Najbolji Partizanovac u povijesti: Navijam za Hrvatsku, za koga bre, drugog?

STJEPAN BOBEK otkriva kako Tuđman nije često gledao Partizan dok mu je bio predsjednik i u Beogradu je isticao da je Dinamovac.

"Nisam želio ratovati za NDH, a kao Zagrepčaninu mi je žao što nikad nisam igrao za Dinamo iako mi je u Beogradu i Partizanu bilo predivno", govori jedan od najboljih igrača od '45. do raspada Jugoslavije.

"Tuđman je i u Beogradu govorio da navija za Dinamo. Nije često dolazio na utakmice i stadion u Humskoj ulici kako bi gledao nogometaše 'parnog valjka', a bio je predsjednik Sportskog društva Partizan", izjavio je jedan od osnivača Fudbalskog kluba Partizan, inače rođeni Zagrepčanin i igrač Građanskog koji je nakon rata prešao u Beograd i uz Bernarda Vukasa je sigurno drugi najbolji zagrebački nogometaš koji nikad nije igrao za Dinamo.

"Nisam želio u ustaše pa sam kao domobran igrao za Građanski
"

"Počeo sam igrati u Derbyju iz zagrebačkog Trnja. Nakon ustoličenja 'endehazije', otišao sam u bečki Wacker, a vratio se 1942. godine. Nisam želio u vojsku pa je sređeno da kao domobran igram za Građanski", otkriva Bobek u Vjesniku.

Iako su u Hrvatskoj početkom 90-ih bile popularne priče kako su najbolji zagrebački nogometaši pod prisilom (jer su za vrijeme zločinačkog režima NDH igrali u prvenstvu "države") komunističkih vlasti prešli u novoosnovani Partizan, Bobek govori kako to nije bio slučaj pa čak ni njemu koji je bio domobran:



"Igrao sam dobro u ekipi KNOJ-a, koja je nastupila na beogradskom turniru pa su me nagovarali da prijeđem u vojnički klub u osnivanju. Danas mi nije žao, iako tada nisam želio ići iz Zagreba. Međutim, ne mogu reći nijednu lošu riječ o Partizanu. To je moj klub, tu sam se afirmirao i postigao sve."

Partizan - Hrvatska u malom


Bobek tvrdi da je u Beogradu proveo sjajne godine i da ga smatra svojim gradom, tim više što je u Partizanu "uvijek igralo mnogo Hrvata."

"U Srbiji su me sjajno primili i ovdje se nikada nisam osjećao kao stranac. Uostalom, u Partizanu je uvijek igralo puno Hrvata: Zebec, Šoštarić, Brozović, Glaser, Firm, Čajkovski. Ali priznajem, uvijek mi je bilo teško igrati protiv Dinama, kluba iz mog grada. Volim sport i ne zanima me politika".

Na pitanje za koju reprezentaciju navija, Bobek je spremno odgovorio:

"Za Hrvatsku. Za koga, bre, drugog?"

Partizan ga na "Zlatni pir" proglasio najboljim igračem u povijesti

Bobek ima 87 godina, živi u u Domu umirovljenika Šumatovac i o njemu skrbi Partizan a 1995. na svečanoj sjednici povodom 50. godišnjice Partizana proglašen je najboljim igračem u povijesti kluba.

Bobek je Trnjan, rođeni Zagrepčanin (3. prosinca 1923.) a igrao je za Građanski i Partizan. Za beogradski klub je odigrao 466 utakmica i postigao 413 golova.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 63 utakmice i postigao 30 golova. Igrao je na dva Svjetska prvenstva (1950. i 1954.), i bio neizostavni član legendarne olimpijske reprezentacije koja je na na Olimpijskim Igrama 1952. u Helsinkiju osvojila srebro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.