Najbolja utakmica Dinama u zadnjih godinu dana, a jedan igrač je najveći dobitak

DINAMO je odigrao s Betisom 1:1 i s obzirom na to da je prije tjedan dana slavio u Sevilli 1:0, plasirao se u osminu finala Konferencijske lige. Betis je poveo u 38. minuti. Aitor Rubial je probio lijevu stranu obrane Dinama te s ruba kaznenog prostora ubacio loptu pred gol hrvatske momčadi. Tamo je na prvoj stativi bio Cedric Bakambu koji je loptu dočekao potpuno spreman i petom zabio pored nemoćnog Ivana Nevistića.

Dinamo je do izjednačenja i rezultata koji ga je odveo u osminu finala došao u 59. minuti. Arber Hoxha je maestralno prošao po lijevoj strani i fantastično ubacio prizemno u pet metara, a Takuro Kaneko je zakucao za 1:1. Prolaz Dinama za Index je komentirao Ilija Lončarević.

Ovo je bila, rekao bih, daleko najbolja i najzrelija utakmica Dinama u posljednjih godinu dana, a možda i više. Nakon prve utakmice smo se nadali da Dinamo nije slabiji od ovakvog Betisa i vjerovali smo da može proći. Međutim, tko je to mogao, posebice nakon one muke s Varaždinom, sa sigurnošću reći?

Ključna stvar je bila psihološke prirode. Jakirović je morao sve igrače uvjeriti da su bolji, da rezultat iz prvog dvoboja nije slučajan i da mogu proći španjolsku momčad. Trener je u tome uspio. Dinamovi su igrači od prve minute bili strpljivi, smireni, nisu bez veze jurcali niti su gubili linije. I nakon prve utakmice nisam želio komentirati Betis, ali očito je iz ove dvije utakmice da momčad iz Seville nema dovoljnu dozu čvrstine kao ostale momčadi iz La Lige i Dinamo je to znalački iskoristio. 

Osim onog gola koji je postignut nakon auta, Betis nije napravio baš ništa i to je dokaz da je Dinamo svih 90 minuta odigrao onako kako je trebalo. Uvijek su me nervirale one floskule kad se izgubi pa se kaže ''kako smo mi momčad koja igra napadački, lijepo za oko''. Ne, nogomet se igra u oba smjera. Ovaj put je Dinamo to odradio kako treba. 

Hoxha je najveći dobitak Dinama, ali je i dalje jednostran igrač

Najveći dobitak Modrih u ovoj utakmici, a nadam se i na dulje vrijeme, je Arbër Hoxha. Odigrao je fantastično. S nekoliko prolaza unio je nemir u obranu Betisa, a zahvaljujući njemu Dinamo je zabio i gol. No koliko god dobro odigrao, kod Hoxhe se vidi da je i dalje jednostran igrač.

Jednostavno mu fali raznovrsnosti. Nema šanse da bi on napravio ono kao Kaneko kod gola. Čovjek se drži stalno iste filozofije, one po načelu ''Što je babi milo, to se babi snilo''. Imam dobar prodor, imam dobar šut desnom nogom i to će svaki put proći. E pa neće. I obrambeni igrači to znaju. U prvom poluvremenu je to pokušao bez ikakvog rezona. Zato pod hitno mora poraditi na tome da proširi asortiman napadačkih poteza. To prava krila moraju imati. Da se ne drže stalno iste pozicije i da moraju tražiti igru. 

Baturina super, ali i dalje ga muče stare navike

Također, pohvalio bih i Baturinu. Zaslužio je nakon što sam ga više puta kritizirao. Počeo je shvaćati koliko je dubina važna i jako je dobro koristio svoju brzinu i nogometnu inteligenciju. Međutim, nikako da se zauvijek riješi starih i pogrešnih navika. U jednoj situaciji, kad je imao tri slobodna igrača, on umjesto da ubrza igru, uspori je i ta lopta koju je na kraju poslao postane neaktivna.

Tada je i Jakirović poludio. Strašno je potentan igrač, ima kvalitetu, ali obavezno se što prije mora riješiti tih stvari. Sve u svemu, iskrene čestitke Dinamu na odličnoj utakmici i prolazu dalje.