tenis

Mlada ukrajinska tenisačica izbjegla iz zemlje pa upisala WTA debi u paru sa sestrom

Foto: screeshot Instagram / Dajana Jastremska

IZ Ukrajine stiže još jedna priča o sportu i ratu. Mlada 15-godišnja tenisačica Ivana Jastremska je u svega nekoliko dana prošla put od izbjeglištva do svog WTA debija. Ivana je mlađa sestra puno poznatije ukrajinske tenisačice Dajane Jastremske (21), trenutno 128. igračice svijeta koja je prije pandemije bila nadomak top 20 plasmana na WTA ljestvici. 

Dajana i Ivana u petak su napustile ratom pogođenu domovinu, jedno vrijeme boravile su u Rumunjskoj, a potom stigle u Francusku. Ivana je jučer upisala svoj profesionalni debi na WTA turniru u Lyonu. Zaigrala je u paru sa starijom sestrom. Od njih su bolje bile Georgina Garcie-Perez i Xenie Knoll 6:2, 6:4.

Ukrajinke su na teren izašle sa svojom državnom zastavom i žuto-plavom opremom. Nekoliko sati prije meča sudjelovale su na protestnom skupu u Lyonu protiv ruske invazije na njihovu zemlju. Sestre su dvije noći uoči napuštanja Ukrajine spavale u podzemnoj željeznici u Kijevu, gdje još uvijek traju borbe

"Nakon dvije noći provedene u podzemnom parkiralištu roditelji su odlučili da pod svaku cijenu moju mlađu sestru i mene pošalju iz Ukrajine. Mama, tata, volimo vas najviše, čuvajte se! Volim te, moja zemljo! Ukrajinci, čuvajte svoje živote", napisala je tada Dajana.