LIGE PETICE

Messi, Mbappe i Neymar konačno rasturaju zajedno. Što se promijenilo?

Foto: Profimedia

10. KOLOVOZA 2021. nogometni je svijet kolektivno odahnuo kad se Lionel Messi pridružio Paris St-Germainu. Oduvijek se pretpostavljalo da Messi i Barcelona imaju neku neraskidivu vezu, ali financijska situacija katalonskog kluba diktirala je drukčije i to je dovelo do formiranja zvjezdanog napadačkog trojca s Neymarom i Kylianom Mbappeom u glavnom gradu Francuske, piše BBC.

Ipak, stvari nisu išle glatko tijekom njihove prve zajedničke sezone u Parizu i unatoč osvajanju ligaškog naslova, trojac se mučio da djeluje kao kohezivna jedinica koja će maksimizirati međusobne talente.

To je kulminiralo ispadanjem u osmini finala Lige prvaka od Real Madrida. PSG je zabio samo dva gola u 180 minuta, a oba su rezultat individualne brzine i briljantnosti Mbappea, a ne nekog poteza koji uključuje njega, Neymara i Messija.

Taktička postava bivšeg trenera Mauricija Pochettina smatra se glavnim razlogom tome, uz nevoljkost argentinskog trenera da odstupi od sustava 4-3-3 ostavljajući 35-godišnjeg Messija i 30-godišnjeg Neymara u ulogama isturenih napadača, što nije idealno za igrače kojima nedostaje eksplozivnosti u ovoj fazi njihovih karijera.

Dakle, što se promijenilo uoči PSG-ovog otvaranja Lige prvaka kod kuće protiv Juventusa u utorak, a nakon Pochettinovog odlaska? I može li ljetni dolazak bivšeg trenera Lillea i Nice Christophea Galtiera konačno pomoći PSG-u da prekine čekanje na uspjeh u Ligi prvaka?

Novi trener trojcu je udahnuo novi život

Messi, Neymar i Mbappe imali su eksplozivan početak sezone postigavši ukupno 32 gola i asistencija dosad, što pokazuje da uživaju u Galtierovoj formaciji 3-4-3. Neymar i Messi već su postigli 22 gola i asistencije nakon šest utakmica ove sezone, u usporedbi sa samo 36 u cijeloj prošloj sezoni.

S dodavačkim sposobnostima Sergia Ramosa i Marquinhosa te sposobnošću Presnela Kimpembea da prenese loptu u vezni red, PSG ima tri središnja braniča koji pružaju savršenu platformu za igranje nogometa temeljenog na posjedu lopte.

Sustav se također dobro uklapa u stil njihovih bekova. Nuno Mendes i Achraf Hakimi eksplozivni su atlete, koji cvjetaju kad im se dopusti da jurnu naprijed i prenose loptu u posljednju trećinu. Oslobađanje od dubljih obrambenih obaveza, s tri središnja beka iza njih, omogućuje im tu slobodu.

Ispred trojice središnjih bekova je dvojac veznih pivota. Čini se da se Galtier odlučio za Marca Verrattija uz novo pojačanje Vitinhu, koji je igrao u Wolverhamptonu u Premier ligi. Verratti (prosječno 83 dodavanja po utakmici) dobiva odgovornost da diktira većinu igre s dublje pozicije, dok se Vitinhu (52 dodavanja po utakmici) potiče da igra više prema suparničkom golu i započne kombinacijsku igru s bekovima i napadačkim trojcem.

Ova dinamika sredine terena osigurala je da napadački trojac ne bude odvojen od ostatka momčadi. Dok je PSG-ovim bekovima dopušteno da krenu visoko uz teren, Galtier također želi da ostanu široko i da se usredotoče na rastezanje terena kako bi stvorili prostor umjesto da se kreću prema unutra.

Pozicijsku slobodu imaju igrači između ofenzivnih bekova: Neymar, Mbappe i Messi. 

Kombiniranje napadačkog trojca

Širina koju pružaju bekovi znači da PSG-ov zvjezdani napadački trojac sada može igrati bliže jedan drugome i kombinirati. Sva tri igrača imaju ogromnu tehničku kvalitetu, što je dovelo do nekih očaravajućih završnih poteza. Messi i Neymar sada imaju po šest asistencija u ligi ove sezone, što ih svrstava među dva najbolja asistenta u svih pet najboljih europskih liga.

Razina kombinacijske igre ovog trojca je toliko visoka da neizbježno postoje faze igre kada se suparnička obrana privlači prema njima. To stvara prostor na stranama koji mogu iskoristiti brzi bekovi.

Formacija je također pojačala PSG-ovu prijetnju u protunapadu. Neymar i Messi sada su često pozicionirani u sredini kada suparnički potezi nisu uspješni. To rezultira njihovim uzimanjem lopte u veznom redu i brzim izvođenjem točnih dodavanja kako bi pronašli Mbappeov ulazak iza obrane.

Učinak bez lopte

Drugi aspekt PSG-ove igre koji se promijenio s Galtierovom taktikom je presing. Umjesto traženja od napadačkog trojca da pokriva velike udaljenosti u Pochettinovom sustavu 4-3-3, Mbappeova, Neymarova i Messijeva uloga bez lopte sada je ograničena na presing suparničkih središnjih braniča i defenzivnog veznog igrača.

Presing na suparničke bekove sada je prepušten bočnim igračima PSG-a. To pomaže u očuvanju energije ostarjelih Neymara i Messija za njihove aktivnosti s loptom, a također jača PSG-ovu obrambenu strukturu.

PSG je već postigao tri gola ove sezone zahvaljujući Hakimijevom visokom presingu s desnog krila i ometanju napada. Nadalje, ako suparnik na bok pošalje dva igrača, PSG se sada može vratiti u obrambenu liniju s pet igrača kako bi omogućio svom beku i stoperu da ih pokriju umjesto da traži od Neymara i Messija da ih prate u svoju polovicu.

Galtier je osigurao taktičku strukturu kako bi PSG-ov napadački trojac mogao kombinirati. Sada je na pojedincima da to realiziraju, zaključuje BBC.