TAEKWONDO

Mito, auti i prostitutke uveli su na OI sport u kojem je Hrvatska uzela pet medalja

Foto: Profimedia

KOREJSKA borilačka vještina taekwondo u programu je Olimpijskih igara od Sydneya 2000. godine, a od tada je Hrvatska osvojila pet medalja (jedno zlato i četiri bronce), što ga čini jednim od najtrofejnijih hrvatskih sportova na ljetnim Igrama jer ih više (sedam) ima samo u veslanju.

The Times donosi ekskluzivnu priču kako je taekwondo dospio među olimpijske sportove zahvaljujući mitu u obliku novca, skupih letova, automobila i prostitutki. Novinar Timesa proveo je četiri dana u Koreji sa zviždačem Ho Kimom, bivšim dužnosnikom Svjetskog taekwondo saveza, koji je često služio kao dostavljač mita.

Taekwondo je dva desetljeća pokušavao upasti na Olimpijske igre, a uspio je 2000. nakon glasovanja na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora 1994. Danas 66-godišnji Ho Kim tada je radio kao šef marketinga i odnosa s javnošću u Svjetskom taekwondo savezu te pomagao njegovom predsjedniku i osnivaču dr. Kim Un-yongu.

Član iz Malija dobio auto pa tražio još jedan

Dr. Kim je kasnije osuđen zbog mita i pronevjere novca iz Korejskog olimpijskog odbora i taekwondo saveza. Ho Kim tvrdi da je taj novac korišten za podmićivanje članova MOO-a koji su odlučivali o priključivanju taekwondoa programu Igara.

Jedan od njih bio je Lamine Keita, sad već pokojni član iz Malija, koji je kasnije izbačen zbog skandala s mitom pri dodjeljivanju ZOI-ja 2002. Salt Lake Cityju. Keita je pristao podržati taekwondo, ali samo uz određenu cijenu.

"Jednom prilikom morao sam članu MOO-a poslati dva automobila Daewoo. Lamine Keita ih je dobio. Poslali smo jedan auto, a onda je dr. Kim rekao: 'Ho, ovaj kujin sin želi još jedan auto. Pošalji mu još jedan'", ispričao je Timesov zviždač.

Gotovina za trošenje po Seulu i prostitutke

Drugi članovi su željeli novac, a dr. Kim bi im kupio avionske karte u prvoj klasi da sami dođu po novac u Seul i tražio da mu pošalju fakturu za cijenu karata. "Tako im je mogao dati gotovinu. Samo je trebao račun. A kad bi došli u hotel, ja bih im dao novac. Bila je to korejska gotovina koju su mogli trošiti dok su tu. Uz dodatak prostitutkama", rekao je Kim.

Iako nije rekao u kojim se iznosima radi, Ho Kim tvrdi da je to bilo "puno" novca, Timesu je već ustupio popis ljudi koji su tu financijski profitirali i kaže da ga je spreman razotkriti u javnosti.