Mallorca kaznila vlastitog navijača zbog rasističkog vrijeđanja zvijezde Reala

Foto: EPA-EFE

NAVIJAČ Mallorce kažnjen je oduzimanjem članstva na tri godine nakon što je utvrđeno da je na rasnoj osnovi vrijeđao Viniciusa Juniora, nogometaša madridskog Reala, i Samuela Chukwuezea, igrača Villarreala. Tog 20-godišnjeg navijača identificirali su članovi klupskog osiguranja, a dotični je na dvije različite utakmice svog kluba, protiv Reala i Villarreala, pogrdnim imenima nazivao spomenute nogometaše.

Španjolska komisija za borbu protiv nasilja i rasizma već je predložila kaznu za ovog navijača. U pitanju su novčana kazna od 4000 eura te jednogodišnja zabrana pristupa stadionima. U posljednje vrijeme brazilski nogometaš Reala u epicentru je svih rasnih napada. Tako je Valladolid već kaznio dvanaest svojih navijača oduzimanjem sezonskih ulaznica nakon vrijeđanja Viniciusa Juniora.

Prepoznavanje počinitelja i kažnjavanje obavljeni su u još nekim slučajevima rasnog vrijeđanja u španjolskom nogometu, ali još se traga za navijačima Atletica koji su prije gradskog derbija protiv Reala na jedan od madridskih mostova objesili lutku s likom Viniciusa.