"Mogao je proći kao Halilović ili gubiti vrijeme gledajući Modrića. Srećom, nije"

Foto: EPA

MARTIN ODEGAARD (24) još kao 16-godišnjak je iz Norveške stigao u Real Madrid. U to doba ga se smatralo možda i najtalentiranijim nogometašem svijeta, no njegov put do uspjeha nije bio jednostavan. U Realu se kao mladić nije nametnuo, a spasile su ga posudbe u Vitesse (sezona 2018./2019.) i Real Sociedad (2019./2020.). Danas je kapetan Norveške i Arsenala.

Novinar Guardiana Jonathan Liew objavio je u tekst u kojem je prošao kroz Odegaardovu karijeru i opisao što je odvojilo Norvežanina od brojnih talenata koji ne ostvare svoj potencijal. Pritom je naveo i slučaj Alena Halilovića, a spomenuo je i Luku Modrića.

"Halilović je bio novi Messi, a sad je u Rijeci"

"Put od zvijezda do opskurnosti je dobro utaban. Alen Halilović, nekad novi Lionel Messi, sada u Hrvatskoj igra za Rijeku. Gaela Kakutu zvali su novim Zidaneom, a danas u Amiensu igra drugu francusku ligu. Freddyja Adua su kao 15-godišnjaka proglasili novim Peleom, dok sad ima 33 godine i nema klub", piše Liew te ističe Odegaardovu predanost kao veliki razlog uspjeha.

Prisjetio se i izjave Leonida Sluckog, Odegaardovog trenera iz Vitessea. "Vrlo je mentalno snažan, ima jako samopouzdanje i kroz duge periode može igrati konstantno dobro. Brine se o sebi, jede kako treba i pravi je profesionalac. Gotovo kao robot. Martin je jedan od najvećih profesionalaca koje sam ikad vidio", govorio je tada Slucki.

"Odegaard je mogao protratiti najbolje godine gledajući kako igra Modrić"

"Pomaže i malo sreće, naravno", dodaje Guardianov novinar pa pojašnjava: "Da Realove financije nisu bile oslabljene pandemijom, možda Madriđani ne bi bili prisiljeni na prodaju u ljeto 2021. godine. Odegaard je lako mogao protratiti svoje najbolje godine u Madridu gledajući kako igraju Luka Modrić, Toni Kroos i Fede Valverde, a njemu karijera prolazi."

Podsjetimo, Arsenal je u siječnju 2021. Odegaarda posudio iz Reala, a zatim ga na ljeto otkupio za 35 milijuna eura. Uoči ove sezone Mikel Arteta imenovao je Norvežanina kapetanom, dok mu se on odužio sa sedam golova i pet asistencija u 16 nastupa u Premier ligi.