PREMIER LIGA

Najgnjevniji nogometaš svijeta igrao je za West Ham i prodavao bivšu na internetu

Foto: Allstar/Michael Mayhe/Guliver

LJUTNJA je jedna od najčešće pogrešno protumačenih emocija u životu. Često nekoga opisujemo kao "ljutitog" kada bi riječi "frustriran", "razdražen" ili "iznerviran" bile prikladnije. Većina nas ljuti se samo povremeno, rijetkost koja pojačava intenzitet našeg doživljaja pojave crvene magle. Ipak, kod Tomaša Repke stanje gnjeva bilo je trajno. Unatoč tome što je igrao u Serie A i Premier ligi te sedam godina za češku reprezentaciju, Repka je bio najpoznatiji po svojim gnjevnim ispadima zbog kojih je Roy Keane u usporedbi s njim izgledao poput pitomog mačića, piše Planet Football.

Ovaj branič tankih živaca živio je jednako intenzivno i izvan terena. Znanstvenici procjenjuju da je Repka tijekom svog života imao samo nekoliko mirnih noći. Proslavivši se tijekom raspada Čehoslovačke 90-ih godina, Repka je bio poznat po svojoj izvanrednoj sposobnosti kretanja i žestokim startovima. Propustio je plasman Češke u finale Eura 1996. nakon što je zbog isključenja dobio dvije utakmice suspenzije.

Njegova predanost nogometu zapela je za oko Fiorentini. Preselivši se u Toskanu 1998. godine, Repka se pridružio Francescu Toldu, Manuelu Rui Costi, Gabrielu Batistuti i Nunu Gomesu u slavno doba Fiorentine. Repka se u Italiji pokazao poput soli u ukusnom varivu. Šest puta je isključen u tri sezone u Fiorentini. Repka je učvrstio svoju reputaciju usijane glave. Svaki čovjek spreman na suprotstavljanje Pierluigiju Collini zaslužuje naše najveće poštovanje zbog čiste bezobzirne naivnosti.

S takvom reputacijom i navijačkom bazom skinheadsa, nije bilo iznenađenje što je Repka privukao pozornost West Ham Uniteda. Nakon potpisivanja ugovora u ljeto 2001. godine, Hammersi su vjerovali da će Repka učvrstiti obranu i omogućiti mladim zvijezdama poput Joea Colea, Michaela Carricka i Jermaina Defoea da procvjetaju. Ova nadanja kao da su zanemarivala Repkinu dotadašnju karijeru. Isključen je u debitantskom nastupu protiv Middlesbrougha, kao i u svom trećem nastupu i porazu 7:1 od Blackburna.

Stvari su se pogoršale do te mjere da je nakon još jednog njegova isključenja protiv Fulhama dan nakon Božića 2002. godine, Jon Brodkin napisao u The Guardianu da "Repka ne bi nikome nedostajao kad više nikad ne bi zaigrao za West Ham". Nakon što je dao novu definiciju ljutnje, Repka je ponudio besplatno tumačenje izraza "odgovornost".

Ipak, do odlaska iz kluba Repka je stekao kultni status u Upton Parku. Klub je ispao 2003. godine s rekordna 42 boda, što je pokrenulo prodaju obiteljskog srebra. No Repka je ostao vjeran West Hamu tijekom čistilišta Championshipa. Ono što je najvažnije, za mandata trenera Alena Pardewa, premješten je na desnog beka, gdje su njegovi česti ispadi bili manje štetni po klub. Istina, isključen je zbog udarca glavom tijekom domaćeg poraza od Prestona u ožujku 2005., ali Repka je postupno unaprijedio svoju igru i dopustio svojoj obrambenoj snazi da govori sama za sebe.

Unatoč tome, bilo bi pretjerano nazvati Repku pripitomljenom zvijeri. Neil Mellor proveo je samo nekoliko mjeseci u West Hamu, no veći dio tog vremena bio je usmjeren na to da ostane podalje od svog divljeg suigrača. U intervjuu za The Sportsman, Mellor je rekao: "Jedina osoba koju sam vidio da je stao na žulj Repki bio je zaposlenik parkinga koji je razbio njegov automobil neposredno prije Božića. Bio je to Ferrari vrijedan 100.000 funti. Nas desetorica uspjeli smo ga zaustaviti da ne prebije tog čovjeka".

Nakon što je pomogao West Hamu da se vrati u Premier ligu, Repka je u siječnju 2006. otišao u prašku Spartu. Tijekom svoje posljednje utakmice pred domaćom publikom, pod reflektorima protiv Fulhama, navijači su na Upton Parku vikali "jedan je Tomaš Repka". To je bilo dovoljno da Repka zaplače.

Nije se smirio ni nakon povratka u domovinu. Neki od značajnijih incidenata uključivali su napad na službene osobe utakmice i snimatelja 2007. godine, potom skandal oko prijevare svoje dugogodišnje partnerice s Playboyevim modelom te uobičajena kolekcija crvenih kartona. S tetovažama koje prekrivaju njegovo tijelo, ovo nije netko na koga biste htjeli naletjeti u mračnoj ulici.

U dva navrata završio je u zatvoru. U kolovozu 2018. godine Repka je dobio šestomjesečnu zatvorsku kaznu zbog oglašavanja seksualnih usluga na internetu u ime svoje bivše supruge, iako je to kasnije svedeno na dobrotvorni rad. Zatim je u veljači 2019. osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog prevare nakon što je prodao luksuzni automobil koji nije bio njegov. Kasnije istog mjeseca, dvije prethodne uvjetne kazne za vožnju pod utjecajem alkohola pretvorene su u zatvorsku kaznu zbog njegovih drugih osuda.

Jednostavno rečeno, Tomaš Repka cijeli je svoj život proveo samo korak do bijesa. Tko zna kakav mu je bio krvni tlak. Ipak, s obzirom na banalnost većine naših života, moramo iskazati poštovanje prema Repki i njegovoj predanosti tome da život živi do krajnosti. Doduše, to je jedino što bismo mu se usudili reći u lice, zaključuje Planet Football.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.