Europske lige

Nekadašnji najbolji trener Premiershipa napustio Bugarsku zbog rasističkog skandala

Foto: EPA-EFE

POZNATI engleski trener Alan Pardew prije par mjeseci vratio se nogometu nakon dvogodišnje pauze. Prekinuo je obnašati dužnost tehničkog direktora te je do kraja sezone vodio momčad CSKA Sofije. No nakon samo 48 dana ta je suradnja naglo završena, a u središtu svega je rasistički skandal.

Kako je sam objavio javnosti, otišao je zbog rasističkog incidenta koji se dogodio uoči posljednjeg domaćeg ogleda. CSKA je u svibnju igrao s Botevom iz Plovdiva, a domaći navijači, nezadovoljni lošim rezultatima i porazom u finalu Kupa, napali su momčadski autobus te bacali boce i banane, uz glasne rasističke povike.

Četvorica crnih igrača tada su odbili nastupiti za CSKA, ali klupsko vodstvo ih je nagovorilo pa su ipak zaigrali, što je dodatno razljutilo Pardewa. Na koncu se rastao sa sofijskim prvoligašem, a s njim je otišao i čitav njegov stručni stožer. Pardew je inače vrhunac karijere proveo u Newcastleu, a 2012. završio je peti u Premier ligi zbog čega je proglašen trenerom sezone. 

U oproštajnom pismu je poručio: “Bila mi je čast biti dio ovog kluba, ali je nažalost došlo vrijeme za rastanak. Incidenti uoči, tijekom i nakon te sporne utakmice nisu prihvatljivi meni, mom stožeru te igračima. Ne želim predstavljati tu šačicu rasističkih navijača, to nije pravi put za CSKA, klub je to koji zaslužuje više. No ni za čim ne žalim, već samo želim bolju budućnost za ovaj klub.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.