Moramo prihvatiti da je Hrvatska velesila, zato smo svi toliko razočarani

Foto: Profimedia

HRVATSKA je u trećoj utakmici na Euru remizirala s Italijom 1:1 nakon primljenoga gola u 98. minuti te se time najvjerojatnije oprostila od natjecanja. Na nastup Hrvatske u Njemačkoj za Index se osvrnuo bivši trener Dinama i ukrajinskog Šahtara Igor Jovićević.

POVIJEST je pokazala da se uvijek nadamo velikom rezultatu, a nakon što smo šest godina bili tako visoko, naravno da je razočaranje veliko. Reprezentacija nam je podarila toliko sreće, svijet nam je pljeskao još 1998. kad smo s generacijom Šukera i Bobana osvojili broncu i još nam plješće zbog toga, a kamoli nakon šest godina u kontinuitetu na vrhu. 

To je pravo umijeće za tako malo zemlju, pokušavali su nas i kopirati, ali nitko nije uspio i nitko to ne može objasniti. Ovo je jedan turnir na kojem nismo bili najbolji, što su rezultati i pokazali. To treba prihvatiti, napraviti analizu i okrenuti se budućnosti, a ne raditi dramu.

Nismo imali krila

Znamo da nismo poznati po krilnim pozicijama, sad se tek vidjelo koliko nam je falio Perišić u primeu, pravo krilo ti gurne liniju obrane na 16 metara s dva dodira, Guardiola je to uvijek govorio na primjeru Robbena i Riberyja. Krila su jako važna i za pozicijski napad i za kontru.

Perišić je ili u zadnjoj fazi oporavka ili u početnoj fazi povratka u formu i to se osjetilo, treba mu vremena da uhvati ritam. Imali smo i Marca Pašalića i Pjacu, ali izbornik je odlučio da ih ne koristi. To je odluka njega i stručnog stožera koju moramo poštovati, ali rezultati govore da nismo bili dovoljno dobri.

Treba li zbog toga ići u drugi sustav? To je za procjenu, radit će se analize, gledati utakmice da bi se vidjelo što se može popraviti jer sad sve ide ispočetka, nove utakmice, nove kvalifikacije, Svjetsko prvenstvo... Kako ona urečica kaže, a i meni su je govorili nakon neuspjeha, "i noga u guzicu je korak naprijed". Idemo dalje.

Moramo prihvatiti činjenicu da smo nogometna velesila i zato je razočaranje veliko, emocije prema reprezentaciji nitko nam ne može oduzeti, mi smo strastveni i vatreni.

Nitko ne može zamijeniti Luku

Luka Modrić je nezamjenjiv i kao igrač i kao vođa, možemo samo pronaći drugi profil igrača koji će se nametnuti po karakteru. Perišić, Kovačić i Brozović godinama su tu i liderske su veličine, mlađi su godinama učili od njih i s vremenom će se otkriti tko će se dugoročno izdvojiti.

Luka će sam odlučiti kad će otići, kao i iz Reala. Takva je veličina, jedan od pet najboljih veznjaka u povijesti nogometa. Zadovoljstvo mi je uopće pričati o njemu, što nas prezentira po svijetu svojim ljudskim kvalitetama, on treba biti putokaz za djecu kako se trebaju ponašati.

Vratit ćemo se još jači!

Ima kompetentnih ljudi da donesu odluku o Daliću, svatko ima mišljenje o tome, ali odluku treba donijeti smirene glave, nakon što prođe nekoliko dana. On je za nas i reprezentaciju napravio više nego itko prije.

Svi se slažemo da nas je utakmica s Albanijom koštala jako puno, ali treba ovo ispadanje prihvatiti i gurati dalje. Neuspjeh je korak naprijed, nije neuspjeh suprotno od uspjeha, nego je neuspjeh dio uspjeha. Vratit ćemo se još jači, ajmo, Hrvatska, i kad pobjeđuje i kad gubi!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.