Modrić uskoro odlazi, ali najpodcjenjeniji hrvatski igrač ga može zamijeniti

Foto: Slavko Midzor/Pixsell

HRVATSKA je uzela treću medalju na šestom svjetskom prvenstvu koje je igrala te se potvrdila kao jedna od najvećih nogometnih sila reprezentativnog nogometa. Time je povezala dva velika uspjeha nakon srebra u Rusiji prije četiri godine. Na tom turniru Luka Modrić je proglašen najboljim igračem, a koliko je i dalje važan, govori i činjenica da je na ovom turniru uzeo Brončanu loptu.

Ima 37 godina i pitanje je dokad će igrati za reprezentaciju i dokad će uopće igrati profesionalan nogomet. Jasno je da će hrvatska reprezentacija uskoro ući u novu eru, onu u kojoj neće biti Luke Modrića. Mundijal u Kataru potvrdio nam je ono što je već i Europsko prvenstvo dalo naslutiti - za Hrvatsku nema brige. Mateo Kovačić je dostojna zamjena za najvećeg hrvatskog igrača u povijesti.

Dokad će Modrić igrati za hrvatsku reprezentaciju?

Kapetan Hrvatske je uoči turnira rekao da mu je SP u Kataru zadnje veliko natjecanje za Hrvatsku. "Svjestan sam da mi se bliži kraj karijere i ovo Svjetsko prvenstvo je posljednje natjecanje koje ću igrati za Hrvatsku", poručio je Modrić u FIFA-inom serijalu The Chosen Few - Captains.

Ipak, tijekom i nakon turnira na Bliskom istoku potvrdio je kako će za reprezentaciju igrati barem završnicu Lige nacija u lipnju. Za dalje od toga još uvijek ne postoji jasna potvrda, a i Zlatko Dalić je na dočeku rekao kako će o tome razgovarati s Modrićem.

Podsjetimo, u lipnju Hrvatsku čeka završnica četiri najbolje reprezentacije Lige nacija, u kojoj će igrati još Španjolska, Italija i Nizozemska, gdje se i održava turnir. Bit će to Modriću prilika za prvo zlato u reprezentativnom dresu.

Iduće veliko natjecanje je Euro 2024. godine u Njemačkoj koji će se igrati dva do tri mjeseca prije njegovog 39. rođendana. Doduše, s obzirom na to da je SP odigran zimi, do Eura je ostalo pola godine manje nego prije, kada je veliki turnir bio točno svake dvije godine.

Taj faktor nije zanemariv, ali je teško zamisliti da će Modrić s gotovo 40 godina na leđima moći održati ovu razinu igre. Osim toga, u nekim fazama Svjetskog prvenstva je bio toliko umoran da ga je Dalić morao zamijeniti, što je dosad bilo nezamislivo, i to u situacijama kada su se utakmica i turnir lomili, kao u produžetku protiv Japana.

Još uvijek nije poznato hoće li i iduće sezone igrati u Realu s kojim ima ugovor do ljeta, a ne treba zanemariti ni činjenicu da ga tamo Carlo Ancelotti, a prije njega i Zinedine Zidane, imaju luksuz odmarati kako bi ga održao svježim za najveće utakmice. Realan scenarij je da ćemo već u Njemačkoj gledati Hrvatsku bez Modrića.

Koliko se Hrvatska treba plašiti ere nakon Modrića?

Sasvim je razumno bojati se kako će Hrvatska izgledati nakon Modrića. Riječ je ne samo o najboljem hrvatskom igraču u povijesti nego i o čovjeku koji je nosio igru reprezentacije deset i više godina, pri čemu je često bio jedina nezamjenjiva karika.

Povijest nam govori da čak i klubovi, koji u teoriji imaju neograničene mogućnosti za zamjenu stare figure novom, dožive pad nakon odlaska najboljih igrača. Za zemlju demografskih karakteristika kao što je Hrvatska je jako teško očekivati da neće barem u nekoj mjeri doživjeti pad.

Modrić je igrač jedinstvenih karakteristika u čitavom svijetu, tip koji radi razliku u prvom koraku nad suparnikom i koji fenomenalno čita igru. Loša vijest je za Hrvatsku da uskoro više neće igrati. Dobra vijest za Hrvatsku je da ima najbolju moguću zamjenu na svijetu.

Kovačić je možda najpodcjenjeniji hrvatski igrač u povijesti

Mateo Kovačić je jedno od najboljih rješenja za Modrićevu zamjenu. Riječ je možda već sada o najpodcjenjenijem hrvatskom igraču u povijesti, iako mu je "tek" 28 godina. Sve floskule o "dodavanju prvom do sebe" koje je Modrić slušao godinama javnost je na Kovačića bacala još većim žarom.

Pritom se zaboravljalo da je riječ o igraču koji je do 25. godine igrao u Dinamu, Interu, Realu i Chelseaju, kao i da, zbog određenih sličnosti u navikama s Modrićem, dugo nije imao prave mogućnosti da u reprezentaciji pokaže svoje najbolje lice.

Kovačić ima fantastičan osjećaj za pravljenje prednosti u primanju lopte, otpornost na presing mu je na razini Modrićeve, a obrambeno i u duelu je uvijek bio vrlo dobar. U Kataru nam je pokazao još jednu dimenziju svoje igre.

Najbolji hrvatski igrač ispred zadnje linije

Modrić je ovog puta zauzeo nešto defenzivniju rolu i rjeđe je dolazio u zadnju trećinu terena. To je otvaralo nešto više prostora i slobode za Kovačića koji je u maksimalnoj mjeri bio oslobođen zaduženja u prvoj fazi izgradnje napada.

Protiv Kanade se vidjelo koliko opasan može biti kada ga suparnik striktno markira i koliko lagano može driblingom stvarati prednost svojoj momčadi. U tri utakmice bio je najbolje ocijenjeni hrvatski veznjak, a od igrača u veznoj liniji i napadu nitko u kontinuitetu nije igrao tako dobro. Njegove brojke posve su usporedive s Modrićevima, a u nekim segmentima i bolje od njih.

Potvrda onog što smo vidjeli na Europskom prvenstvu

Ono što kod Kovačića posebno veseli je trend rasta. Već na Euru pridobio je dio javnosti sjajnim igrama, a na Svjetskom je nastavio u još jačem tonu. Godinama je igrao s Modrićem i Rakitićem, učio je od njih i sada igra najzreliji reprezentativni nogomet u karijeri.

Jedini upitnik koji stoji pored njegove odluke je onaj je li mentalno spreman ući u kopačke apsolutnog vođe ekipe koje su bitno teže od kopački rezerviranih za prvu pratnju. Čitavu karijeru nametala mu se nepravedna usporedba s Modrićem.

Pritom se zaboravlja da je Kovačić sličan, ali drugačiji igrač, koji nikad neće donijeti sve što donosi Realova desetka, ali ima kvalitete koje nude novu dimenziju ekipi, posebno u trenutku kada preuzme veće ovlasti.

Jedino je pitanje je li spreman biti vođa

Ali njegov talent sam po sebi neće biti dovoljan. Trebat će uz sebe veznjaka koji je opasniji po suparnički gol i javnost se mora pomiriti s tim da Kovačić to jednostavno nije. Međutim, jedan je od najboljih na svijetu kada je riječ o donošenju lopte u zadnju trećinu terena i razbijanju suparničkih linija.

U slučaju da se sve to ostvari u barem zadovoljavajućoj mjeri, Hrvatska će ostati u vrhu. Nakon Svjetskog prvenstva pisali smo o iznimno talentiranoj generaciji za predstojeća velika natjecanja. Prenese li reprezentacija i na iduće turnire nešto modrićevštine, ponovno može sanjati velike stvari.