi Alija i Fraizera su nešto drugo, ali ovakvu kvalitetu boksa godinama nisam vidio.

Puno se prašine podiglo zbog toga što je sudac prekinuo meč u zadnjoj rundi, pet sekundi prije kraja, kad je Joshua bio na konopcima i ozbiljno uzdrman. Mislite li da je to netko namjerno napravio kako bi poštedio Joshuu nokauta?

Bez ikakve dvojbe. No takve situacije u boksu nisu neuobičajene, posebice ne kad domaći boksač gubi. Sjećam se kad smo u bivšoj državi boksali u Makedoniji ili na Kosovu, pa to se stalno događalo, da bi se meč prekinuo 10, 15 sekundi prije kraja da domaći borac ne završi na tlu. Netko tko je sinoć bio na gongu očito je bio veliki fan Joshue i kad je shvatio da se sprema nokaut, a vjerujem da bi do toga došlo u tom trenutku, jer pet sekundi je u boksu ozbiljno vrijeme, izbezumljen, da njegov idol ne doživi poniženje, odlučio je završiti meč. Ipak, i bez nokauta je Usik uvjerljivo dobio borbu i siguran sam da ni bodovi sudaca ne pokazuju ni približno pravu sliku tog meča. Joshua, koji inače ima teže udarce i razorniji je boksač, bio je totalno nemoćan, nije znao gdje se nalazi i cijelu borbu nije mogao pogoditi pravi udarac. U jednom trenutku ste mogli primijetiti da je u svom kutu frustrirano gledao oko sebe kao da se pita: "Gdje se to nalazim i što mi se to događa?"

Rekli ste da je Joshua bolji udarač od Usika, veći je, viši je i ima razornije udarce. Je li možda izabrao krivu taktiku? Jer izgledalo je kao da svih 12 rundi pleše oko Usika i troši se umjesto da se fokusira na udarce kojima bi mogao završiti meč.

Teško je postaviti pravu taktiku kad se boriš protiv nečega protiv čega se nikad u karijeri nisi borio. Uvjeren sam, da je Joshua izabrao drugačiji put u tom meču, da bi još gore završilo po njega. Ne znam što je mogao napraviti. Bit će jako zanimljivo vidjeti što će napraviti u revanšu ako do njega dođe, a koliko znam, u ugovoru je stajalo, baš zato da se Joshua osigura u slučaju poraza, da do uzvratnog meča mora doći. Jedva čekam vidjeti što će Joshua smisliti u tom meču. Anthony je velik, ima duge ruke, jak udarac, ali on te udarce može plasirati jedino ako ima vrijeme i prostor. Sinoć mu je Usik to oduzeo.

Čini li Vam se da porazima protiv Ruiza i sad Usika Joshua nezasluženo figurira kao prvi izazivač za WBC pojas koji drži Tyson Fury? Odnosno smatrate li da bi neki drugi borac trebao dobiti priliku prije Joshue?

Priča s Furyjem je nezavršena, o njoj se priča jako puno, ogroman novac je u pitanju i ne znam, mislim da bi se Joshua možda trebao maknuti iz priče s Usikom i pokušati nešto napraviti protiv Furyja u WBC verziji. Mada, kad sam sinoć vidio Furyja, stvarno je ponovno izgledao opasno i opako.

Nakon sinoćnjeg meča dosta je stručnih komentatora pomalo podcjenjivački reagiralo na pobjedu Ukrajinca. Tvrdili su da nema ni masu ni konstituciju za pravog teškaša. Mislite li da Usik ima budućnost u teškoj kategoriji?

Slično su ti isti analitičari i novinari komentirali i prije meča s Joshuom pa ste vidjeli što se dogodilo. Točno, Usik je manji, nema masu kao Joshua, nema možda ni jednako razorne udarce, ali pokazao je da ima stil i tehniku kakvu malo koji borac na svijetu ima i siguran sam da može protiv svakoga na svijetu pronaći rješenje.

Koliko je Filip Hrgović daleko od ovakvih mečeva i kakve bi imao šanse protiv boraca poput Usika, Joshue ili Furyja?

Hrgović ima sličan stil kao Joshua, samo mislim da je još brutalniji. Ne znam, bilo bi sjajno Filipa gledati u mečevima sa samom elitom. Izgubi li Joshua i revanš protiv Usika ili ako odustane od te borbe i odluči se za meč s Furyjem, onda je Filip taj koji bi trebao dobiti šansu protiv Usika. Iskreno, jedva čekam taj meč.

Je li Joshua karakterno predobar dečko za ovu razinu boksa? Nije trashtalker, za njega se ne vežu nikakvi incidenti, poštuje rivale i dojam je da je prefin za vrhunski boks. Djeluje li Vam da nema onu glad koja vodi borce koji nisu nacionalni projekti, da nije maksimalno motiviran kao neki borci koji su sami morali krenuti od samog dna?

Razumijem što hoćete reći, ali zar Joshua i kao takav borac nije u boksu osvojio sve? Anthony je jedan od najtrofejnijih boraca u povijesti i ne mislim da je problem nedostatak prave gladi za pobjedom. Joshua je čudo od ljudskog bića. On ne samo da ne pripada sportu, on ne pripada ovoj planeti. Uvijek za njega kažem da je izvanplanetaran dečko. Riječ je o momku čije je ponašanje savršeno, čije su ljudske osobine čak i bolje od boksačkih. E sad, je li problem što možda nije brutalan borac kao neki drugi, teško je reći. Sjetimo li se poraza u prvom meču od Ruiza, znate li zašto je izgubio? Zato što je išao protiv svog stila i krenuo je u tučnjavu. Tu nije imao šanse. U uzvratu je bila sasvim druga priča. Nekada brutalnost koristi, a nekada uništi borca. Anthony je jako dobar primjer za tu tezu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.