Najbolja na svijetu konačno je naučila kako se podiže pehar

Simona Halep EPA

ISPUSTILA je reket i okrenula se prema tribini s podignutim rukama u zrak. Nakon triju poraza u finalima Grand Slam turnira, Simona Halep konačno je otišla do kraja. Često osporavana Rumunjka kojoj su predbacivali kako ima problema sa završavanjem važnih mečeva zatvorila je usta kritičarima. Simona Halep poznata je po tome da često "nestane" u važnim trenutcima meča. Prošle sezone protiv Jelene Ostapenko imala je prvi set u džepu i brejk prednosti u finalu Roland Garrosa. Nije izdržala.

Između dvaju finala Roland Garrosa igrala je četiri velika finala; tri Premier Mandatory i jedan Grand Slam. Sva finala je izgubila, dajući još razloga za kritike svjetskog broja jedan. Pitanja i kritike bili su sve češći.

Kako s 26 godina nema Grand Slam? "Najgori je broj jedan u povijesti WTA ljestvice". Kritičari su udarali nisko, tamo gdje najviše boli. Na Grand Slam. Set prednosti i brejk u drugom njezin je način kako izgubiti meč. Nakon sat vremena igre u Parizu imala je set zaostatka i izgubljen servis u drugom.  

Ona mala s bujnim poprsjem

Najčešća rečenica koja se mogla čuti na početku njezine karijere. Već sa 16 godina postala je hit među muškim pratiteljima tenisa zbog svojeg bujnog poprsja. No prije Roland Garrosa 2009. godine odlučila je smanjiti grudi. Kasnije je izjavila kako je to bila najveća žrtva koju je morala napraviti zbog tenisa, ali da se definitivno isplatila. Brzina reakcije joj se povećala, nije osjećala probleme koje je imala na početku karijere, prije svega s leđima i stabilnošću.

Dokaz da je smanjenje grudi bio dobar potez donijela nam je 2013. godina. Šest naslova i skok na 11. mjesto na kraju sezone donijeli su joj nagradu za igračicu koja je najviše napredovala, a u Rumunjskoj je postala najveća sportska zvijezda. Dvojbe više nije bilo, ona je rumunjski reket broj jedan.

Volim gledati mečeve u kojima igra Simona Halep. Riječ je o igračici koja je različita od ostatka najboljih. Trenutni top 10 ima samo jednu igračicu koja je niža od 170 centimetara, a to je upravo Halep. Njezina igra temelji se na postupnom građenju poena i korištenju cijelog terena. Odlično se kreće, brzo razmišlja i s godinama sve manje i manje griješi u prelasku iz defenzivne igre u napad. Agresivna je udaračica s osnovne linije i prema vlastitom priznanju stil igre je gradila prema uzoru iz mladosti, Justine Henin.

Ostatak najboljih djevojaka, uključujući Serenu Williams i Mariju Šarapovu koje su trenutno izvan top 10, pripadaju skupini dobrih servis igračica i jakih udaračica, često jednodimenzionalne napadačke igre, što nije slučaj kod Simone.

Teniski otac

Najvažnija osoba u teniskom životu svakog igrača i igračice je dobar trener. Krajem 2015. objavljeno je kako od početka sezone 2016. Halep radi s australskim trenerom Darrenom Cahillom. Cahill je tijekom svoje igračke karijere dosegnuo 22. mjesto na ATP ljestvici i uzeo svega jedan turnir, no trenerski je u samome vrhu. Pod njegovim vodstvom Lleyton Hewitt postao je najmlađi igrač na vrhu ATP ljestvice s nepunom 21 godinom, a Andre Agassi se sredinom 2003. vratio na prvo mjesto. U ženskom dijelu tenisa trenirao je bivši broj jedan Anu Ivanović, Danielu Hantuchovu i sunarodnjakinju Simone Halep, Soranu Cirsteu.

U tri i pol godine suradnje Halep se ustalila kao jedna od najkonstantnijih tenisačica svijeta. Uspjesi nisu izostali, pa tako u tom razdoblju ima sedam finala na Premier Mandatory razini i tri Grand Slam finala.

Prema izjavama ljudi u Simoninu bliskom krugu, Cahill je najbolje što joj se dogodilo na teniskom planu. Njezin pomak nije vidljiv samo na terenu, iznimno joj je popravio psihu, prije je bila sramežljiva i povučena u sebe. Zadnjih mjeseci gledamo nasmijanu, opuštenu Halep, rasterećenu nepotrebnog pritiska. I to je najveća snaga koju joj je usadio australski trener. Njihovoj povezanosti svjedoči i Instagram profil Rumunjke, na kojem prati samo jednu osobu. Njegovu kći Tahliu.

Početkom 2017. svijet tenisa je presjekla izjava Serene Williams kako je neće biti na terenima minimalno godinu dana zbog trudnoće. Dodamo li izvanrednu sezonu Angelique Kerber 2016. i hrpetinu bodova koju je iznimno teško obraniti, nudila se velika prilika za sve djevojke. Postati 23. djevojka na vrhu WTA ljestvice u povijesti.

Pet šansi Simone Halep

Finale Roland Garrosa prošle godine nije joj donijelo samo šansu da uzme prvi Grand Slam, nego i da postane broj jedan. Pokleknula je pod pritiskom. Prva propuštena šansa u otvorenoj sezoni ostavila je Kerber na vrhu. Dolaskom travnatog dijela sezone, imala je dvije šanse postati broj jedan. Poraz Kerber u četvrtfinalu Eastbournea značio je broj jedan ako uđe u finale. Nije uspjela, zapela je dvije prepreke ranije.

Na Wimbledonu bila je još bliže. Domaća tenisačica Johanna Konta zaustavila ju je u četvrtfinalu, ostavljajući ju jednu pobjedu prekratkom za svjetski vrh. Karolina Pliškova preuzela je vrh usprkos ispadanju u drugom kolu, postajući time 23. u povijesti na vrhu ljestvice.

Domaći turnir u Bukureštu koji je osvojila 2016. odlučila je preskočiti i time propustila šansu zasjesti na prvo mjesto, fokusirajući se na američku turneju. Ulaskom u finale Cincinnatija, dobila je petu priliku za vrh ljestvice. No opet je uslijedio potpuni slom, u kojem joj je Garbine Muguruza prepustila samo jedan gem.

Ispadanjem Muguruze u prvom kolu Pekinga dobila je novu šansu. Samo je trebala otići do finala. Prvi put u karijeri nije pokleknula. Uzvratila je Jeleni Ostapenko u polufinalnom susretu i zasjela na toliko željeni tron.

Chris Evert u karijeri je osvojila 18 Grand Slam naslova, no izgubila je prva tri finala. Kim Clijsters izgubila je prva četiri, a zatim nanizala četiri naslova. Njih dvije našle su se među pozvanima za subotnji meč i obje su ispričale svoju priču Rumunjki. Clijsters je čak i iskusila ono što je proživljavala Halep, kako biti broj jedan bez Grand Slama.

Na svečanoj ceremoniji potpuno se zbunila primivši trofej, pokazujući kako je normalna djevojka. Amerikanka Sloane Stephens morala je uskočiti i pokazati joj da podigne trofej visoko u zrak, da potvrdi svoj uspjeh. "Čekala si na to, sada ga pokaži svijetu", dobacila joj je Sloane sa smiješkom.

Teški putevi često vode do lijepih stvari. Ako ne vjerujete, pitajte Simonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.