EURO 2020.

Najčudesnija su momčad današnjice, a Hrvatska im je zadala najteži udarac

Foto: EPA-EFE

GUBILI su 3:0 u 76. minuti od reprezentacije koja je nekoliko mjeseci ranije razvalila Belgiju 5:2 i djelovali uništeno, baš kao onog 1. srpnja u Nižnjem Novgorodu kada ih je Hrvatska nakon penala izbacila u osmini finala Mundijala.

Ovaj puta, 26. ožujka u Baselu kod Švicarske, imali su nešto više od 14 minuta za čudo. Kladionice uživo nude koeficijent 101 da će se spasiti poraza i čini se da će Danska, prvi put nakon 26 službenih utakmica u nizu, pasti. Potrebno im je čudo.

Od 84. minute do 93. zabijaju triput i siguran poraz pretvaraju u remi.

Ne znaju za poraz, a najteži udarac zadala im je Hrvatska

Danska tako u posljednjih 26 službenih utakmica ne zna za poraz, imaju 12 pobjeda i 14 remija, od čega dva protiv Francuske i Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Protiv Francuske su u skupini odigrali bez golova, a Hrvatska im predstavlja najteži poraz koji se službeno, prema FIFA-in pravilima, ne gleda kao poraz.

FIFA računa rezultate unutar 90 minuta, a Danska je od Hrvatske ispala poslije lošijeg izvođenja penala.

Posljednja reprezentacija koja je dobila Dansku je Crna Gora 11. listopada 2016. u Kopenhagenu. Srušio ih je nekadašnji Dinamov napadač Fatos Bećiraj jedinim golom na utakmici.

"Jesmo ih dobili, ali oni su držali loptu dok smo se mi većinu utakmice branili. Igrali smo na brze polukontre i kontre. To je ozbiljna reprezentacija, disciplinirana i čvrsta. Nakon tog poraza su se baš dignuli i uključili se u borbu s nama i Poljacima", savršeno je opisao Bećiraj Dansku uoči duela s Hrvatskom na Mundijalu te najavio kako Dalićeve momke očekuje, uz malo sreće, u finalu Svjetskog prvenstva.

Zašto je Danska tako čvrsta?

Pouzdanost Kaspera Schmeichela na golu, stamena i inteligentna obrambena igra svih 10 igrača u polju i čarolija Christiana Eriksena presjek su reprezentacije Agea Hareidea, 65-godišnjeg norveškog stručnjaka koji je u karijeri vodio sve najveće skandinavske klubove poput Moldea, Helsingborga, Brondbyja, Rosenborga i Malmöa.

Sa svima je osvajao trofeje i u karijeri ima tek 206 poraza u 768 utakmica. Vodio je Hareide i svoju Norvešku od 2004. do 2008., no tu većih uspjeha nije bilo.

Zenit karijere ima s Danskom - u 34 utakmice od ožujka 2016. ima 16 pobjeda, 15 remija i tri poraza.

Današnja Danska, po Transfermarktu vrijedna 330 milijuna eura, njegov je potpis. Igraju uglavnom u formaciji s 3-5-2, a kod Švicarske su krenuli u 4-3-3.

Iako osim Eriksena nemaju izrazitih zvijezda ni nositelja igre u većim europskim klubovima, Hareide se uzda u obrambenu kvalitetu.

Često uz dva standardna stopera dodaje i trećeg na poziciju zadnjeg veznog kao i protiv Hrvatske kada je ispred kapetana Simona Kjaera i Zanke Jorgensena stavio Andreasa Christensena.

"Stoperi su im fizički jaki, igraju disciplinirano, uvijek su blizu napadača. Toj obrani odgovara ako se napadač pokušava graditi i igrati leđima od gola. Oni su baš jaki u duelima i skok igri, ali kad im obrana izađe visoko i krenu u posjed, za njih je to opasno. Nisu naročito brzi", opisao ih je Bećiraj koji je na svom tijelu osjetio koliko su teški dueli s njima.

Ta čeličnost Danskoj omogućuje lako prebacivanje iz formacije 4-3-3 u 3-5-2, a kad je konstrukcija ispred sjajnog Kaspera Schmeichela čvrsta, tada nastupa Christian Eriksen, Tottenhamova 27-godišnja zvijezda od 85 milijuna eura.

"Baš ga je teško zaustaviti. Mogu ga usporediti s Lukom Modrićem, on je Danskoj ono što je Luka Hrvatskoj. I previše se ističe u toj reprezentaciji jer je jedini pravi kreativac tu", kaže Bećiraj.

Utakmica generacije u Dublinu

U najvažnijoj utakmici aktualne danske garniture Eriksen je zabio tri komada. Riječ je o dodatnim kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji kada je Danska, poslije 0:0 na svom terenu, morala u vrući Dublin pred 50 tisuća ljudi.

Briljantni Christian režirao je pobjedu 5:1, jednu od najvećih u bogatoj danskoj povijesti.

Ta utakmica, u kojoj su od 6. minute gubili 1:0, bila je prekretnica za Hareidove izabranike.

Danska je pronašla recept koji je uspješno primjenjivala na Mundijalu - protiv njih nije se naigrala ni Francuska, ni ludo ofenzivni Peru, pa ni Hrvatska koja je imala priliku srediti ih u produžecima kada je Schmeichel u 116. minuti skinuo penal Luki Modriću.

Kamena Danska plakala je zbog promašenih penala Christiana Eriksena, Lassea Schonea i Nicolaija Jorgensena jer su, baš kao i Hrvati, bili sigurni da uz malo sreće i otvoren ždrijeb mogu do same završnice turnira.

Posebno zato što je nekoliko sati ranije Rusija izbacila Španjolsku u osmini finala - Rusija, protiv koje bi Danska, baš kao i Hrvatska, imala značajne šanse za polufinale.

Ulaze u europsku elitu i planiraju nastaviti čudesan niz

Danska, danas desetoplasirana momčad FIFA-ine ljestvice, tako je otišla doma, a Hrvatska do srebra u Moskvi. Nakon nezaboravne Rusije, put je obje reprezentacije odveo u Ligu nacija.

Tamo je Danska u Ligi B završila ispred Walesa i Irske uz dvije pobjede i dva remija, a Hrvatska je ispala u Ligu B završivši iza Španjolske i Engleske uz pobjedu, remi i dva poraza, tako da će u sljedećoj inačici ovog turnira Danska i Hrvatska zamijeniti mjesta.

Hrvatska ide u drugi jakosni rang, Danci u prvi.

Nevjerojatan niz danske neporaženosti mogao bi se nastaviti kroz cijele kvalifikacije za Euro 2020. Švicarce, favorite skupine i najtežeg protivnika, zaustavili su u gostima.

U budućnosti ih čekaju Irska, Gruzija i Gibraltar, momčadi od kojih je ovakva Danska jednostavno jača. Ako kvalifikacije za Euro odrade po planu, brojka bez poraza u službenim natjecanjima skočit će na 33.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Mrlja

Ipak, nije sve tako savršeno. Čelnici saveza ušli su u nevjerojatan problem s igračima nakon Mundijala.

Posvađali su se zbog komercijalnih prava pa su Dansku na prijateljskoj utakmici u Slovačkoj predstavljali igrači poluamaterskih i amaterskih domaćih momčadi. Većinu njih ne može se pronaći ni na Googleu, a Slovaci su bez problema pobijedili.

Uskoro je došlo do dogovora, no mrlja na uspješnim danskim nogometnim danima ostala je zauvijek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.