NBA

NBA objavila tko je rookie godine. Bio je to najneizvjesniji izbor u povijesti

Foto: Profimedia

MLADA zvijezda Toronto Raptorsa Scottie Barnes osvojio je nagradu za rookieja godine u NBA ligi u najtjesnijem izboru od 2003., otkako se glasanje odvija po aktualnom sustavu bodovanja, pobijedivši Evana Mobleya iz Clevelanda i Cadea Cunninghama iz Detroita.

Barnes je dobio 48 glasova za prvo mjesto i ukupno 378 bodova, samo 15 više od Mobleya, dok je Cunningham završio na trećem mjestu sa 153 boda. Njih su trojica pokupila gotovo sve bodove, po jedan glas su još dobili Jalen Green iz Houstona, Franz Wagner iz Orlanda i Herbert Jones iz New Orleansa.

U izboru sudjeluje 100 odabranih predstavnika medija koji izdvajaju trojicu kandidata i dodjeljuju im pet bodova za prvo, tri za drugo i jedan za treće mjesto. Ovakav sustav bodovanja primjenjuje se od 2003., a ovo je bila daleko najneizvjesnija utrka dosad.

Izjednačenost s razlogom

Barnes i Mobley imali su vrlo slične sezone i slične uloge u svojim momčadima, koje su završile sa sličnim omjerom. Cunningham, prvi izbor prošlogodišnjeg drafta, propustio je početak sezone zbog ozljede pa krenuo s povijesno lošim šutom u prvih desetak utakmica, a do kraja sezone nije uspio nadoknaditi zaostatak za ovim dvojcem.

Barnes je u 74 utakmice imao prosjeke od 15.3 koša, 7.5 skokova i 3.5 asistencije uz 49% šuta iz igre i 30% pogođenih trica. Mobley je u 69 utakmica bilježio 15.0 poena, 8.3 skoka i 2.5 asistencije uz 51% šuta i 25% za tricu. Raptorsi su ušli u doigravanje kao peti s 48 pobjeda, četiri više od Clevelanda, koji je ispao u play-inu.

U ovom su mileniju samo četiri rookieja postizala više od 15 koševa, sedam skokova i tri asistencije i svi su ponijeli nagradu za najboljeg. Prije Barnesa to su učinili Blake Griffin, Ben Simmons i Luka Dončić.

Raptorsi su iznenadili svijet kada su kao četvrtog prošle godine na draftu izabrali 206 cm visoko krilo s tada nepunih 20 godina, ali on se pokazao spremnim za NBA od prvog dana i savršeno se uklopio u momčad svojom sposobnošću da i u napadu i obrani igra na svih pet pozicija.

Barnes je postao treći rookie godine u povijesti Toronto Raptorsa, nakon Damona Stoudamirea u njihovoj inauguralnoj sezoni 1995./1996. i spektakularnog Vincea Cartera tri godine kasnije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.