Najbolji srpski sudac u finalu izgubio kontrolu, nije mu pomogla ni video tehnologija

Foto: Getty Images/Guliver Image

DOK se hrvatski nogometni suci pojavljuju na stranicama crne kronike, suci iz susjedne Srbije sude na najvećoj nogometnoj pozornici. Milorad Mažić, najbolji srpski sudac, imao je čast suditi finale Kupa konfederacija u Rusiji između Njemačke i Čilea, a uvjerio se da ta čast ima i svoju cijenu.

Svoju medalju za odsuđeno finale primio je uz salve zvižduka zbog dvojbenih odluka u napetom finalu u kojem je Njemačka slavila s 1:0, golom postignutim nakon pogreške čileanskog braniča.

Nakon solidnog prvog dijela u kojemu je bio gotovo nevidljiv, Mažić je prema kraju utakmice polako gubio kontrolu. Prvi veći incident dogodio se u 59. minuti, kada su se umalo potukli Joshua Kimmich i Arturo Vidal, suigrači iz Bayerna. Umiješali su se i drugi igrači, pa i sam Mažić, ali ubrzo se situacija smirila i Mažić ih je poštedio najteže kazne dodijelivši najžustrijem dvojcu samo žute kartone.

U tim je trenucima Čile lovio zaostatak, igrači su postajali sve nervozniji, a prekršaji sve oštriji. U 65. minuti dogodio se najsporniji trenutak utakmice.
 

 
Gonzalo Jara je brutalnim udarcem laktom srušio Wernera, a Mažić nije dobro vidio incident pa je odlučio iskoristiti novo FIFA-ino pravilo i pogledati snimku. Nakon konzultacija se vratio i pokazao samo žuti karton, na opće iznenađenje publike i gledatelja, koji su Mažića "razapeli" na društvenim mrežama.

Zamjeraju mu preblag kriterij kod oštrih prekršaja čileanskih igrača kojima je mogao pokazati i crvene kartone, kao i kod ponovljenog naguravanja igrača na terenu u 90. minuti, kada su u teren utrčale i rezerve i njemački izbornik. 

Slobodno sudačko uvjerenje opet pobijedilo tehnologiju

Osim toga, primjećuju stručnjaci i komentatori, nova VAR (video assistent referee) tehnologija potpuno je podbacila i pitanje je hoće li imati podršku za premijeru na Svjetskom prvenstvu sljedećeg ljeta.

U grupnoj fazi šest puta su suci donosili presudne odluke koristeći VAR, uz još 29 manjih incidenata, tvrdi FIFA. Ukupno je to 35 odluka u 12 utakmica. Bilo je i dvojbenih odluka kod kojih suci nisu ni konzultirali VAR, a u utakmici Njemačke i Kameruna sudac je isključio pogrešnog igrača nakon gledanja snimke. Svoju je odluku ispravio tek nakon drugog gledanja.

Potez koji bi se u načelu trebao koristiti u ključnim situacijama koje mogu prelomiti utakmicu, Mažić je iskoristio jer nije bio siguran treba li isključiti Čileanca zbog udaranja laktom. Pogledao je snimku, sve je trajalo oko četiri minute, a onda se vratio i donio vrlo neobičnu odluku. Time se pokazalo da nikakva tehnologija ne može spriječiti pogreške uzrokovane "slobodnim sudačkim uvjerenjem". 

Tweetovi o temi milorad mazic

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.