NBA

Nakon LeBronova poziva Pat Riley je zanijemio. Sad mu može dokazati da je pogriješio

Foto: Getty Images

DA SU u NBA finale iz Istočne konferencije prošli Boston Celticsi, glavna bi priča bio okršaj dviju najtrofejnijih franšiza u NBA povijesti jer Boston ima 17 naslova prvaka, a LA Lakersi jedan manje. Da je prošao Milwaukee, govorilo bi se o dvoboju Giannisa Antetokounmpa i LeBrona Jamesa kao aktualnog MVP-a i čovjeka koji je po mnogima trebao dobiti tu nagradu. Da je prošao Toronto, pitali bismo se mogu li Raptorsi nakon lani osvojenog naslova prvaka konačno zaustaviti LeBrona, koji ih je prethodno izbacivao iz play-offa tri godine zaredom.

No budući da je prvak Istoka pomalo senzacionalno postao Miami Heat, glavna je priča ogled LeBrona i njegova bivšega kluba, s kojim je osvojio prva dva prstena, ali i s kojim se rastao pod ružnim okolnostima.

LeBron je četiri godine proveo u Miamiju nakon što je 2010. zloglasnom Odlukom objavio da "seli svoje talente na South Beach". U velikoj trojci s Dwyaneom Wadeom i Chrisom Boshem četiri je godine ulazio u finale i osvojio dva naslova, a u posljednjoj je Miami glatko izgubio od fantastičnih San Antonio Spursa.

Nakon četiri godine odlučio je vratiti se kući i donijeti naslov gradu koji ga je prokleo na odlasku

LeBron je tada odlučio vratiti se kući u Cleveland i sve što je naučio u Miamiju, o pobjedničkom mentalitetu i načinu na koji se osvajaju titule, primijeniti u Cavsima i donijeti im prvi naslov prvaka.

Legendarni Pat Riley, predsjednik Miamija i deveterostruki NBA prvak u ulozi igrača, pomoćnog trenera, glavnog trenera i konstruktora momčadi, jako mu je zamjerio na odlasku, što je Jamesa zaboljelo.

LeBron je Rileya na ljeto 2014. o odluci da ne potpiše novi ugovor nego se vrati u Cleveland obavijestio telefonski.

Riley: Bio sam jako ljutit, to je za mene bilo osobno

"Zanijemio sam. Nisam ništa rekao. Misli su mi odlutale. Sve je bilo gotovo. Bio sam vrlo ljutit na LeBrona kad je otišao. To je za mene bilo osobno. Nisam ga okrivljavao, ali bio sam tužan jer sam znao da je ta momčad mogla dominirati cijelo desetljeće. Želio sam da ostanemo zajedno 10 godina i možda uđemo u osam finala. Tko zna koliko bismo naslova osvojili", govorio je tada Riley.

"Teško je. Kad stvari postanu teške, treba ostati zajedno, a ne tražiti prva vrata za izlaz", bocnuo ga je na press-konferenciji komentirajući njegov odlazak.

LeBron se pak razočarao u neke prijatelje iz kluba zbog njihovih reakcija na njegovu odluku o odlasku.

"Bilo je ljudi kojima sam vjerovao i s kojima sam izgradio fantastičan odnos u te četiri godine, koji su mi rekli da sam napravio najveću pogrešku u karijeri. To me zaboljelo. Znam da su još bili puni emocija nakon moje objave, ali to mi je poslužilo kao motivacija", rekao je James nakon što je 2016. osvojio naslov s Cavsima, očito misleći na Rileya, između ostalih.

LeBron je nastavio nizati finala i ostvario svoje najveće remekdjelo titulom s Cavsima

I zaista, LeBron je i nakon povratka u Cleveland nastavio niz ulazaka u finale i produljio ga na osam godina te pritom osvojio taj čuveni naslov 2016., preokrenuvši zaostatak 3:1 u finalu protiv Golden State Warriorsa, koji su te sezone srušili rekord sa 73 pobjede u regularnom dijelu sezone. 

U prvoj sezoni u Lakersima doživio je prvu ozbiljniju ozljedu u karijeri i propustio doigravanje prvi put nakon 2005., ali ove se sezone, uz pomoć Anthonyja Davisa, vratio tamo gdje mu je mjesto, prvi put kao predstavnik Zapada u finalu. Miami je u međuvremenu dobio samo jednu seriju u doigravanju u proteklih pet godina, a sad se pomalo senzacionalno vratio u finale.

 

Ipak, ni James ni Riley nisu pridali veliku važnost njihovu rastanku prije šest godina.

"Neće mi imati posebno značenje ako osvojimo naslov protiv njih. Titule ne trebaju dodanu vrijednost, svejedno je protiv koga igramo", rekao je LeBron, iako se Davis nije složio.

"Mislim da njemu finale protiv Miamija znači više nego bilo kome drugome. Ovaj naslov će mu vjerojatno biti drugi najveći uspjeh, nakon titule s Clevelandom", rekao je AD.

Riley mu je naposljetku oprostio. Ili ga barem razumio

Riley je pak s vremenom shvatio zašto je James otišao nakon samo četiri godine.

"Uvijek će biti repova nakon takvih poteza, ali učinio je ispravnu stvar. Prihvatio sam da je to bila najbolja odluka za njega i njegovu obitelj jer ga nikad ne bi prihvatili u njegovu gradu da se nije vratio i donio mu naslov. Inače bi mogao završiti karijeru kao najveći svih vremena, ali kod kuće ga nitko ne bi zaista prihvatio", objasnio je Riley.

Finalna serija počinje večeras u 3 sata prema hrvatskom vremenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.