LIGE PETICE

Najskuplji Topnik ikada, europski prvak i izdajica vraćaju Arsenal u Ligu prvaka

Foto: Getty Images

PREMIERSHIP je krenuo, a jedna od najzanimljivijih momčadi u sezoni koja dolazi bit će Arsenal koji se nakon dugo vremena ozbiljno pojačao i nakon tri sezone traži povratak među četiri najbolje momčadi u Engleskoj.

U nove igrače uložili su 137 milijuna funti, a najveća imena koja su stigla u klub su Dani Ceballos, David Luiz, Nicolas Pepe i Kieran Tierney. Osim njih stigli su Gabriel Martinelli iz Ituana i William Saliba iz Saint Etiennea koji će ostati na posudbi u Francuskoj. 

Ozbiljna pojačanja u obrani

Jasno je, dakle, da je Arsenal najviše pojačao obranu. Prvi od obrambene petorke bit će Bernd Leno koji je prošle sezone pokazao da su Topnici u njemu dobili dugoročno rješenje na golu. Ispred njega igrat će David Luiz, kojeg je Arsenal za samo osam milijuna funti uzeo Chelseaju čiji ga navijači sada zovu izdajicom, i Sokratis koji je lani bio prvi stoperski izbor kluba s Emiratesa.

Bočne pozicije u početku sezone držat će s lijeve strane Kieran Tierney dok se ne vrati suspendirani Kolašinac, a onda će dvojac voditi borbu za tu poziciju. Ili će, što nije nemoguće s obzirom na to da desnu stranu drži Bellerin koji je puno bolji igrač prema naprijed nego prema nazad, Emery prebaciti momčad u formaciju s tri stopera pa će Kolašinac igrati na stoperskoj poziciji iza Luiza i Sokratisa, a Tierney i Bellerin ostat će na svojim pozicijama uz promjenu iz beka u wing beka. Kao alternativa Bellerinu javlja se Maitland-Niles. 

Dašak kreativnosti stigao je iz Madrida

Vezna linija trebala bi napokon normalno funkcionirati bez Mesuta Ozila jer je iz Real Madrida stigao Dani Ceballos, jedan od najboljih nogometaša ovoljetnog Eura U-21 koji je i osvojio sa Španjolskom. Uz njega bi u vezi trebali igrati Granit Xhaka i Lucas Torreira, a kao opcije su tu još Henrih Mhitarjan i Mesut Ozil koji će vjerojatno dobiti određen broj minuta, ali neće biti nositelje vezne linije.

Tu su još Elneny kao alternativa za Xhaku i Guendouzi za Torreiru, a situaciju prati i mladi Joe Willock koji će čekati svoje minute i priliku u prvoj postavi Topnika. 

Atomski napad

Napad, koji je i dosad funkcionirao vrlo dobro, pojačan je Nicolasom Pepeom iz Lillea, a koji je plaćen 72 milijuna funti i trebao bi biti glavna karika u Arsenalovom povratku u top 4. Uz njega će u napadu igrati još Lacazette i Aubameyang koji su prošle sezone sjajno surađivali. 

Kao opcije na krilima tu su još Gabriel Martinelli i Reiss Nelson, a ne treba iznenaditi ni ako Mhitarjan dobije dio minuta kao krilni igrač. Arsenal je najbolji posao u napadu vjerojatno napravio prodajom Alexa Iwobija u Everton za 40 milijuna funti, njegovim transferom pokrili su više od pola novca koji su dali za Pepea, a gotovo da je sigurno kako će im Pepe donijeti nemjerljivo više.

Sve to možda neće biti dovoljno

Nameće se zaključak kako je Arsenal napravio sve što je bilo potrebno i što su svojim budžetom mogli kako bi u sezoni krenuli s ambicijama za povratak među četiri najbolje momčadi prvenstva. Međutim, to možda neće biti dovoljno jer oni nisu jedini koji su odradili dobar prijelazni rok.

City u sezonu ulazi jači nego prošle sezone kada je bio prvak, Liverpool je ostao s istim kadrom, United se bitno pojačao, baš kao i Tottenham, a ni Chelsea na pripremama nije izgledao loše. Arsenal ima momčad koja može izboriti Ligu prvaka, sada će im samo trebati i malo sreće. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.