NA GOSTOVANJU

"Na klupu Hajduka stigao je prokleto dobar trener, ali nestabilna osoba"

Foto: Guliver

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas su Marcello Pelizzari, novinar švicarskog Il Corriere del Ticino, Thomas Frantzis, glavni urednik najpoznatijeg ciparskog sportskog portala Kerkida, i Ermal Kuka, kolumnist albanskog Vipsorta, koji nam otkrivaju sve o Paolu Tramezzaniju, novom treneru splitskog Hajduka.

Marcello Pelizzari: Tramezzani je vrhunski trener, ali težak i nestabilan čovjek

Tko me god pitao što mislim o Tramezzaniju, moj odgovor uvijek će biti isti. On je prokleto dobar trener, ali čovjek s kojim je izrazito komplicirano raditi zbog njegovog teškog karaktera. On je strateg koji jako puno traži od igrača, tisuću posto, i zbog toga ga mnogi ne vole. Voli tvrd, fizički nogomet i voli igrače razbijače, one koji mogu primati i vole davati udarce. Tramezzani ima nogomet u malom prstu, poznaje ga, što se kaže, kao Bibliju i to je očito za vrijeme svake utakmice, a pogotovo na press-konferencijama, kada je spreman sve objasniti u najmanje detalje. Sjećam se kako je prije nekoliko godina preuzeo Lugano koji se borio za opstanak, a onda ga u vrlo kratko vrijeme odveo u Europa ligu.

Njegove glavne odluke su čvrsta obrana, izniman presing i munjeviti kontranapadi. S taktičke strane svi mogu biti mirni, Hajduk je dobio velikog znalca, no također trebate znati kako je Paolo prilično nestabilan i nepredvidljiv kao čovjek. Jedan dan kaže da je sve super, da život u klubu ne može biti bolji, a već sutradan vrištat će kako ništa ne valja i kako razmišlja o odlasku. Prateći ga na klupi Lugana, a nedavno i Siona, s kojim nije odlučio produžiti ugovor, rekao bih da je Paolo vrhunski trener za kratke staze.

Ako si u velikim problemima, ako vatra gori, zoveš Tramezzanija i opustiš se jer znaš da će spasiti što se spasiti da. Međutim, s obzirom na to da u pravilu preuzima klubove koji su u teškim problemima i koji zahtijevaju veliku energiju, Paolo se u njima ne zadržava dugo. Jednostavno se poput boce plina potroši, kako psihički tako i fizički, pa je rastanak jedino pravo rješenje. Da budem iskren, ne znam što Hajduku trenutno treba, ali Tramezzani je, prije svega navedenog, vrhunski trener.

Thomas Franztis: Prkosan je i svima se želi suprotstaviti, a to traži i od igrača

Jako dobar trener. Iako je na Cipru kao trener APOEL-a proveo samo godinu dana, ostavio je sjajan dojam, neovisno o tome što je osvojio naslov prvaka. Odlikuje ga prije svega velika strast za nogometom koja izbija iz svake rečenice koju progovori. Najvažnije je da uvijek želi pobijediti. Prkosan je čovjek koji je spreman svakome se suprotstaviti, a isto traži i od svojih igrača. On je veliki borac i takve igrače u pravilu traži i stavlja u momčad. APOEL je s njim na klupi igrao odličan nogomet. Ako se dobro sjećam, preferirao je formaciju 3-5-2 i često se oslanjao na brze krilne igrače.

U svakom slučaju, Tramezzani je ostvario ono zbog čega je došao. Osvojio je prvenstvo s čak osam bodova prednosti u odnosu na prve pratitelje, a te su sezone i AEK i Apollon i AEL igrali jako dobar nogomet. Konkurencija je bila stvarno velika, a APOEL je na kraju doživio samo četiri poraza u 32 utakmice. Paolo je čovjek čvrstih stavova koji zna što želi i kako do toga doći, a jako mu je važno osjećati podršku ljudi oko sebe. Ako ne bude imao problema s ozljedama, a atmosfera u svlačionici i oko nje bude dobra, uvjeren sam kako Tramezzani može podignuti kvalitetu ekipe za barem trideset posto.

Ermal Kuka: Prijatelj je s igračima, ali iz njih izvlači ono najbolje

Paolo je godinama bio vrlo važan član stručnog stožera albanske reprezentacije. U njegovo vrijeme, dok je bio pomoćnik De Biasiju, Albanija je ostvarila najveći rezultat u povijesti, plasiravši se na Europsko prvenstvo 2016. godine. 

Radi se o sjajnom taktičaru koji je bio zadužen za cjelokupnu pripremu reprezentativaca, rekao bih čak da je bio važnija figura od izbornika. Paolo je, između ostalog, vrlo dobar i u pronalaženju i skautiranju igrača, nijedan igrač kojeg je doveo u nacionalni dres nije razočarao. 

On je miran i pozitivan čovjek koji s igračima voli imati prisan prijateljski odnos, ali i koji od njih konstantno traži i izvlači ono najbolje. Stalno je angažiran oko svojih igrača i baš zna kako izaći na kraj sa svakim karakterom. U konačnici, kad god bi igrači imali neki problem, dolazili su njemu, a ne izborniku. Kad je De Biasi otišao, svi su se nadali kako će upravo on preuzeti Albaniju. Nažalost, potpisao je za Sion i razočarao mnoge. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.