"Najgore je što je Hrvatska uvjerljivo izgubila od suparnika od kojeg je bolja"

Foto: Profimedia

HRVATSKA je u polufinalu Svjetskog prvenstva izgubila 3:0 protiv Argentine. Utakmicu su u Indexovom studiju komentirali legendarni strijelac brončane generacije '98. Goran Vlaović i trener te analitičar Marko Lozo. Evo kako je potonji objasnio razloge teškog poraza Hrvatske:

"Hrvatska je ušla ultradominantno. Ovaj put to nije bio onaj dosadni posjed"

"U utakmicu smo ušli dobro, ultradominantno. To čak nije bio onaj dosadni posjed, nego onaj u kojem je Kovačić više puta probijao centralu. I kada smo igrali najbolje, dogodio nam se jedanaesterac i primanje gola. Mislim da je ključan problem zbog kojeg smo izgubili u početničkim greškama, a one su se događale u onome u čemu smo bili najbolji, a to je kroz reposjed. Hrvatska je bila najbolja u osvajanju lopte koju je gubila.

Prvi gol Hrvatska je primila pasom kroz centralnu zonu. Modriću je lopta prošla kroz noge, odmah zatim je došla do Alvareza u opasnoj zoni. Tada vidimo prirodnu reakciju Lovrena, a to je povlačenje i Gvardiola koji ne ide u sužavanje da siječe, nego radi liniju ofsajda, a Lovren to nije mogao raditi jer se povlačio, zatvarao je prostor u koji ulazi igrač i to je prirodna reakcija.

"Kod prvog gola Gvardiol je trebao vidjeti gdje je Lovren, ali problem je u začetku argentinske akcije"

Gvardiol je bio taj koji vidi i trebao je gledati liniju gdje je Lovren i zatvarati. No, prvi dio akcije je ključan. Hrvatska nije osvojila loptu nakon što ju je izgubila, nego je prošla Modriću kroz noge i odmah je bila situacija za gol Argentine.

Druga situacija bio je korner kojeg izvode čak tri vezna igrača Hrvatske, a na 16 metara nije bilo nikoga osim Sose, kojeg je njegov igrač odvukao. Brozović, koji može iz prve centrirati, dugo se namještao i pogodio u blok iz kojeg je krenula kontra. Tu Brozović ne stiže u sredini napraviti faul, dakle opet loš reposjed Hrvatske.

"Bili smo preloši u onome što nam je forte, a to je reposjed"

Slijedi neuspjeh Juranovića da odbije i Modrić ne stiže pokriti... Dakle, bili smo preloši u reposjedu jer su nam vezni igrači stajali dosta široko, bekove smo digli i u toj širini i pokušaju da dobijemo prostor, nemaš dobro pozicionirane igrače koji mogu reagirati na prostor. Tu smo riskirali i nije se isplatilo. Ne mogu reći da nismo bili mentalno unutra jer ako nisi, onda se bojiš, a Hrvatska nije bila u strahu.

Štoviše, željela je što prije dokrajčiti Argentinu. To je najgori osjećaj, kada znaš da si bolji od nekoga, a on te pobijedi i to tako lagano. Da imaš protivnika koji te ultradominantno pobijedi, kroz posjed, kao što je bilo s Brazilom, onda skineš kapu, ali ovdje ostaje veliki žal."