HRVATSKI NOGOMETAŠI

Najmoderniji igrač u povijesti Hrvatske je pred najtežom odlukom karijere

Foto: EPA-EFE

JOŠKO GVARDIOL, 20-godišnji hrvatski reprezentativni stoper, jedan je od najtraženijih braniča na svijetu. Nedavno je Međunarodni centar za sportske studije (CIES) u svom tjednom izvješću objavio procijenjene vrijednosti transfera pedesetorice igrača do 23 godine s najvišom tržišnom cijenom, a na vrhu je Gvardiol s procijenjenom vrijednošću transfera od čak 96.2 milijuna eura.

S takvim procjenama slažu se i najveći svjetski klubovi. Gvardiol je već nakon prve prave seniorske polusezone prodan u vjerojatno najbolji razvojni klub na svijetu, njemački RB Leipzig. Proteklih dana spominju se ponude brojnih velikana koji žele pojačati obranu, a među njima se najčešće spominju one iz Chelseaja i Tottenhama.

S obzirom na Gvardiolovu trenutnu vrijednost, imidž jednog od najvećih talenata na svijetu, ali i poziciju Leipziga na tržištu, za očekivati je da će odšteta za transfer biti veća od 50 milijuna eura. 

U javnom prostoru vode se analize oko toga koji bi mu top klub najviše odgovarao s obzirom na profil. Ali bez obzira na sve ponude, Gvardiolovo vrijeme za odlazak još uvijek nije idealno. Vjerojatno je najbolje nogometno dijete na svijetu, ali je i dalje - dijete.

Najmoderniji igrač u hrvatskoj povijesti

Prije dva mjeseca objavili smo članak pod naslovom "Hrvatska je dobila najmodernijeg igrača u svojoj povijesti". U njemu smo detaljno pojasnili zbog čega je Gvardiol na meti najvećih svjetskih klubova. 

Već od prvih utakmica u Dinamu pokazao je da je nevjerojatna kombinacija fizičkih i tehničkih kapaciteta koji bi ga u kombinaciji s nevjerojatnom igračkom inteligencijom mogli razviti u jednog od najboljih stopera na svijetu. Kada se tome doda da je primarno ljevonog igrač kakvih fali na tržištu, slika postaje još kompletnija.

Stil RB Leipziga mu iznimno odgovara i nije čudno što se u svojoj prvoj sezoni sjajno snašao. Osim formacije s tri braniča, od njega se očekuju agresivni izlasci u presing, dok je u fazi napada jedan od glavnih playmakera ekipe u prvoj fazi napada.

Nevjerojatan dodavač

Imponira podatak da predvodi Bundesligu po broju dodavanja unaprijed (897) ako izuzmemo vratare. U vrhu (bolji od 97% braniča lige) je i po progresivnim dodavanjima, iznošenju lopte (više od 95% braniča u ligi), driblingu (više od 98% braniča u ligi), ali i po primljenim progresivnim dodavanjima.

Ti podaci, ali i njegov heatmap, ukazuju na to da je riječ o nevjerojatno kvalitetnom kreatoru za braniča. S obzirom na to da i Chelsea i Tottenham igraju s trojicom igrača u zadnjoj liniji, nije čudno što Tuchel i Conte žele imati takvog igrača za započeti napad.

Bez obzira na dosta podataka koji ukazuju na to da je Gvardiol spreman na idući korak, postoji barem jednako mnogo argumenata za njegov ostanak u ligi. Puno hrvatskih igrača, a posljednji primjer je Nikola Vlašić, preskakanjem stepenica napravilo je sebi probleme.

Gvardiol je fantastičan, ali i dalje se razvija. Bundesliga je idealna za to

Činjenica je da je Gvardiol već danas jedan od najboljih braniča Bundeslige, ali on se i dalje razvija kao igrač. Riskantni stil igre (kako njegov tako i onaj momčadski) ostavlja ponekad puno prostora iza njegovih leđa i tek treba usvojiti navike i iskustvo u pozicioniranju koji bi mu posao u branjenju tranzicije učinili lakšim.

Koliko god dobar bio, on je još uvijek donekle neizbrušen dijamant. Razvija se taktički, tehnički, ali i psihički. Iako nisu jako česte, u njegovoj igri se mogu primijetiti "dječje" greške koje su sasvim prihvatljive u razvojnom klubu i ligi, ali nisu prihvatljive na najvećoj nogometnoj sceni.

Konačno, Gvardiolu je tek 20 godina. S 19 je otišao u drugu državu, počeo učiti drugi jezik, navikavati se na ekipu i suigrače. Svim igračima, a posebno mladim, treba određen period adaptacije. A preseliti se već nakon godine dana i učiti se novom jeziku te kulturi nogometa, ali i svakodnevnog života mnogima je pretežak izazov.

Situacija s Eura kao najbolji prikaz njegovog odrastanja

Gvardiol je danas etablirani prvotimac reprezentacije, ali ne treba zaboraviti da je pravi debi doživio na Europskom prvenstvu koje je odigrano prije malo manje od godine dana. U vrstu Zlatka Dalića ubačen je naglo, nakon što ga je izbornik odlučio držati u mladoj reprezentaciji sve do desetak dana prije početka seniorskog Eura.

Taj turnir je pokazao na malom uzorku ono što je poznato na puno većem - da mladi igrač treba nogometno rasti i odrastati i da nagli skok na višu stepenicu, kao ni njihovo preskakanje, često ne donosi željeni rezultat.

Gvardiol je odigrao vrlo solidno prvenstvo, ali je u četvrtfinalu sa Španjolskom napravio veliku grešku kada je usred akcije htio popiti vodu čime je otvorio Furiji mogućnost da u dva dodavanja stigne do Livakovića i da gol. Lekciju je naučio, u međuvremenu je postao najbolji hrvatski stoper, ali cijena greške u nogometu zna biti jako visoka.

Gvardiolu se nigdje ne žuri. Velikani će ga zvati dok god bude ovako igrao

Bivšem igraču Dinama nigdje se ne žuri. Interes velikana bit će tu i dalje. Štoviše, za godinu ili dvije on bi mogao biti kudikamo veći. Imat će novu priliku dokazati se u Ligi prvaka u kojoj ima tek šest utakmica u karijeri, a očekuje ga i Svjetsko prvenstvo na kojem bi trebao biti najvažniji hrvatski branič.

Engleski Express, koji je prvi objavio vijest o interesu Tottenhama, napisao je i zaključak koji predstavlja vrlo realnu opasnost svakom igraču koji dolazi u Englesku: "Međutim, ostaje za vidjeti bi li Levy bio voljan istresti ogroman novac za relativno neiskusnog igrača koji tek treba biti testiran u Premier ligi."

U Engleskoj je svakom novom igraču očekivanje medija, navijača i svekolike javnosti jedan od ključnih faktora za uspjeh. U njihovim očima njemačka liga je farmerska, a platiti igrača četvrtoplasirane momčadi te lige 60 milijuna eura znači da će odmah od njega tražiti najveće moguće stvari.

Takav zadatak nije bio lagan ni za puno iskusnije igrače od Gvardiola, koji su uz to bili formirani kao ličnosti. Hrvatskom braniču nigdje se ne žuri. Senzacionalan je i rastura, ali mora se još mrvicu izbrusiti da bi spremno dočekao ono što mu je sudbina s obzirom na talent namijenila - da postane nositelj igre najvećih svjetskih klubova.