HRVATI U NBA

Mladi Hrvat s Knicksima je potpisao dvosmjerni ugovor. Evo što to znači

Foto: AP Photo/Darren Abate/Guliver

LUKA ŠAMANIĆ nastavio je neslavni trend kojim su krenuli hrvatski košarkaški talenti. Prošla je godina bila sudbonosna za trojicu, koji su saznali da nisu dovoljno dobri za NBA ligu. Mario Hezonja vratio se u Europu nakon pet, Dragan Bender nakon četiri, a Ante Žižić nakon samo tri godine u NBA ligi.

Šamanić je zasad ostao u Americi, ali je još ranije nego navedena trojica ostao bez potpore kluba koji ga je draftirao. Uoči početka svoje treće sezone u SAD-u, dobio je otkaz u San Antonio Spursima. Nekoliko dana kasnije njegov američki san produljili su New York Knicksi, ali pod nešto drukčijim, nepovoljnijim uvjetima.

Dali su mu "dvosmjerni" ugovor prema kojem će igrati u Razvojnoj ligi, u njihovoj filijali Westchester Knicksima, a u prvu momčad će ga moći pozivati po potrebi, uskraćujući mu pritom pravo da ode na probu u drugi klub ako impresionira na nižoj razini.

Što je uopće dvosmjerni ugovor?

Od 2017. godine svaki NBA klub ima pravo na dva dvosmjerna ugovora za igrače s manje od četiri godine NBA iskustva. Takvim ugovorima klubovi igrača šalju u svoju G-League filijalu, gdje ga mogu razvijati po vlastitom programu i pripremati ga za ulogu koju bi imao u prvoj momčadi. Dakle, imat će sličan status onom koji je imao kao rookie u Spursima.

Razlika za klub je u tome što igrači s dvosmjernim ugovorima ne zauzimaju jedno od 15 mjesta u rosteru nego ih se načelno smatra 16. i 17. igračem. Razlika za igrača je u tome što za prvu momčad može zaigrati na maksimalno 50 od 82 utakmice. Ako zaigra više, klub mu mora dati pravi ugovor i napraviti mjesto u rosteru za njega.

Financijski, dvosmjerni igrači prolaze osjetno bolje od kolega iz Razvojne lige koji nisu pod nikakvom vrstom NBA ugovora, ali ipak dvostruko manje od minimuma koji zarađuju novaci u NBA ligi - 462.629 dolara.

Što Šamanića čeka u Razvojnoj ligi?

Šamanić ima dosta iskustva u Razvojnoj ligi, u kojoj je proveo gotovo cijelu prvu sezonu. Za Austin Spurse odigrao je 33 utakmice s prosjecima od 15.2 koša, 7.8 skokova i 1.8 asistencija za 28.4 minute igre. Za San Antonio je sakupio samo tri nastupa u samoj završnici svoje rookie sezone.

Grafika: Sofascore za IndexSport

U drugoj sezoni uglavnom je bio s prvom momčadi zahvaljujući pandemiji, zbog koje je G-League sezona drastično skraćena. Osim toga, česti izostanci zbog koronavirusa iz ozljeda stvorili su potrebu za brojem raspoloživih igrača za treninge i utakmice pa su ga San Antonio Spursi koristili na 33 ogleda, a četiri puta čak u startnoj petorci. Tako je za Austin odigrao samo šest susreta i u njima dominirao bilježeći 21.8 koševa, 11.3 skoka i 2.2 asistencije za 32.7 minuta na parketu.

U prvoj momčadi je imao bljeskova, ali nije pokazao dovoljno da se stabilizira u dugoročnim planovima Spursa. Svjedoci javljaju kako je već tada imao problema s pristupom u Razvojnoj ligi kada ne bi bio fokusna točka igre, a takav je stav prenio i na pripremne utakmice za novu sezonu.

Popovich ga je osobno obavijestio o raskidu

U nekom drugom klubu, kod nekog drugog trenera, možda bi mu nastavili gledati kroz prste i uzdati se u njegov fizički razvoj i igrački potencijal te prije svega sazrijevanje, ali ne i u Spursima, ne i kod legendarnog Gregga Popovicha. Šamanićev govor tijela i borbenost na predsezonskim utakmicama pokazivali su da te minute nije shvatio kao kvalifikacijske za ostanak u momčadi ili da ga jednostavno nije bilo briga. Nemarno je gubio lopte, nije se vraćao u obranu i općenito je djelovao nezainteresirano.

Ali u Spursima je barem dobio dostojanstven otkaz, vijest mu je osobno donio Popovich.

"Već više od dva desetljeća prezirem taj dan kada moram obavijestiti igrača da raskidamo s njim. To je najgori dio posla, ali svaki put ga osobno radim. Mislim da toliko dugujem igračima, da im kažem to licem u lice. To je dužnost trenera", rekao je Gregg Popovich, a k tome se i suzdržao od otkrivanja točnih razloga odluke te istaknuo njegove kvalitete, možda čak i malo lagao u njegovu korist.

"Luka je naporno radio, davao sve od sebe. Želimo mu sve najbolje. Ima puno vještina i nadam se da će pronaći situaciju u kojoj će one biti iskorištene, u nekom drugom NBA klubu", rekao je Popovich.

Šamanić se nije oglašavao na društvenim mrežama nakon rastanka sa svojom prvom NBA momčadi, ali je u petak simbolično najavio dolazak u New York emojijima jabuke, a jučer retvitao objavu Knicksa o potpisu ugovora.

Težak udarac NBA reputaciji

Iako je privremeno našao novi dom u Americi, s mogućnošću povratka u NBA ligu, ova mu je sezona vjerojatno posljednja prilika da se dokaže kao NBA igrač. Otkaz u Spursima težak je udarac njegovoj reputaciji.

Naime, iako nije izabran u samom vrhu drafta, Šamanić je profil igrača od kakvog klubovi ne odustaju tako brzo. Pickovi prve runde imaju zagarantirane dvogodišnje ugovore s točno određenom visinom plaće prema rookie ljestvici. Klubovi obično aktiviraju treću i četvrtu godinu rookie ugovora, nakon čega mu mogu dati dugogodišnji ugovor ili kvalifikacijsku ponudu kojom ga zadržavaju još godinu dana, ali i imaju opciju izjednačavanja ponude drugoga kluba, čime ga također mogu dugoročno vezati. U klubovima koji nisu fokusirani na trenutačno pobjeđivanje takvi igrači obično ne provedu manje od četiri godine, a klub ih može zadržati do sedam godina ako to zaista želi. Spursi su od Šamanića odustali nakon dvije.

Tajming rastanka još je nepovoljni po 21-godišnjeg Zagrepčanina jer pred San Antoniom je sezona bez ambicija, u kojoj su ostali bez svih značajnih veterana i okrenuli se razvoju mladih. Ako su u takvoj situaciji otpustili igrača kojeg su sami draftirali prije samo dvije godine, to je više nego jasno priznanje da su pogriješili.

Tko mu stoji na putu do prve momčadi New Yorka?

Knicksi su procijenili da se isplati jedan od dva dvosmjerna ugovora povjeriti njemu. Šamanić im je jeftina akvizicija niskog rizika, koja može biti korisna ako ozljede pokose njihove krilne igrače.

Pozicije trojke i četvorke u Knicksima okupiraju All-Star Julius Randle, mlada zvijezda R.J. Barrett, veterani Taj Gibson i Evan Fournier te mladići Kevin Knox i Obi Toppin. Nije to posebno impresivna kolekcija, ali ni jednostavna za uzburkati je osim u slučaju nužde.

Dvosmjerni igrači poziv u prvu momčad dobivaju gotovo isključivo u slučaju ozljeda nekog iz osnovne rotacije ili ako baš dokažu da su apsolutno prerasli tu razinu. Sudeći po brojkama koje je bilježio u prve dvije sezone, Šamanić je iznad razine G-Leaguea. Samo što nije naučio nositi se s ulogom na kraju klupe u prvoj momčadi, a lošim stavom se limitirao u dokazivanju da je vrijedan ozbiljnijeg statusa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.