Europske lige

Na današnji dan zbog Ronalda je oboren svjetski rekord. To se ponovilo deset puta

Foto: EPA-EFE

PRIJE točno 25 godina nogometni svijet zatresla je vijest o senzacionalnom transferu tada 20-godišnjeg Ronalda Nazarija iz Barcelone u Inter. Talijanski velikan platio ga je 48 milijardi lira, odnosno oko 23 milijuna eura, a ta odšteta postala je svjetski rekord.

Bilo je to drugi put u samo 12 mjeseci da se svjetski rekord ruši zbog senzacionalnog Il Fenomena, budući da ga je Barcelona ljeto prije platila 19.5 milijuna eura kako bi ga angažirala iz nizozemskog PSV-a. Razdoblje od 1994. do 1999. bilo je doba Ronaldovog vrhunca.

Zabijao je približno jedan gol na utakmici, a mnogi tvrde kako je individualnom kvalitetom bio iznad Cristiana Ronalda i Messija iako Brazilčev vrhunac nije potrajao ni približno dugo kao njihov. Do ozljede koljena oduševljavao je u Interu i osvojio Zlatnu loptu, a čak i nakon blagog pada forme nastavio je lov na trofeje u Realu te postao prvak svijeta s Brazilom. 

Odšteta za koju ga je Inter doveo iz današnje perspektive djeluje mizerno, a u 25 godina svjetski rekord za transfere oboren je čak deset puta. Neposredno nakon Ronaldovog dolaska na čizmu mercatom su još uvijek dominirali Talijani, ali uskoro se odnos snaga počeo mijenjati.

Današnji rekord je gotovo deset puta veći

Njegov rekord idućeg ljeta oborio je još jedan Brazilac. Veznjak Denilson je za 25 milijuna eura iz Sao Paula došao u Betis, a u iduće dvije godine Inter i Lazio ponovno su obarali svjetski rekord dovođenjem Christiana Vierija i Hernana Crespa. 

U ljeto 2000. Real je Barceloni preoteo Luisa Figa i platio ga 43 milijuna, a granicu od 50 milijuna prvi je probio Zinedine Zidane kada je 2001. godine napustio Juventus i prešao u redove Perezovih Galacticosa. 

Taj rekord stajao je osam godina, ali Real je 2009. u istom prijelaznom roku doveo Kaku za 65 i Cristiana Ronalda za 93 milijuna eura, da bi četiri godine kasnije dovođenjem Garetha Balea dosegli granicu od 100 milijuna. 

Otad je rekord oboren još dva puta, najprije 2016., kada je Pogba za 105 milijuna vraćen u Manchester United iz Juventusa, a iduće ljeto nestvarnu granicu je probio Neymar. PSG ga je platio 222 milijuna, gotovo deset puta više nego Inter Il Fenomena prije četvrt stoljeća.